ActueelStudentenlevenVan alles

Een simpel kerstdiner is oké

Inspiratie voor een gemakkelijk maar fancy kerstdiner

Boodschappen zijn duurder geworden, je studieschuld is flink gestegen door al je Black Friday-aankopen en je hebt geen idee meer hoeveel mensen je met de huidige maatregelen eigenlijk op bezoek mag hebben. Dus leuk dat kerst weer voor de deur staat, maar hoe komt het met het kerstdiner? Gelukkig hebben wij een paar gerechten die perfect zijn voor het kerstdiner, weinig kosten én met lang houdbare ingrediënten gemaakt kunnen worden.

Crème Fraîche
Het voorgerecht staat natuurlijk als eerste op de planning. Geen moeilijke garnalencocktail of ingewikkelde quiche, maar een soepje! Romige tomaten crème soep uit blik met verse kruiden. Super gemakkelijk! Even opwarmen in een pannetje of in de magnetron en je hebt zo een lekker voorgerecht op tafel. Gaat het diner toch niet door? Dan heb je een lekker soepje voor op een winterse dag ergens in de komende paar jaar. Soep uit blik is namelijk mega lang houdbaar. Een schaaltje tomatensoep oogt natuurlijk niet zo luxe, maar gelukkig is dat snel opgelost: koop een zakje verse peterselie en een pakje crème fraîche. Al het eten lijkt ineens een stuk luxer met verse, groene kruiden erop, en met de crème fraîche kun je een feestelijke swirl maken in je soepje. Lekkeeerr.

Bladerdeeg
Voor het hoofdgerecht zijn er eindeloos veel opties. Misschien wil je een groot stuk
vlees, ga je voor een vegetarische maaltijd of heb je liever een avg’tje. Allemaal heerlijk en allemaal zo uitgebreid te maken als je zelf wilt, maar wat echt handig en voordelig is, is een ovenschotel. Ovenschotels kun je namelijk gemakkelijk invriezen! Of het nou vegetarisch is, of met een hoop vlees of vis. Als je alle ingrediënten hebt gehaald en we toch ineens een lockdown krijgen, kun je in ieder geval je ovenschotel maken en de restjes in de vriezer gooien. Scheelt je later weer koken, ideaal.

Alleen een ovenschotel is misschien wat saai. Daarom is het leuk om je diner uit te breiden met wat bijgerechtjes. Ook hiervoor zijn er handige opties. Ga bijvoorbeeld voor stoofpeertjes uit pot, kant-en-klare aardappelpuree (ook weer fancy te maken met wat verse kruiden), of maak lekkere bladerdeeghapjes. Je kunt bijvoorbeeld heel gemakkelijk een kerstboom maken van bladerdeeg en pesto. Beide ingrediënten zijn superlang houdbaar en niet duur en deze kerstboom is makkelijk te maken. Snijd simpelweg de plakken bladerdeeg in reepjes, besmeer ze met pesto, rol ze op en leg ze op een bakplaat in de vorm van een kerstboom. Of een willekeurige andere vorm natuurlijk. Even in de oven tot het bruin is en klaar is Kees.

Wodka
Nu het hoogtepunt van elk diner: het toetje. Je hoeft echt niet tijden in de keuken te staan of een toetje te maken dat uren in de oven moet om iets feestelijks te serveren. Sluit het diner dit jaar af met koffie en een lekkere bonbon, of met een sprankelende cocktail. Ga bijvoorbeeld voor een Scroppino. Scroppino is een Italiaans dessert en een cocktail, gemaakt van wodka, prosecco en sorbetijs van (meestal) citroensmaak. De verhoudingen komen niet zo precies en je kunt het mengen met een staafmixer of in de blender gooien. Giet het in een mooi glaasje en maak het feestelijk met een schijfje citroen, wat diepvriesfruit of een blaadje munt. Zo sluit je het diner goed af en heb je nog wat alcohol over om het de rest van de avond gezellig te maken.

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close