Van alles

Interview Bartel van der Heul

Door Joris van Uden

Leeuwarden een stad voor studenten? Echt wel!
Wat zet mensen ertoe aan in Leeuwarden te gaan studeren en wat kan de hoofdstad van Friesland iemand brengen? Twee opmerkelijke mensen met twee verhalen tegen de achtergrond van Leeuwarden als studentenstad.

 

Bartel van der Heul is 27 jaar en heeft negen jaar in Leeuwarden gestudeerd. Momenteel loopt hij stage bij het Courtyard by Mariott Amsterdam airport hotel.

Wat is jou het meeste bijgebleven uit jouw studententijd in Leeuwarden?
In mijn eerste jaar ben ik lid geworden van een studentenvereniging. Enthousiast gemaakt door een dorpsgenootje, heb ik een kennismakingstijd en studie-start-week doorlopen. De studentenvereniging vertoonde toen nog behoorlijk wat corporale trekken, maar ik vond het fantastisch om nieuwe mensen te leren kennen. Als boerenknaap voldeed ik niet aan het clichématige beeld wat mensen van verenigingsmensen hebben. Ik voelde mij als een vis in het water. De vereniging was vooral héél interessant.

Interessant, waarom?
In die tijd was de studentenvereniging uitsluitend verbonden aan de hotelschool. Het waren snelle jongens die in discussie gingen over de, in mijn ogen, meest onzinnige dingen. Dat vond ik grappig en daarin wilde ik graag mijn mannetje staan. Het leerde mij goed te luisteren naar mensen en belangrijker, het leerde mij verder te kijken dan mijn eigen waarheid. Verder kon ik, wanneer ik overtuigd van mijzelf was, behoorlijk driftig worden. Die driftbuien heb ik leren beheersen.

Jij hebt een lange tijd in Leeuwarden gezeten. Hoe heeft het zo ver kunnen komen?
Hoewel ik iets eerder op stage had willen gaan, heb ik geen spijt gehad van de manier waarop ik heb geleefd in Leeuwarden. Voor het eerst in mijn leven was ik eigen baas en kon ik mijn tijd volledig indelen zoals ik wilde. Hoewel ik van school genoot, had die in mijn eerste jaren geen prioriteit. Ik werkte, verdiende geld en gaf de voorkeur aan een gezellige tijd met mijn vrienden die ik via de studentenvereniging had leren kennen.

Op een gegeven moment moet er wel wat gebeuren. Wanneer kwam dat besef?
Toen mijn vriendin, die later in Leeuwarden kwam, eerder op stage ging, was er een grens bereikt. Mijn vrienden waren haar al één voor één voorgegaan en ik zat nog steeds in Leeuwarden. Ik vond het niet vervelend om naar school te gaan, maar ik was er te weinig geweest en daarom bleef ik achter. Voor het eerst voelde ik mij een loser.

Hoe heb jij jezelf uiteindelijk herpakt?
Mijn vriendin was de spreekwoordelijke stok achter mijn deur. Hoewel ik mij geen oude lul voelde in een klas met veel jongere mensen en het altijd leuk vond nieuwe mensen te leren kennen, heb ik mijn tanden meerdere malen op elkaar gezet. Ik heb er vaak over getwijfeld om te stoppen, maar het belang van een diploma won het altijd van mijn twijfel.

Hoe kijk jij terug op jouw tijd in Leeuwarden?
Ik heb nauwelijks spijt van de beslissingen die ik heb genomen. Leeuwarden heeft mij veel gebracht waaronder een uitgebreid netwerk en de liefde van mijn leven. Wel had ik iets eerder op stage moeten gaan en spijt het mij dat ik niet altijd even eerlijk ben geweest naar mijn ouders over mijn schoolresultaten.

Wat zou jij de studenten van nu willen meegeven?
Hoewel het belangrijk is binnen de door de overheid gestelde termijnen een studie af te ronden, is het minstens zo belangrijk om te genieten. Hoe cliché het ook klinkt, hoe vaak het ook is gezegd, het studentenleven dient zich één keer aan en daarna niet meer. Sta open voor nieuwe mensen en ontwikkel jezelf door niet alleen studieboeken te lezen. Er lopen zoveel mensen rond van wie je, in welk opzicht dan ook, wat kan leren. Ga geen gesprek uit de weg en geniet van alles.

Hoe groot is jouw studieschuld?
Ik heb altijd gewerkt en nauwelijks geleend. Ik geloof 30.000 euro.

 

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close