Van alles

Interview: Chang Yang

Waarom gaan jongeren in Leeuwarden studeren en wat kan de hoofdstad van Friesland hun bieden? Twee inwoners vertellen over ‘hun’ Leeuwarden als studentenstad.

Chang Yang
Drie jaar geleden kwam Chang Yang over uit China. Volgens de kalender van haar geboorteland is zij 25, volgens die van Nederland 24. Volgend jaar wil Chang op stage. Het liefst buiten Nederland en China.

Hoe ben jij in Nederland terechtgekomen?

“In China volgde ik college op een niveau dat lager ligt dan dat van een bacheloropleiding in Nederland. Daarna wilde ik een master degree halen in International Trade Business. De toelatingseisen van de universiteit waren te hoog. Mijn ouders besloten het over een andere boeg te gooien. Ik liet de International Trade Business voor wat het was en ging op hun advies naar Leeuwarden voor de Hogere Hotelschool.”

Hoe verklaar jij de rol van jouw ouders?

“Het is in China normaal dat ouders een route voor hun kind uitstippelen. Zij weten uit eigen ervaring wat verstandig is. De kinderen volgen hun advies. China telt 1.3 biljoen mensen. Er worden toelatingseisen gesteld aan zowel de universiteit als de master degree. Daarnaast krijgen lokale mensen voorrang. Omdat studeren lastig is voor mij, leek het mijn ouders verstandig dat ik naar Nederland ging. De toelatingsprocedure was minder streng en ik kreeg de mogelijkheid mijn Engels te verbeteren.”

Mis je je leven in China?

“Het ligt niet in mijn aard om toe te geven aan een verlangen naar huis. Ik heb 21 jaar bij mijn ouders gewoond. Daarna kwam ik in mijn collegetijd drie weekenden per maand thuis. Nu zie ik mijn familie één keer per jaar tijdens de zomer. Ik mis ze nauwelijks, maar ik vind het wel jammer wanneer ik niet naar een verjaardag of bruiloft kan. Van mijn nichtje hoorde ik pas dat zij getrouwd was toen de bruiloft al een week voorbij was.”

Hoe ervaar jij Nederland?

“Alles is nieuw en anders dan in China. Er zijn zoveel verschillende plekken. Chinezen zijn gesloten, maar hier in Nederland zijn de mensen dat niet. Voordat ik hierheen kwam, heb ik mij verdiept in de geschiedenis en las ik reizigerstips. Ik hield mij niet bezig met het cultuurverschil en zat nooit bij de pakken neer wanneer het even moeilijk was. De levensstijl in Nederland past bij mij, hoewel ik moest wennen aan de openingstijden van supermarkten en winkels. In China is alles open tot laat, hier niet.”

Hoe ziet jouw studentenleven eruit?

“Toen ik begon, startte ik in het tweede jaar terwijl ik een eerstejaarsstudent was. Ik verspilde twee maanden en het contact met mijn personal coach ging moeizaam, omdat ik verlegen was en veel tijd nodig had om mij in het Engels uit te drukken. Verder was  het praktijk lopen niet gemakkelijk. Inmiddels gaat het goed. Via vrienden heb ik leren omgaan met lastige situaties. Bedoelt

Het uitgaansleven laat ik links liggen. In de regio uit China waar ik vandaan kom, kun je niet uitgaan. Daarbij doen mensen rare dingen wanneer zij gedronken hebben en ik zo’n type ben ik niet.”

Wat zou jij studenten willen meegeven?

“Het is belangrijk een balans te vinden tussen privézaken en studie. Heb zelfvertrouwen en plan de dagelijkse dingen goed.”

Door Joris van Uden

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Check dit ook
Close
Back to top button
Close
Close