ActueelHandigUitgaan

Mustsees tijdens Leeuwarden 2018

Van een Urban Trial tot burgers aan de Voorstreek

Culturele Hoofdstad 2018: wat hebben we dit de afgelopen jaren toch vaak gehoord. Eindelijk is het zover, het jaar waar menig Leeuwarder – import of export – naartoe geleefd heeft. Zelfs de New York Times bereikte het nieuws van onze Mata Hari expositie in het Fries Museum. Ons eigen pittoreske Leeuwarden, wat houden we er toch van! Lilly heeft namens je lievelingskrantje uitgezocht wat er allemaal te beleven valt dit jaar en wat leuk is om de Leeuwarder cultuur te snuiven. 

 

Wereldburgers aan de Voorstreek  

Wereldburgers aan de Voorstreek. Ik hoor je denken: nee, dit verwijst niet naar Burger Plaza, lokaal bekend vanwege de Macho Nacho burger, maar dit verwijst naar de straat in het centrum waar elke student bekend mee is. Ira Judkovskaja (theatermaker en artistiek directeur bij Tryater) en Kirsten van Santen (cultureel antropoloog en journalist bij de Leeuwarder Courant) hebben gesproken met mensen aan de Voorstreek. Dit heeft tot bijzondere verhalen geleid die zijn verwerkt in deze voorstelling. Houd je van storytelling en ben je nieuwsgierig naar verhalen uit de samenleving van Leeuwarden, dan is dit wat voor jou. De voorstelling is van 25 april t/m 26 mei te zien in de voormalige Bever winkel.  

Abe Bonnema Experience 

Ben je altijd al benieuwd geweest naar het uitzicht vanaf de Achmeatoren? Elke zaterdag heb je de mogelijkheid om helemaal naar boven te gaan en van het panorama uitzicht te genieten. Daarnaast kan je het werk bewonderen van Abe Bonnema. Dit is de beroemdste Friese architect van de twintigste eeuw en heeft onder andere de Achmeatoren ontworpen. Door middel van tablets en grote aanraakschermen kom je meer te weten over zijn andere ontwerpen. Gedurende het hele jaar is de toren elke zaterdag te bezoeken. Wel moet je van tevoren tickets kopen. Dit kan bij de VVV of via harmonie.nl. 

Leeuwarden Urban Trial 

Houd je van hardlopen en wil je daarnaast ook nog wat van de Leeuwarder cultuur meekrijgen? Doe dan met wat vrienden mee aan de Urban Trial. Je zal door gebouwen en steegjes heen gaan en bijvoorbeeld binnentuinen waar je nog nooit bent geweest. Je kan kiezen voor de afstanden 5 km of 10 km. Trek je vrienden van de bank af en sleur ze mee. Het kost €25, maar er is dan ook een ontbijtje voor je geregeld. Zet zondag 22 april maar alvast in je agenda. Inschrijven kan via http://www.leeuwardenurbantrail.nl/ 

 Noordelijk film Festival 

Beginnende filmmakers laten hun werk zien op het Noordelijk Filmfestival. Lekker onderuitgezakt bingewatchen, dit kan bij Slieker Film en in de Harmonie van 7 t/m 11 november. Nieuwe films worden getoond en studenten, experts, acteurs, filmmakers en critici kunnen elkaar ontmoeten en daarnaast is er veel aandacht aan nieuw talent. Ook zijn er films uit andere hoeken van de wereld op het doek te zien.  

Bierfestival 

Het is nog ver weg, maar je mag het zeker niet vergeten. Het bierfestival van Leeuwarden op 22 september. Meer dan 100 speciaalbieren en 13 topbrouwerijen komen samen op het Mata Hariplein. De markies en de Neushoorn organiseren samen dit festival om Leeuwarden eens even kennis te laten maken met alle soorten bier die er te verkrijgen zijn. Niet alleen ben je nogal dorstig, want bovendien moet je maag gevuld worden. Ook aan lekker eten is gelukkig gedacht! Tickets zijn er al vanaf € 10,-. Hier zit de entree, 1 munt, een proefglas en een festivalboekje bij in. Mocht er slecht weer voorspeld worden, dan verplaatst het festival zich naar de Neushoorn. 

European Stand Up Comedy festival 

Als je eens heerlijk van je lachspieren gebruik wilt maken, dan kan dat op het European Stand Up Comedy Festival in Leeuwarden. Dit driedaagse festival wordt gehouden in de Harmonie en is samengesteld door de enige echte Jan Jaap van der Wal. Verschillende comedians uit Europa komen bij elkaar om te vertellen over het thema ‘de grap’ en welke verschillen in humor er zijn binnen onze Europese grenzen. Het festival is van 20 t/m 22 juni bij te wonen in de stadsschouwburg.  

Talenpaviljoen Mem 

Om het even te verduidelijken, dit heeft niks te maken met de studie Media & Entertainment Management aan Stenden. Talenpaviljoen Mem is vanaf 30 maart te bezoeken. Je kan hier lekker wat kleins eten en wat drinken. Overdag is het een plek waar voornamelijk studenten, leerlingen en docenten bij elkaar komen. Natuurlijk mag iedereen aanschuiven. Het paviljoen is een houten rok, waar je in zit. Daarboven is een romp gemaakt, dus je zit onder de rok van de mem (moeder). Om de zoveel tijd staat er een andere taal centraal. Poëzie, muziek, vertelkunst, theater, lezingen, discussies en presentaties is er allemaal te bewonderen. Het is trouwens een uitdaging om hier wat te bestellen, want in de bediening werken alleen doven. Het is zeker de moeite waard om hier even langs te gaan. Het Talenpaviljoen is elke dag te bezoeken van 12:00 – 18:00. 

Naast deze highlights staan er nog meer activiteiten in de agenda van Leeuwarden 2018. Mocht een keer de verveling toeslaan dan kan je het beste even een kijkje nemen op https://www.friesland.nl/nl/agenda. Er is elke dag wel wat te beleven in ons stadsje.  

Door: Lilly Margés

Foto’s: Tini Groen

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close