Van alles

Interview: Dick Dijk

Waarom gaan jongeren in Leeuwarden studeren en wat kan de hoofdstad van Friesland hun bieden? Twee inwoners vertellen over ‘hun’ Leeuwarden als studentenstad.

Dick Dijk
Dick Dijk besloot het roer om te gooien, liet zijn baan voor wat het was en ging op 42-jarige leeftijd vrijwilligerswerk doen in Haïti. Inmiddels geeft hij meer dan twee jaar les en leert hij studenten het geheim van het ondernemen.

Waarom besloot jij op 42-jarige leeftijd vrijwilligerswerk te gaan doen?

“Mijn leven liep op rolletjes. Ik had een succesvolle carrière, was getrouwd, vader van drie kinderen. Ieder jaar groeide mijn salaris en werd de auto die ik reed groter. Als beleggingsadviseur maakte ik rijke mensen rijker. De zin van het leven vond ik daar niet in, realiseerde ik mij na vijftien jaar. In 2006 zag ik op televisie een exportprogramma. Hierin werd een manier van zakendoen in beeld gebracht waarbij de lokale bevolking in ontwikkelingslanden op een goede manier werd geholpen. Ik was meteen verkocht, maar wilde mijn vrouw en dochters niet alleen laten. Het verlangen bleef en groeide. Wanneer ik mij verdiepte in het onderwerp kreeg ik nieuwe energie die ik al jaren niet meer had gehad. Toen op twaalf januari 2010 Haïti werd getroffen door een aardbeving had ik een dag eerder besloten te stoppen met werken. Nadat mijn vrouw zei dat ik moest gaan, ben ik  drie maanden naar Haïti gegaan.”

Wat deed jij daar?

“Ik heb een nieuwe aandeelhouder gevonden voor Fonkoze, de grootste microkredietinstelling in Haïti. Het kapitaal van die aandeelhouder werd geïnvesteerd in kleine en middelgrote bedrijven op Haïti. Verder was ik consultant voor de Rabobank Foundation. Zij hadden €500.000 ingezameld waarmee zij Haïti wilde helpen. Ik controleerde de aanvraag van nieuwe projecten en de financiering hiervan. Een gebied moest daadwerkelijk getroffen zijn door de aardbeving. Daarnaast was het belangrijk dat de hulp in balans was en dat mannen, vrouwen en kinderen in gelijke mate geholpen werden. Tijdens mijn verblijf logeerde ik bij een familie die aan het hoofd stond van een sociale werkplaats. Zij maakten keukenkasten en doodskisten, maar spitsten zich na de ramp toe op het bouwen van huizen. Het was een heftige tijd.”

Hoe is het nu, terug in Nederland?

“Stilletjes aan valt alles op zijn plek. Tijdens mijn lessen blijf ik binnen de lijnen van een onderwerp, maar probeer ik de link te leggen met ontwikkelingshulp. Ik denk na over innovatieve manieren om bij te dragen aan een duurzame wereld. Mensen die in het buitenland projecten opstarten juich ik toe. Daarnaast verdiep ik me in de nieuwste vormen van ontwikkelingshulp en dat geeft me voldoening. Misschien ga ik terug naar een land waar mijn hulp hard nodig is. Het liefst wel met mijn gezin.”

Hoe zag jouw studentenleven eruit?

“Het halen van mijn studie Economie kostte mij enorm veel moeite. Ik zwoegde dagenlang in de bibliotheek en kwam thuis met een zes. De beleggingsvakken lagen mij wel. Het toveren met cijfers ging mij goed af waardoor ik jaren later op de beurs zou belanden.
Tijdens mijn studententijd werkte ik als dj bij ’t Vat, later bekend als Club Noa. Mijn vrouw ontmoette ik op twintigjarige leeftijd toen ik aan het werk was. Ongeschoren en slecht gekleed raakten wij tegen sluitingstijd aan de praat. De rest is geschiedenis. Verder lustte ik graag een biertje waardoor ik de krantenjongen ’s ochtends weleens tegen het lijf liep.”

Wat is het hoogtepunt uit jouw studententijd?

“Op woensdag was het geweldig wanneer het huis vol zat tijdens Champions League wedstrijden. Op een oude, krakende televisie volgden wij elke wedstrijd. De pan waarin nasi werd gemaakt, zie ik nog voor me. Kratten bier, kannen met koffie en ’s avonds op stap. Fantastisch!”

Wat zou jij studenten willen meegeven?

“Het is misschien een open deur, maar het is belangrijk je hart te volgen. Luister naar jezelf. Doe iets niet wanneer het gevoel in je onderbuik niet goed is. Uit alle hoeken komen prikkels. Druk wordt opgelegd door ouders, scholen en andere personen of instanties. Luister desalniettemin naar je innerlijke stem.”

Door Joris van Uden

 

 

 

 

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close