OpmerkelijkVrije tijd

Kamperen of creperen in eigen huis?!

Kamperen op eigen kamer

Vrijwillig je luxe leventje voor een aantal weken opgeven om gezellig met andere campinggasten hutjemutje op een grasveld te staan. Boantsjes út blik, schreeuwende kinderen, douchen met teenslippers aan, ontblote bierbuiken, met een wc-rol over de camping lopen en hopeloos je best doen om toch nog een beetje charmant over te komen wanneer je met je brakke kop uit je tent probeert te waggelen: dát heet nou kamperen. Sommige mensen hebben er een schurfthekel aan, terwijl anderen het machtig vinden! Mirjam behoort tot de tweede categorie en dus besloot ze voor één nacht te gaan kamperen. IN HAAR STUDENTENKAMER! 

Vakantieoord 058 

Jahaaa jongens, ze bestaan toch echt. Van die gekkies die jaarlijks duizenden kilometers afleggen om vervolgens als primitieve gelukszoekers in een tentje belanden. Nou wil ik mijzelf niet direct identificeren met dit slag mens, maar ik vind kamperen toch wel echt top. In de zomer dan, want ik hou er niet van om ‘s nachts met -10 °C naar de andere kant van de camping te strompelen om te kunnen plassen. En urineren in een emmer is ook geen optie, want ooooh-ik-moet-plassen-maar-ik-ga-niet-op-een-emmer-pissen-want-dan-bevriest-m’n-pis-en-dan-krijg-ik-m’n-emmer-niet-meer-schoon. Of zoiets. Dat doe ik in de zomer trouwens ook niet, maar dan is het niet zo vreeeeeselijk koud en kan ik gewoon uit mijn slaapzakkie kruipen. Top! Problemen zijn er om opgelost te worden en dus besluit ik om helemaal niet in de Siberische kou te kamperen. Neen, ik tover gewoon mijn kamer om tot een heuse Campingplatz met de verwarming op 30 °C. Vanaf nu ben ik in Toscane. Soort van. Voor m’n gevoel. Dat je het even weet. 

Tent of tipi? 

Een tent opzetten is net als het in elkaar zetten van een IKEA kastje of het optuigen van een kerstboom. Het is moeilijk, ingewikkeld en wanneer je een relatie hebt, komt deze zeker te weten onder druk te staan. Daarom heb ik ook geen relatie, want dat is gewoon niet praktisch. En ook geen tent, maar wat is kamperen nou zonder tent?! Dat is als Netflix zonder chill en als Jimmy zonder Euro. Kan dus echt niet, hè. En dus probeerde ik via Social Media een tent op de kop te tikken. Was dus niet zo’n goed idee. Ik heb verschillende foute definities van tentstok voorbij zien komen, hele foute. Wil jij niet weten. En dus heb ik mijn post maar weer verwijderd. Jammerjammerjammer. Sommige mensen delen bevallingsfoto’s of afterseksselfies met de buitenwereld. Snap ik dan weer niet zo goed, maar dat terzijde. Ik vraag om een tent. Niet gelukt. Dan maar in een tipi! Much better. 

Mobiel paleisje 

Voordeel van een tipi is dat hij binnen no-time staat. Nu kan het avontuur echt beginnen, zin an! Met een backpack waar ik zo’n 60 knakworsten in heb gestopt, want oh je zou zelf maar moeten koken, een zakmes voor het ultieme vakantiegevoel en een doos snoetenpoetsers in bewaar, loop ik mijn eigen huis binnen. Hoezee, mijn avontuur kan beginnen! 

Waslijn 

Hoewel mijn wasmachien op nog geen twee meter afstand van mijn kamer geïnstalleerd is, ga ik als echte fanaat mijn was met de hand doen. Ik vind het gooorrrrrr, maar het hoort nou eenmaal zo. Dus ik gooi mijn was in een soppie en roer er wat doorheen. Wordt vast allemaal brandschoon. Na een kwartier vind ik het wel best en wil ik mijn was drogen. Het gebruik van een droger is als kampeerder echt not done en dus hang ik mijn was aan een geïmproviseerde waslijn. Ik vind het top en misschien houd ik het wel zo.  

Ontdek nieuwe plekjes 

Als je googelt op de top 10 dingen die je als kampeerder echt moet doen, krijg je onder andere als tip mee dat je nieuwe plekjes moet ontdekken. Het staat er echt. ONTDEK NIEUWE PLEKJES!  Dubieus, plus je kunt het ook weer verkeerd opvatten. Omdat we dat voor de verandering maar even niet doen, ga ik dus op zoek naar nieuwe plekjes in mijn vakantieoord. Oké, dit gaat steeds fouter klinken. Ik wil gewoon nieuwe, inspirerende en leuke plekken in mijn huis leren kennen, ja! En daarom ga ik op excursie in mijn eigen huis. Ik zie van alles; van lege bierkratten tot een vieze vaat die bijna begint weg te lopen. Alhoewel, echt nieuw is dat niet, want dat was ik al wel gewend. Dan maar terug naar mijn vakantieoord. Expeditie mislukt.  

Kamperen of creperen? 

Als ik na een lange vakantiedag eindelijk op mijn slaapmat neerplof, besef ik weer even wat voor diehard back-to-basicmens je moet zijn om te genieten van je schoonheidsslaapje. Allemachtig, wat ligt dit hard. Niet te doen. Bovendien slaap ik in een kindertipi, waardoor mijn mat met geen mogelijkheid in mijn onderkomen past. Maar ach, op festivals kijkt er ook niemand raar van op als een feestganger met z’n dronken kop buiten de tent ligt. Alleen ben ik niet op een festival en ben ik ook niet dronken. Klein verschilletje maar.  

Wanneer ik midden in de nacht met een kapotte rug wakker word, vraag ik me serieus af of ik wel normaal ben. Welke gek gaat nou vrijwillig in een tipi liggen? Na een halfuurtje dubben over deze vraag – jahaaaaa, ’s nachts ziet het leven er grauw en zwart uit – moet ik ook nog eens plassen. Wat een ellende. Wanneer ik mijn tipi probeer uit te strompelen, mieter ik over 30 blikken knakworsten heen waardoor ik kneiterhard op mijn muil ga. Gevolg? IK BEN ER HEEEEEEELEMAAAAAAAL KLAAR MEE!  

The day after 

De volgende ochtend word ik met heel veel pijn wakker. AANSTELLER! Wel een beetje ja. Maaaar potverdikke, wat ben ik blij dat mijn kampeeravontuur erop zit. Maar dan ook echt. Next time tover ik mijn kamer wel om tot een vijfsterrenhotel met persoonlijke butler. Lijkt me beter, veeeeeel beter. Conclusie? Ik ben niet normaal en ik heb een bloedhekel gekregen aan kamperen. Dat is dan toch wel weer jammer.

Door: Mirjam Landman

Foto’s: Lisanne van der Ploeg

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close