Van alles

School, schulden en soa’s

Over school en schulden raak je snel uitgepraat. Maar waar het hart vol van is loopt de mond van over en zo raken veel studenten niet uitgepraat over het onderwerp seks. Soms sta je voor een dilemma. Gebruik je dat condoom nu wel of niet? Ach, die ene pil die je hebt gemist, dat zal wel geen drama zijn. Of toch wel? Verschillende vragen van studenten worden beantwoord door Gerda Kalsbeek van GGD Fryslân. Lees, huiver, maar doe er vooral je voordeel mee!

Rosanna: “Vorige week donderdag was een gezellige avond. We besloten na het eten om ons allemaal klaar te maken voor een geweldige avond stappen. De drank ging er steeds gemakkelijker in en de avond werd beter en beter. Helemaal toen ik die ene leuke jongen zag. Na even te hebben gekletst, wist ik het zeker: hij gaat met mij mee vanavond. Eenmaal thuis bij hem aangekomen ,scheurden we zowat de kleren van ons lijf. Op het moment suprème zijn we de condoom vergeten. Hij zei tegen mij dat dit niet zoveel uitmaakte, zolang ik maar aan de pil was, en dat ben ik. Maar ik twijfel. Kan dit echt, één keertje zonder condoom?”

Gerda Kalsbeek, GGD Fryslân:
“Dit is jezelf voor de gek houden. Waar het bij condoomgebruik om gaat is dat het een vanzelfsprekendheid wordt. Als je per keer besluit om wel of niet een condoom te gebruiken, dan is de kans groot dat het op korte termijn misgaat. Bovendien maak je het voor jezelf en je partner onnodig moeilijk doordat je steeds opnieuw kijkt wat je wilt. Daarmee wordt seks juist een gedoe! 

Student Robert: “Vaak doe ik het onveilig. Meestal kom ik hier wel goed vanaf, maar laatst was het raak. Chlamydia. Ik naar de apotheker om mijn kuur op te halen en tot mijn verbazing waren dit maar twee pillen. Als je er maar zo weinig voor nodig hebt, dan kan je toch best het risico nemen om het een keertje zonder te doen? Want een soa, daar ben je zo vanaf.”

Gerda Kalsbeek, GGD Fryslân:
Gelukkig zijn soa’s over het algemeen goed te behandelen met antibiotica, maar dan moet je wel weten dat je een soa hebt! Daarbij komt dat als je een keer een soa hebt gehad, je vatbaarder bent om in de toekomst een tweede of derde soa op te lopen. Iedere soa maakt je slijmvliezen namelijk kwetsbaarder. Daardoor ben je ook vatbaarder voor het oplopen van een hiv-infectie, genitale wratten of genitale herpes. En daar kom je niet zomaar vanaf! Als je een keer risico gelopen hebt, laat je dan testen.”

Studente Maaike: “Natuurlijk hoor je wel van die verhalen, vrouwen die zwanger worden door één pil te missen. Soms heb je zo’n drukke dag dat je het gewoon vergeet. Het is handig om de pil op een vaste plek te leggen, dat weet iedereen. Maar als de strip naast je bed ligt en je hebt je verslapen dan wil het nog wel eens voorkomen dat je uit je bed springt zonder aan de pil te denken. De volgende dag word je wakker en dan zie je het pas. Zuur, ja. Maar een pil vergeten, dat is toch niet zo erg?”

Gerda Kalsbeek, GGD Fryslân:
“Nonchalant omspringen met anticonceptie is niet slim. De moderne pil is namelijk zo licht mogelijk gemaakt om hiermee bijwerkingen zo klein mogelijk te maken. Daardoor is het essentieel dat de hoeveelheid hormonen in je lichaam dat je beschermt tegen zwangerschap op peil blijft. Een keer missen is al een aanzienlijk risico dat deze bescherming faalt. De pil slikken hoort in je routine van de dag, net als tandenpoetsen. Koppel ze aan elkaar.”

Heb je een probleem met seks? Bijvoorbeeld pijn bij het vrijen of te snel klaarkomen?

www.vrijfijn.nl biedt gratis en anoniem digitale hulp

Wist je dat:

De meest voorkomende soa onder studenten chlamydia is?

Mannen niet áltijd zin hebben in seks?

Veel watermeloenen eten hetzelfde effect heeft als viagra slikken?

Door Nicky van Veenhuizen

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close