OpmerkelijkVrije tijd

Student zonder talent

Wat als je talent niet verder reikt dan het strikken van je veters, je tong dubbelvouwen of vijftien biertjes atten binnen een minuut? Dan moet je toch eens bij jezelf aan de bel trekken, want over een paar jaar en een zekere hoeveelheid euro’s verbreekt ome DUO de innige vriendschap. Je moet zo langzamerhand dus echte talenten gaan ontwikkelen en bovendien een beetje succesvol worden in het leven. Lukt dat nog niet zo best? Geen zorgen, want dan kun je altijd als student zonder talent een poging wagen. Mirjam en Anouk gingen je voor en delen hun succeservaringen met je. Eh ja, hun ervaringen.

Talent is geen pré

Je bent jong en je wil wat. Om maar iets te noemen: geld. Je wilt die stacks zien en het nog liever met volle vaart over de balk smijten. Helaas komen die geestdodende baantjes in de supermarkt en de flexibele houding in de horeca je inmiddels toch aardig de strot uit. Waar je vroeger alleen Dagobert Duck in het geld zag dobberen, zie je tegenwoordig twintigers als Lil Kleine zonder een glimpje gevoel roze briefjes verscheuren. De ‘dat wil ik oo-hook’-gedachte steekt meestal gauw de kop op. Je had het verdeurie al gemaakt moeten hebben, denk je bij jezelf. Toch wil het allemaal nog voor geen ene reet lukken.

Wat je in zo’n lastige, hartverscheurende situatie kunt doen is een random vrijetijdsbesteding kiezen om talent in te hebben. Er ook werkelijk talent voor hebben is geen pré, dus daarmee valt er meteen een last van je schouders. Als Famke Louise het kan, dan kunnen wij het potverdikkeme toch ook? Na lang wikken en wegen besloten wij daarom straatmuzikanten gingen worden. Beide hebben we gelukkig tijdens onze kinderjaren blokfluitles gehad, dus vol vertrouwen verschijnen we aan de start van onze nieuwe uitdaging.

Benodigdheden

Net als bij het bereiden van je avondeten, zal je bij het kiezen van een talent ook moeten uitzoeken wat de benodigdheden voor de uitvoering zijn. Echter, voor eten maken bestaan er kookboeken en helaas is een kant-en-klaar boekwerk in deze situatie niet helemaal het geval. Toch spoken een aantal vragen continu maar door je hoofd. Welke outfit trek je aan? Welk instrument ga je bespelen? Houd je het bescheiden bij een elektrische gitaar of verleg jij je grenzen en ga je de strijd aan met de triangel? Ergens onder een fris laagje stof liggen bij mij thuis nog bongo’s en Mirjam blijkt in het bezit te zijn van een gitaar. Daarmee heb je in principe al een mooie basis voor een muziekje, dus we besluiten dat we helemaal klaar zijn voor ons nieuwe talent en carrière.

Een goed begin is ’t halve werk

Gehuld in een poging-tot-hipsteroutfit verlaten we onze thuishaven en strúnen we naar de binnenstad. Onderweg wordt al druk gefluisterd en gewezen. Zouden ze bekend zijn? Is er een evenement in de buurt ofzo? Je voelt je zowaar een BN’er zodra je de straat op gaat met wat instrumenten en een kek hoedje op je hoofd. Vrijwel meteen hebben we veel bekijks, dus dat pept ons zelfvertrouwen goed op. Een goede plek vinden voor onze optredens blijkt nog een lastige klus. We besluiten ons daarom eerst op de brug te settelen, maar worden binnen een paar minuten al bijna overreden door een passerende ambulance. Dit zorgt voor de nodige paniek waardoor er wat irritaties ontstaan. Hoewel Mirjam haar gitaar bijna stukslaat op mij, weten we de strijdbijl toch te begraven en uiteindelijk de rust te herstellen. We komen tot de conclusie dat het een beter idee is om een andere plek op te zoeken. Moet dan maar hè.

Stay positive

De uitvoering liet wat te wensen over helaas, want jezusminezus, wat zijn wij slecht. Wel levert het een aantal positieve resultaten op, want mensen gaan bijvoorbeeld sneller lopen zodra ze de eerste tonen horen. Daarbij verbranden ze meer calorieën dan normaal, wat weer zorgt voor slankere mensen en minder obesitas in de wereld. Je moet gewoon net even wat verder denken dan je neus lang is, want dan zie je best dat je iets goeds aan het doen bent. Indirect draag je toch maar weer even wat bij aan de maatschappij. Dat mag je tegenwoordig zelfs niet eens meer zeggen van een succesvolle rapper als Boef, dus dat is best wel iets om een beetje trots op te zijn.

Helaas stonden de fans niet echt in de rij en stroomden de euro’s nog niet echt binnen zoals bij Boef, maar wel stapten twee politieagenten even van hun fiets om onze compositie te aanschouwen. Het leek erop dat we toch nog voor een paar mensen hun dag beter konden maken, want hoewel ze ons meedeelden dat we niet héél erg goed speelden, vertrokken ze met een lach op hun gezicht.

Vrijwillige jury

Als je BN’er bent, moet je echt tegen een flinke dosis kritiek bestand zijn. Er lopen chicks langs met afkeurende blikken, die je de fame helaas misgunnen. Als vrijwillige jury paraderen zij door de straten en geven zij commentaar op alles wat en iedereen die ze tegenkomen. Maar je moet je dan natuurlijk vasthouden aan de volgende wijsheid: zij die jou bekritiseren willen simpelweg jou zijn. Ze kijken tegen je op en gaan daarom op je haten. Gezien je in het echte leven geen haters naar het kruisje rechtsboven kunt verwijzen gevolgd door een emoticon van een middelvinger, kun je zulk gedrag maar beter negeren.

Bovendien zijn misgunnende juffies niet het enige wat je tegenkomt, want ook mannen van middelbare leeftijd kunnen er wat van. Ze slenteren doodongelukkig met hun vrouwke door de winkelstraten. Als pakezel met een overload aan tassen in hun handen, proberen ze hun mannelijkheid te herpakken. Vervolgens gaan ze stoer doen door hun stem nog net even te voorzien van een hoger testosterongehalte en te roepen: ‘Op deze manier gaan jullie écht niks verdienen hoor.’ Nou ja, zeg. Alles wat jij verdient, eindigt in de tassen van je wijffie, vriend.

Vakkundig advies

Tot slot willen we jou natuurlijk voorzien van een vakkundig advies. Hoewel wij nog net niet kunnen leven van het geld dat wij verdienen met ons nieuwe talent, hebben wij inmiddels wel een mooie coverfoto voor ons nieuwe album. Daarnaast beschikken we over een hogere dosis zelfvertrouwen dan ooit tevoren en hebben wij kleren van de onderste stapel uit onze kledingkast weer eens gedragen. Bekijk het positief, zeggen we dan maar. Verder raden we je aan om misschien toch echte talenten te gaan ontwikkelen. Is maar een ideetje, hoor.

Foto’s: Lisanne van der Ploeg

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close