InterviewLeeuwardenVan allesVrije tijd

Is radio luisteren ouderwets?

Thomas Ennema en Yarno Bokomo over culture radio

Ik dacht dat naar de radio luisteren ouderwets was. De mainstream radio draait altijd dezelfde soort muziek, er worden oninteressante gesprekken gevoerd en je hoort veel reclames. En toen ontdekte ik Culture Radio. Het maakte dat ik weer naar de radio ging luisteren. Culturele Radio wordt gemaakt door Thomas en Yarno, beide geboren en getogen in Leeuwarden. Ze draaien iedere maandagavond de beste tunes: veel hiphop, maar ook soul, indie en rock.

Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?
“Yarno en ik hadden al veel gezamenlijke vrienden en hebben elkaar leren kennen op feestjes in Leeuwarden. We zijn ook wel echt gaan hangen doordat we naar dezelfde muziek luisteren.”
“Volgens mij zijn we bevriend geraakt in het jaar dat Culture 1 dropte, een plaat van Migos. Dit was in 2017 geloof ik. Ook was het vroeger in Leeuwarden best zeldzaam om een hiphopgroep te vinden. Het waren altijd dezelfde mensen die met elkaar omgingen, iedereen kende elkaar daarvan. Zo hebben wij elkaar ook ontmoet.

Wat is Culture radio?
“Culture Radio is ons radioprogramma op omroep Leo Middelsé. We draaien voornamelijk hiphop, maar ook soul, indie en af en toe rock. In ieder geval draaien we de muziek die je eigenlijk niet op de mainstream radio hoort. We gebruiken het ook als podium voor regionale en lokale artiesten. We geven ze de kans om hun talent te laten zien.”

Hoe is Culture radio ontstaan?“
Een aantal jaren terug wist ik al dat ik het heel vet zou vinden om iets in de media te gaan doen. Het afgelopen jaar kreeg ik van drie vrienden als cadeau dat ik een demo mocht opnemen bij Omroep Leo. Ik had dit gedaan en ze waren super enthousiast! Toen ik op een feestje was vertelde ik Boko hierover.” “Ik was fucking enthousiast en vond het supervet dat Thomas gewoon hiphop kon draaien op de radio. We hebben toen bijna de hele avond hierover staan kletsen met elkaar en veel muziek geluisterd.”
“Toen ik in mijn eentje was begonnen, vond ik het leuk om te doen, maar ik had een andere dynamiek nodig in de show. Een aantal weken daarvoor had ik het met Boko gehad over Culture Radio. Ik wist direct dat ik hem hierbij wilde betrekken. Hij weet veel van muziek en was net zo enthousiast als ik.” “Ik had kippenvel en zei natuurlijk meteen ja.”

Waarom zijn jullie gestart met Culture Radio?:
“Ik had het altijd al veel over muziek. Als ik met matties aan het zuipen was, dan zette ik die muziek altijd op. Ik had dan vaak hele anekdotes waarom alles zo vet is. En iedereen zei dan vaak: ‘Ja, leuk Thomas, maar we zijn nu een spelletje aan het spelen. Leuk als je een radioshow zou hebben, maar niet nu.’ Dat leek me gewoon fucking leuk. Om ongestoord een uur of langer over muziek te lullen. En dat is wat ik nu doe samen met Yarno!” “Ik vind het hard om überhaupt hiphop te draaien. Ik vind dat dit in het noorden nog wel echt mist.

Wat onderscheidt jullie van andere radioprogramma’s?
“Wat wij doen is er in het noorden gewoon nog niet. En alle reclamespotjes tussendoor… Wij hebben alleen om het uur een reclamebreak.” “Op welke andere radioshow hoor je Gucci Mane?”

Wat betekent muziek voor jullie?
“Ik ben er echt mee opgegroeid. Mijn vader is muzikant en thuis hoorde ik veel punk en rockmuziek. Ook heb ik al heel snel mijn eigen muzieksmaak ontwikkeld.” “Mijn pa was ook muzikant en mijn moeder zangeres. Zij hebben bij elkaar in een band gezeten. Thuis heb ik altijd veel Afrikaanse muziek gehoord, dus heel veel op ritme. Heel veel vrolijke shit. Mijn halfbroer uit Congo had een USB-stickje met daarop 50Cent, Eminem en R. Kelly. Mijn moeder luisterde juist weer naar Fleetwood Mac, dus ik heb alle spectrums wel gehad. Ik heb altijd overal muziek bij op gehad.”
Ik zat op een multiculturele basisschool. Jochies uit mijn klas met oudere broers lieten mij dan inderdaad 50Cent en Eminem luisteren. Dat vond ik zo vet!”  “En op een gegeven moment ontdekte ik Spotify in 2013 ofzo. Dat hielp onbewust heel erg om echt mijn muzieksmaak te vormen. Eerst was het echt all over the place.”

Wat willen jullie nog bereiken met Culture Radio?
Ik denk dat het heel veel potentie heeft en dat we echt nog aan het begin staan van wat we allemaal kunnen doen. We hebben heel veel ideeën en moeten het nog concretiseren. Er zijn nog zoveel dingen die we kunnen doen. Ik zou echt tevreden zijn als ik over twee à drie jaar denk: ja, dit hebben we gewoon gedaan.” Y: “Het lijkt me vet als we de meeste artiesten uit het noorden in onze show hebben gehad. Als we na afloop een compleet plaatje hebben neergezet van wat het op dit moment is geweest ben ik tevreden.

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close