InterviewUitgaan

Knoop dat maar eens goed in je oren!

Je bent een avondje op stap geweest en je komt terug met suizen in je oor. Been theredone that, hoor ik je zeggen. Klopt! Maar voor sommigen onder ons is dit niet iets wat ze een enkele keer meemaken. Bij hen gaan deze suizen namelijk niet meer weg. Een enkele keer zie je iemand in de kroeg of op een festival met oordoppen in. Is dit dan zo gek? Hebben studenten dan niet last van gehoorschade? Lilly ging voor op onderzoek uit.  Ze sprak Henny Holwerda, audicien bij Specsavers in Leeuwarden. 

 Wat Tini en ik ons voorstelden van de winkel bleek ook echt. Het was er druk en we kwamen bij een wachtruimte waar alle plekken bezet waren door mensen die onder de doelgroep van Omroep Max behoorden. Vijftig tinten grijs kreeg opeens een compleet nieuwe betekenis. We voelden ons lichtelijk niet thuis, maar we kwamen met een doel.  Na even gewacht te hebben, kon ik eindelijk Henny spreken. Hoe staat het met het gehoor onder studenten? Hebben we oordoppen nou wel echt nodig? Ik vroeg het haar. 

 “Het gehoor van mensen gaat steeds meer achteruit, kunnen we zien aan de cijfers. Normaal neemt dit vanaf je twintigste heel langzaam af, maar ik zie steeds vaker mensen met een verlies van -20db. Pasgeleden was dat nog het geval bij twee studenten van 22 en 23 jaar oud. Ja, dat is echt ernstig!” vertelt Henny. “Tinnitus zien we vaak terugkomen. Dit is als iemand een piep in zijn oren blijft houden en deze niet weggaat. Dit is ontzettend irritant natuurlijk en dit moet je dan ook eigenlijk voor zijn. Daarnaast zijn er mensen met lawaaislechthorendheid. Bij hen zit er precies een dip op de toonhoogte van spraak en muziek. Ook heb je mensen die geluiden als het uitruimen van een vaatwasser en het roeren van een lepeltje in een kopje als ontzettend storend ervaren. Deze geluiden komen extra hard aan. Dit noemen we hyperacusis.” 

 Ze vertelde mij daarnaast dat in kroegen het maximale volume ongeveer 90 dB is en dat het geluid op festivals maximaal 103 dB mag zijn. “Gehoorschade kan al ontstaan vanaf 80 dB. Dit is de reden dat wij audiciens zo met klem willen benadrukken dat het belangrijk is om zuinig te zijn op je oren. Oordoppen hoeven helemaal niet duur te zijn.  Er zijn verschillende merken op de markt en ze worden vaak ook op festivals en bij concerten verkocht. Betrouwbare varianten zijn er al vanaf €12,50. Daarnaast heb je natuurlijk nog varianten die in verschillende maten verkrijgbaar zijn, zodat ze nog beter in je oor passen. Bovendien zijn er op maat gemaakte oordoppen. Deze laatste worden vaak gebruik voor dj’s of mensen die dagelijks aan harde geluiden worden blootgesteld en zijn natuurlijk een stuk duurder”, vertelt Henny. 

Ik ben de laatste tijd zelf niet meer zo van het stappen. Een aantal jaren geleden ging ik wel meerdere dagen in de week uit in de stad. Door al dit gepraat over gehoorschade raakte ik toch wel wat bezorgd en daarom vroeg ik of ze mij zou kunnen testen op mijn gehoor. Ik moest in een geluidsdichte “cel” zitten, kreeg een koptelefoon op mijn hoofd en een knop in mijn handen. Als ik een toon hoorde, dan moest ik op de knop drukken. Eerst werd mijn rechteroor getest en daarna mijn linker. Ik hoorde verschillende piepjes voorbijkomen waarbij er hele hoge piepjes waren en daarna werden ook lagere getest.  

 Na de test heb ik mijn resultaten besproken met Henny. Het bleek dat ik een best wel goed gehoor heb. “Op sommige vlakken zie ik wel een lichte daling van 2 dB, maar dat maakt niet zoveel uit. Dat is echt een minimale vermindering. Ik heb dus studenten hier aan mijn bureau gehad die tien keer zoveel verlies hadden. Nee Lilly, maak je maar geen zorgen. Je gehoor is nog prima. Je hebt zelfs op een bepaald punt een verbeterd gehoor. ”  

 Als je je gehoor wilt testen, dan kun je dat ook online doen. Henny wees mij op de site “Oorcheck”. Daar kun je ook alles informatie over gehoorschade vinden. Je kunt op deze site zelfs audiofiles beluisteren van wat mensen horen als ze 35 dB of 60 dB gehoorverlies hebben. Dit klinkt echt alsof je kopje-onder in bad ligt. Bizar! Ook vind je op deze website een map van festivals waar deze zomer oordoppen te verkrijgen zijn. Bovendien kun je checken of je op een veilig manier naar muziek luistert door oordopjes. Het is zeker de moeite waard om dit eens te bekijken. Er zijn ook apps te downloaden die de decibellen in je omgeving kunnen meten. Voor iOS is er de Safe Noise App en voor Android toestellen is er de deciBel app. Zo zie je precies hoe hard de muziek in de kroeg staat bijvoorbeeld. Misschien kan je de kroegbaas er dan nog even op wijzen dat het wel wat zachter kan.   

 Henny wil daarnaast onze lezers graag een korting bieden als ze opzoek zijn naar oordoppen, tof toch! Op vertoon van dit artikel in de studentenkrant kun je bij Henny 15% korting krijgen op oordoppen in de winkel.

 

 Tekst: Lilly Margés
Fotografie: Tini Groen 

 

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close