PersoonlijkSeks

Ik ben gay, heb je hier problemen mee?

Tips om uit de kast te komen

Over de seksuele voorkeur van Lilly wordt niet moeilijk gedaan. Zij is een vrouw en ze valt op mannen. Dit hoefde zij niet op een jonge leeftijd en public duidelijk te maken aan mijn ouders, want dit is ‘normaal’. Maar wat is normaal nu eigenlijk precies? Hoe voelt het om niet het hordegedrag te volgen en dus over je seksuele voorkeur te vertellen als je op iemand van hetzelfde geslacht valt? En hoe kom je in vredesnaam uit de kast? 

Tekst: Lilly Margés // Fotografie: Tini Groen

Op het moment is er veel gedoe over de campagne van Suitsupply. In mijn ogen gewoon een mooie reclame van mannen in pak, zoenend, maar voor sommigen van mijn medelanders is het nogal in their face. Waarom wordt er toch zo ontzettend moeilijk naar gekeken? Ik dacht dat tegenwoordig niks meer te gek was. Ik zie nota bene dagelijks tien mensen neukend in dezelfde kamer in Love Island dat om 19:30 wordt uitgezonden op TV. Is dat dan niet in your face 

Mocht je op iemand van hetzelfde geslacht vallen en zou je graag uit de kast willen komen, dan heb ik voor je uitgezocht hoe je hier het beste mee kan omgaan: 

  1. Schets alvast een verwachting voor de reacties van je ouders en vrienden. Je zal ook rekening moeten houden met het feit dat ze mogelijk negatief uit de hoek kunnen komen. Denk dan alvast na hoe je hiermee om zal gaan. Kan je dit wel aan of ben je bang? Als je denkt dat de situatie mogelijk gevaarlijk is, dan raad ik je af om dit te doen.  
  2. Het blijft natuurlijk lastig, maar probeer een goed moment uit te kiezen om het te vertellen. Als je vader net is ontslagen, je moeder van de trap is gevallen en de goudvis van je zusje dood is, dan kan ik met zekerheid zeggen dat dit niet dé dag is om te vertellen.  
  3. Als je besloten hebt dat dit wel de dag is voor je coming out dan kan je het beste zelf het initiatief nemen in het gesprek met je ouders. Je hebt dan zelf de meeste grip op het gesprek en hoe je het wil gaan vertellen.  
  4. Wil je het toch niet zo plotseling vertellen dan kan je er natuurlijk ook voor kiezen om het op een andere manier duidelijk te maken. Je zou ook een brief kunnen schrijven of het een iemand anders kunnen laten vertellen die je in vertrouwen neemt.  
  5. Dit brengt mij bij het volgende punt, want je moet niet vergeten dat ondanks dat het voor jou niet nieuw is dat je op iemand van hetzelfde geslacht valt, dit voor de mensen om je heen wel rauw op hun dak kan vallen. Geef het vooral de tijd en laat het op ze inwerken. Soms kunnen mensen gek uit de hoek komen bij zo’n verrassing en blijken ze het later helemaal geen probleem te vinden.  

Neem vooral je tijd voor je coming out. Niemand kan jou echt vertellen wat je wel en niet moet doen. Je hebt dit zelf compleet in de hand. Laat je niet opjagen, want dat is nergens voor nodig. Heb schijt aan mensen die mogelijk vinden dat je te vrouwelijk of te mannelijk overkomt en daarmee misschien wel homo of lesbi bent. Wat maakt jou dat nou eigenlijk uit? Als jij maar tevreden en gelukkig bent met jezelf, want jij kent jezelf toch echt het beste. Laat dan ook nooit iemand je wijs maken dat dit niet zo is. 

Vind je het toch allemaal wel erg lastig of kom je er niet uit, dan raad ik je echt aan om contact op te nemen met instanties als het COC in Leeuwarden. Zij kunnen je helpen bij vragen over homoseksualiteit of je advies geven bij je coming out. Zij kunnen je steun bieden als je het moeilijk hebt met je seksualiteit. Ze zetten zich namelijk in voor sociale acceptatie, gelijke rechten en emancipatie voor de LHBTI’s in Nederland. Ze organiseren ook activiteiten zodat je in contact kan komen met andere LHBTI’s. Deze kun je vinden via Expreszo Friesland op Facebook en om contact op te nemen met COC Friesland, kun je bellen met 058- 212 4908. 

Of je er na het lezen van dit artikel over uit bent of je misschien al uit de kast gaat komen of er juist nog even mee wacht, is natuurlijk aan jou. Wat ik je wel wil meegeven is dat het fijn zou zijn om erover te kunnen praten met tenminste één iemand die dichtbij je staat. Dan hoef je tenminste dit geheim niet alleen te dragen. Ik kan mij niet voorstellen dat er iemand niet blij voor je zou zijn als je ontzettend verliefd zou worden op iemand. Ook al is deze van hetzelfde geslacht. Onthoud dat echte vrienden er altijd voor je zijn en je steunen. Zij zien je het liefst op je gelukkigst. Wanneer dit niet het geval is, dan zou je jezelf wel af mogen vragen of dit echte vrienden van je zijn.  Ik hoop oprecht dat er een tijd komt dat het de normaalste zaak van de wereld is dat je op iemand valt die óók een pielemuis of ook een voorbips heeft. Dit zou de wereld toch wat kleurrijker maken, vind je ook niet?

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Check Also
Close
Back to top button
Close
Close