HandigUitgaan

Gala-etiquette zoals het heurt

Alle regeltjes omtrent het gala

Heb je altijd al willen weten hè, wat de officiële regels en tradities omtrent het gala zijn. Want eerlijk is eerlijk, een gala dat volledig volgens de etiquette gevolgd wordt, ziet er heel anders uit dan een kerst- of een schoolgala. Mirjam is een trotse langstudeerder en daarom heeft ze al veel van dit soort galamet etiquette meegemaakt. Omdat er best wel wat bij komt kijken, zet Mirjam de belangrijkste aspecten van de etiquette voor jullie op een rijtje. Een stukje algemene kennis, jajaja! 

Roze en blauwe brief 

Zie je vandaag de dag niet meer hè, een brief waarbij de natte inkt nog aan je vingertjes kleeft.  En dat vind ik potverdriejandubbeltjes nou zo jammer. Ik kan echt genieten van zo’n enveloppie romantiek. Tegenwoordig mag ik blij zijn als ik een WhatsAppje krijg van mijn vlam. Zelfs dat blijkt soms moeilijk. MAAAAR MAAAAR MAAAAAR, de tijd rond het gala zorgt voor romantische taferelen. Het is namelijk de bedoeling dat de man een handgeschreven blauwe brief met zilveren letters stuurt naar zijn snerpende hertje waarin hij vraagt of hij de dame in kwestie mag vergezellen naar het gala. De vrouw schrijft op haar beurt een roze brief met gouden letters terug naar de man waarin ze hem uitnodigt voor een bakkie thee. SUPER KUT, AWKWARD EN HEEL STOM ALS JE DE MAN IN KWESTIE SUPER KUT, AWKWARD EN HEEL STOM VINDT. Toch moet je dan als vrouw je charmes even opzij zetten en wel zo beleefd zijn om hem uit te nodigen. Waarom? Tja, dat heurt nou eenmaal zo. 

De theedate 

Misschien vindt de vrouw haar potentiële galadate wel een enorm charmante gozer. Kan. Of misschien zit ze opgescheept met iemand waar ze absoluut niet mee naar het gala wil. Kan ook. Mooi kut wel. Moet je er dan toch maar het beste van maken. Of niet. Als vrouw heb je alle macht in handen, ook wel eens leuk. Er bestaan tijdens de theedate vier mogelijkheden.  

Hier komen ze: 

  1. De vrouw serveert niets bij de thee. Niet eens een meelkoekje. Ben je wel echt een trut, maar soms zit er gewoon niets anders op. Wanneer de dame namelijk niets serveert, betekent dit dat ze niet met de heer naar het gala wil. AWKWARD! 
  2. De dame kan er ook voor kiezen alleen een koekje te serveren. Hoeft niet luxe, hoeft niet bijzonder. Gewoon een simpel koekje. Dit betekent dab dat de vrouw samen met de heer naar het gala wil, maar dat het na het gala gewoon klaar is. Ideaal. 
  3. Wanneer er toch wel een licht vonkje is, serveert de dame een zelfgebakken taart. Hiermee geeft ze aan dat ze de heer interessant vindt en na het gala nog wel eens op date zou willen. 
  4. Als de dame slagroomtaart serveert, is het dikke mik. Dan weet je als man dat de buit binnen is. Ola, wanneer wordt het Facebook official?   

Kledij 

Tijdens de theedate laat de vrouw met een subtiele hint doorschemeren wat voor kleur jurk ze draagt tijdens het gala. Dit kan ze doen door bijvoorbeeld een bossie tulpen in de kleuren van haar jurk op tafel te zetten. De man weet dan wat voor kleur corsages hij moet regelen. De corsages zijn vaak ludiek, veel- of juist nietszeggend en goed doordacht. Of niet. Lekker duidelijk dit trouwens. De vrouw draagt haar corsage op de kop en de man draagt zijn corsage normaal. Waarom? Geen idee. 

Op de avond zelf draagt de heer een rokkostuum. Een pak dat op formele gelegenheden gedragen wordt. Zonder rokkostuum val je echt uit toon. En dan moet je nou net niet hebben. Vrouwen dragen een lange jurk. Want OHOHOH, er zou maar iemand geil worden van een stukje enkel! Tsja, dat wil je voorkomen. Ik vind het altijd wel wat hebben, zulke kleding. Als vrouw zijnde voel ik mij altijd even een prinsesje, voor even dan. 

De trap 

Onthoud deze regel heel goed. De vrouw gaat AL-TIJD voor. Altijd, altijd, altijd. Heb je ‘m? Mooizo. Dit houdt in dat ze als eerste haar eten krijgt, dat de deur netjes voor haar open wordt gehouden en dat de man een bordeauxrood wijntje eerst voor zijn metgezel inschenkt. Hoe lieeeevvv allemaal. Zo’n kerel willen we allemaal. Maar dan… plots is er een trap in het verschiet. Je weet wel, zo’n ding met treden. In dit geval gaat de man eerst. Want stel je eens voor dat hij de voorbips (goor woord, maar allemaal de schuld van De Luizenmoeder) van de vrouw tegen z’n bakkes aan krijgt. Lijkt me vrij knap, maar je moet met alles rekening houden.  

Maar hoe moet een vrouw met van die veel te hoge hakken nou van een stijl trappetje aflopen? Voor je het weet ligt ze met haar mooie smoeltje op de grond. Da’s niet zo fijn. Ook hier is aan gedacht. Mocht het nou een heel gevaarlijk trappetje zijn, dan gaat de man niet voor. Beetje krom, maar zo is het nou eenmaal. Wanneer de dame valt, kan de man haar namelijk met zijn sterke biceps opvangen. Of ze sodemieteren samen naar beneden. Lijkt me aannemelijker.  

Bijzijn is meemaken 

Er zijn nog veel meer regeltjes omtrent de gala-etiquette. Zo schuift een heer ten alle tijden de stoel van zijn date aan, de heer gaat staan wanneer zijn date de tafel verlaat om even haar make-uppie bij te werken (en blijft ook staan totdat ze uit zijn zicht is verdwenen), er wordt netjes gegeten en het feest wordt geopend middels een openingsdans. Ja jongens, het is niet zomaar wat. Helaas heb ik maar beperkte ruimte om over dit onderwerp te lullen en jammer genoeg heb ik het quotum van duizend woorden bijna bereikt. Daarom moet ik jullie ernstig teleurstellen en een einde breien aan dit artikel. En ben je nu diep bedroefd omdat je er geen hout van snapt? Dan heb ik een laatste tip; bijzijn is meemaken!  

 

Door: Mirjam Landman

Foto’s: Lisanne van der Ploeg

Model: Abel Hoekstra 

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close