Column

Column: SM

Waar ik aan denk bij SM? Social media! Jij dan? Dacht je aan mensen in latex tanga’s? Die samen verstopt zitten in de kastruimte onder de trap? Waar de enige geluiden die je hoort ‘pats’, ‘pets’ en ‘au’ zijn?

Dan is de kans groot dat jij één van de zestig miljoen vrouwen bent die in de ban is van Fifty Shades of Grey. Lieve grotbewoners: dit is een sadomasochistisch pornaboek voor vrouwen. Porna ja. Met een a, want dat schijnt vrouwelijk en supergeëmancipeerd te zijn. In Fifty Shades is een braaf meisje helemaal hoteldebotel op Mr. Grey; een rijke, knappe en loshandige halfgod, die haar met liefde alle hoeken van de kamer laat zien.

De liefhebbers dit vieze boekje zijn werkelijk overal. Een paar vrouwelijke collega’s van mij sharen een Facebook pagina vol foto’s van onderbroekmodellen à la Mr. Grey. Niet alleen Facebook, maar ook Pinterest staat vol met foto’s van zijn onmenselijk gespierde achterwerk.

Wij mannen zijn veel discreter. Zie je ons al Twitteren dat we net op YouPorn ’18 yo girl toys with banana’ hebben bekeken? Natuurlijk niet, dat willen jullie vrouwen toch helemaal niet weten? Zo hoeven wij van jullie ook niet te weten dat jullie het opwindend vinden als Christian Grey je tampon verwijdert (E. L. James, 50 Shades Of Grey, hoofstuk 23).

Daarnaast vroeg ik me af hoe het kan dat één boek in slechts een paar maanden tijd zeven eeuwen aan emancipatie door het raam weet te knikkeren. Aletta Jacobs draait zich om in haar urn. Ik besloot mijn vrouwelijke collega’s te onderwerpen aan een kruisverhoor. “Maar hij slaat helemaal niet hard!” en “Ze wil het toch zelf graag!” waren veelgehoorde argumenten. Als wij als mannen roepen: “ze vraagt erom!”, dan worden we gebrandmerkt voor het leven.

Sinds deze onrechtvaardigheid kan ik de afkorting SM niet meer zien. Op Facebook zag ik een moeder naar haar zoon sturen: “hoi jongen ik volg nu een cursus SM, haha hartstikke leuk dit”. Ook mijn oud-docente lust er wel pap van. Ze Twittert over SM-congressen, deelt leuke artikeltjes over SM of verspreidt vacatures betreffende stagiaires die gespecialiseerd zijn in SM. Als beelddenker valt dit mij zwaar.

Gelukkig heeft mijn vriendin Fifty Shades niet in haar collectie. In haar boekenkast zie ik boeken staan die dieper gaan dan Christian Grey in een naïef meisje. En mocht het ondenkbare gebeuren en ik mijn vriendin toch nog eens betrappen met Fifty Shades of Grey in haar handen, dan geef ik haar gewoon een flinke mep.

Door Friso Visser

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Check Also
Close
Back to top button
Close
Close