ActueelInterview

Crypto’s current situation

Een lesje over blockchain, cryptocurrency en een revolutie

Het is tegenwoordig Bitcoin wat de klok slaat. Je kunt niet meer fatsoenlijk smerige plaatjes en video’s in een groepschat delen, zonder dat je het overleg over de koerswisseling van je vrienden verpest. De goedgemutste sfeer is vervlogen op het moment dat er gereageerd wordt met de tekst *nervous laughter*, gevolgd door een screenshot van de wallet met daarin minnetjes en rode cijfers. Om toch eens in deze wereld te duiken, hebben wij zelf de munt Lisk – afgekort LSK, toepasselijk hè – gekocht en trokken we een paar experts aan hun mouwen. 

 De Blockchain 

Er schuilt een enorm grote wereld achter de begrippen cryptocurrency en blockchain. Robert Leach, eigenaar van het softwareontwikkelingsbedrijf Blockbird en oprichter van de Crypto Wolves Community, weet mij daar veel over te vertellen. Samen met student Wietse Kuiken legt hij aan de hand van bierviltjes uit hoe bijvoorbeeld de blockchain werkt. “Alle gegevens over de cryptocurrency die iemand bezit, staan op meerdere computers. Samen vormen die computers uiteindelijk een soort  ketting. Het voordeel is dat wij op die manier vrij zijn om als burgers met elkaar te handelen zonder tussenkomst van overheden of banken. Een grote server kun je onderuit schoppen en de blockchain niet”, legt Robert uit. “Een transactie gaat via duizenden, misschien wel miljoenen pc’s en wordt op die manier gevalideerd. Als een van die computers non-actief wordt, staan de gegevens nog wel op een andere. Het komt dus niet op één server te staan waaraan ook nog eens regels vastzitten. Door middel van de Blockchain en cryptocurrencies kunnen we macht, geld en welvaart eerlijker verdelen en opnieuw beginnen. Het is mogelijk om de regels en beperkingen van de huidige economie te herschrijven.” 

Vertrouwen 

Een van de belangrijkste factoren voor een succesvolle markt met cryptocurrencies, is vertrouwen. Zoals gezegd zijn deze digitale munten namelijk veel meer dan alleen een manier om snel geld te verdienen. Het is een manier om zonder controle van grote banken transacties te doen. Op het moment dat een hoop mensen hun munten snel kopen en verkopen, fluctueert (schommelt) de waarde veel sneller en dat kan een deuk in het vertrouwen betekenen. “Het is een markt van vraag en aanbod waar je je dan in bevindt”, vertelt Wietse. “Een bepaalde munt wordt veel meer waard wanneer er veel vraag en weinig aanbod is. Doet iedereen, om wat voor reden dan ook, zijn munten van de hand dan daalt de waarde weer.”  

Studenten en crypto’s 

Robert geeft aan graag met studenten te werken. “Ondanks dat ik inmiddels 30 ben, vind ik dat ik in de jongere generatie zit die technologie begrijpt en meer vertrouwen heeft in de ontwikkeling ervan. Veel studenten durven verder te kijken dan datgene wat bestaat. Voor de oudere generaties is het waarschijnlijk lastiger om te schakelen, omdat zij een instantie willen om op terug te vallen. In dit geval is dat de bank. Daarnaast speelt het ook mee dat zij in de media een hoop nieuws zien over de enorme fluctueringen van crypto’s, waardoor zij een veiliger gevoel krijgen bij de bestaande, gecentraliseerde economie.” Een goed voorbeeld, volgens Leach, waarbij een kleine ‘indringer’ werd bedacht door jonge mensen, is Whatsapp. “Door de uitvinding van deze applicatie, kreeg de telecomwereld een enorme opdonder. Een revolutie, want Whatsapp is nu niet meer weg te denken.”  

Student Applicatieontwikkelaar Pieter Hielkema is samen met vrienden van hem ook in de wereld van crypto’s gedoken. Vooral om te ontdekken wat er allemaal speelt, maar natuurlijk ook om er wat geld uit te halen. “Ik ben begonnen met een paar tientjes en één munt en dat is vervolgens uitgebreid. Ik houd bij welke munten er zijn en waar ik vertrouwen in heb en daar stop ik dan mijn geld in. Mijn vrienden en ik hebben allemaal de munt VeChain en daarnaast bewandelt iedereen zijn eigen route nog met andere munten”, vertelt Pieter. “Ik vind dit vooral een leuke manier om wat geld te verdienen. Mochten mijn investeringen nu naar nul euro gaan, dan ga ik ook niet meteen huilen. Dat gebeurt wel bij mensen die enorme bedragen hebben ingezet. Voorlopig laat ik het voor wat het is en kijk ik rustig wat het oplevert. Wie weet houd ik er dan na mijn studie een mooi bedrag aan over.  

LSK update 

Begin maart kochten wij de Lisk om te ervaren wat er precies gebeurt in het proces. Natuurlijk hoopten wij op een ontploffing zodat we de meest krankzinnige redactieborrel ooit konden houden, maar tot op heden blijft dat slechts een droom. Vanaf het moment van aanschaf, is de waarde constant verminderd. We moeten dus het vertrouwen hebben dat de LSK weer naar een piek toegaat, zodat wij eens lekker met z’n allen op vakantie kunnen. We houden het in de gaten en er zullen nog updates komen. 

Drie tips 

Mocht je nou geïnteresseerd zijn in cryptocurrency, dan heeft Robert nog wel een aantal tips voor je, zodat je een iets makkelijkere opstap hebt. 

  1. Begin klein: begin net als Pieter met een klein bedrag. Vanuit hier kun je jezelf verdiepen in de materie en eventueel meer investeren. Blijkt het niet goed te gaan, dan heb je tenminste nog geld over om je verdriet weg te drinken. 
  2. Heb vertrouwen: ongeacht wat je in de media hoort, kan niemand het systeem neerhalen. Reageer dus niet meteen op paniekgedrag. Als je iets koopt, kun je het in alle rust laten staan. Het kan misschien jaren duren, maar door zulk vertrouwen zijn er mensen al behoorlijk rijk geworden.  
  3. Lees je in, want om echt alles eruit te halen, is het belangrijk dat je de stof snapt. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent en begrijpt hoe deze markt precies werkt. Hierdoor kun je jezelf beter ontwikkelen en ontstaat er ook meer vertrouwen. Het is wel van belang dat je de juiste bronnen krijgt, zodat je niet verkeerd geïnformeerd wordt. Robert heeft een Blockchain en Cryptocurrency beleggersgroep opgericht, genaamd Crypto Wolves. Dit zijn voornamelijk lokale mensen die constant en serieus met de markt bezig zijn. Dit is een voorbeeld van een betrouwbare bron. Via een Telegramgroep en Facebook zou je in contact kunnen komen met deze mensen.  

Tekst en foto’s: Niels Remigius

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close