Een van de finalisten van de LC Awards is Hogeschool Van Hall Larenstein-student Sybren Brouwer. Hij heeft de sleutel voor het oplossen van de woningnood gevonden. Voor zijn studie zorgde hij ervoor dat het idee van stichting Lytse Driuwende Eko Skiphuzen handen en voeten kreeg. Voor 2030 wil de stichting duizend kleine, duurzame woonboten realiseren die studenten en starters voor een prijs onder de huursubsidiegrens kunnen huren. De boten zijn duurzaam vanwege het bouwmateriaal, maar ook energiezuinig. Sybrens projectplan maakte investeerders, bouwers en ontwikkelaar enthousiast.
Dat Sybren op het Van Hall Larenstein zit, is geen verrassing. Van jongs af aan heeft hij iets met natuur en dieren. “Dat heb ik niet alleen van mijn ouders meegekregen. Sterker nog, mijn zus en ik hebben ervoor gezorgd dat zij meegingen in onze opvattingen. Tegenwoordig eten wij als familie geen vlees meer en kopen we zoveel mogelijk tweedehands. Ik beleef veel plezier aan mijn milieubewust leven.” Hij koos na een kort avontuur op de universiteit in Eindhoven tijdens de corona-lockdown voor de studie Milieukunde bij Van Hall Larenstein.
“Milieukunde is een brede studie, maar in het tweede jaar specialiseerde ik mij in Energie en Klimaat. Sjoerd Kampen van stichting Lytse Driuwende Eko Skiphuzen kwam langs om een student te werven en ik zocht nog iets.” Sybren aarzelde aanvankelijk, maar na een gesprek was hij verkocht. “Het project is gericht op jongeren die hetzelfde probleem ondervinden als ik. Ik kon in Leeuwarden ook geen goed onderkomen vinden en woon nu in Groningen. Misschien speelde ook wel mee dat mijn ouders een huisboot hebben.”
“Ik zag gelijk kansen voor dit project, want er is in Friesland water genoeg. Maar ik kwam er wel achter dat zoiets niet zomaar van de grond komt.
Vooral van de gemeentes had ik meer medewerking verwacht.” Komen de ideeën in het plan dan wel van de grond? “Jazeker, we hebben twee bouwbedrijven die ieder op hun eigen manier te werk gaan. Zo zet de demobootbouwer betaalbaar wonen. nl in een week tijd een woonboot van 4 bij 6 meter in elkaar, compleet met Ikea-apparatuur. Het is de bedoeling dat deze zomer bij het Sneker starteiland een demoboot ligt. Tijdens de Sneekweek kunnen we de jongeren dan enthousiast maken.”
Er wordt hard gewerkt om ligplaatsen te creëren in gebieden waar woningnood is. “Het liefst willen we tien of meer woonboten bij elkaar. Buiten Leeuwarden is De Groote Wielen een mooie optie, maar ja, dat is wel gemeentegebied. Er is ons ook particuliere grond aangeboden, maar dan moeten we eerst een haven maken om de woonboten in te leggen. Wat gek om land op te offeren voor een stuk water, terwijl wij zo’n waterrijke provincie zijn. Maar we zullen ergens moeten beginnen.” Sybren moet nog op stage in zijn vierde jaar. Blijft hij nog aan dit project werken? “De bouwer betaalbaarwonen.nl heeft mij wel gevraagd om als adviseur aan te blijven, maar ik wil nog zoveel andere gebieden van duurzaamheid verkennen. Ik kom graag op festivals en
andere evenementen en die worstelen ook met het komen tot groene keuzes. Daar zou ik genoeg kunnen doen op het gebied van locatie, toegankelijkheid, catering en stroomvoorziening.”
Hij is blij met zijn finaleplaats bij de LC Awards. “Ten eerste krijgt de stichting daardoor een mooi podium om hun project te promoten. Ten tweede krijg ik ervaring in het presenteren van een idee en het enthousiast maken van mensen, in dit geval de jury. Dit nemen ze mij niet meer af.” Zien we Sybren nog op een duurzame woonboot terug? “Op dit moment nog niet. Ik zit nu stevig in het sociale leven van Groningen, maar ooit wil ik wel op zo’n duurzame woonboot. Ergens bij Leeuwarden in de natuur tussen de dieren.”