Van alles

In 5 stappen een onderscheidend cv

Dat de Nederlandse economie in een crisis verkeert,  is inmiddels geen nieuws meer. Deze crisis heeft ook gevolgen voor jou. Na je afstuderen liggen de banen niet meer voor het oprapen. Het eigen appartementje, auto van de zaak en die grote geldpot krijg je niet langer  in de schoot geworpen. Per vacature zijn er gemiddeld honderd sollicitanten en dan is het van groot belang dat je jezelf kunnt onderscheiden. Ben je ambitieus, materialistisch en wil je niet bij de 7,7% werkloosheid van Nederland horen? Hier zijn vijf tips van een professionele headhunter waarmee je met jouw cv zelfs de ondernemer van het jaar overschaduwt en een onuitwisbare eerste indruk maakt.

1. Persoonschets als inleiding
Een korte persoonschets is een goede inleiding voor je cv. Op deze manier weet de lezer meteen wat voor vlees er in de kuip zit. In deze schets wordt de vraag ‘wie is?’ beantwoordt. Formuleer kort en bondig. De schets bestaat uit maximaal tien zinnen. Je beschrijft je kwaliteiten, huidige positie in het werkveld en overige aspecten die voor jou van belang zijn. Let er wel op dat dit professionele kwaliteiten moeten zijn. Hoe vaak jij in de Doelesteeg te vinden bent, is niet iets wat je hier moet vermelden.

2. Belangrijke informatie bovenaan
Vaak worden cv’s snel gescand. Zorg er dus voor dat de informatie waarmee je indruk wilt maken  opvalt en bovenaan staat. Na de persoonschets en personalia ligt de invulling in eigen handen. Heb je een indrukwekkende stageplek gehad? Begin met het kopje werkervaring. Was je de beste spiegelaar in de supermarkt, maar is dit toch je enige werkervaring en wel een bachelor in bezit? Begin met het kopje educatie. Zo heb je zelf je eigen eerste indruk in handen.

3. Lay-out
Met de lay-out kun je gemakkelijk punten binnenkoppen. Het is van het grootste belang dat je cv gemakkelijk leesbaar is, dus maak niet te veel gebruik van tabs, maar houd het overzichtelijk. Zorg ervoor dat alle onderdelen in hetzelfde lettertype zijn en dezelfde grootte hebben. Plaats in de rechter bovenhoek een recente en representatieve foto van jezelf. En hoe goed je lichaam er ook uitziet; een foto in badkleding is niet representatief. Vergelijk de foto met een pasfoto en je zit safe.

4. Social media
Hoe leuk het ook is om dronken statussen of pikante vakantiekiekjes te delen met je vrienden via social media, veel mensen zijn zich er niet van bewust dat anderen dit ook kunnen zien. Sollicitanten worden tegenwoordig gescreend en laten we wel wezen, die pikante vakantiekiekjes zijn niet erg goed voor je professionele imago. In cv-land is hierdoor een trend ontstaan. Onder personalia wordt een extra kopje toegevoegd zoals bijvoorbeeld je LinkedIn account. Via deze manier laat je merken dat je weinig te verbergen hebt. Mocht je dit doen, beoordeel zelf eerst of er nog ongewenste informatie op je pagina staat.

5. Final check
Heb je met bovenstaande tips je potentiële baas overtuigd, blijkt je hele cv vol te staan met spelfouten. Dit soort onnodige fouten worden vaak gemaakt, maar zijn juist gemakkelijk te voorkomen. Ben je zelf niet zo goed in spelling? Vraag iemand in je omgeving die je hiermee kan helpen. Ga daarnaast ook na of alle informatie aanwezig is, zoals  de contactgegevens. Je zult niet de eerste zijn die vergeet een telefoonnummer te vermelden en het zou toch zonde zijn als een mogelijke werkgever je niet zou kunnen contacten.

door Lize Verdegaal

 

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close