Van alles

De Leeuwarden Falcons

Als er over de sport lacrosse gesproken wordt, vallen veel mensen in een diepe put van onwetendheid. “Doe je zoiets met een paard?”.  “Is dat zo’n polo met een krokodil erop?”.“Is dat dat idyllische Franse dorpje waar die gore wijn vandaan komt?” Nee, nee en nog eens nee.

Lacrosse is een balspel dat gespeeld wordt door 2 teams van 10 spelers. Het doel is zoveel mogelijk punten te scoren door de softbal ter grootte van een tennisbal in de goal te werpen. Dit wordt gedaan met een hulpstuk dat  iets wegheeft van een enorme vliegenmepper, oftewel de crosse. Hier moesten wij natuurlijk meer van weten dus redactielid Felix Bekkers trainde een avondje mee.

Anderhalf jaar geleden heeft de Groningse lacrosser Nieck Slikker dit authentieke Amerikaanse balspel in Leeuwarden geïntroduceerd en zo  zijn de Leeuwarden Falcons geboren.

De heren hebben mij gevraagd mee te trainen om het sfeertje even te kunnen proeven. Eerlijk gezegd keek ik er nogal tegenop. Ik heb namelijk een conditie van het niveau Raymond van Barneveld en sla tijdens een avondje in de kroeg kroeg het liefst zelfs het pijlen gooien over.
Mijn fanatisme is dan ook wel vergelijkbaar met dat van een beer in winterslaap. Kortom ik stond al 3 – 0 achter voor ik überhaupt was begonnen.

Ik kwam aan en werd meteen  in een pak gehesen. Al snel besefte ik dat mijn lijdensweg kon gaan beginnen. We begonnen met het oefenen van werpen en vangen en dat had ik aardig vlot onder de knie. Helaas voor mij begon toen het onderdeel tackelen. Nieck had hier een oefening voor bedacht, maar Al snel werd mij de beste tactiek duidelijk. Je kon het beste als een dolle stier op je ploeggenoot inrennen. Een enkeltje fysio lag in het verschiet. Ik sprintte naar de bal alsof het het laatst getapte biertje in de kroeg was. Tot grote verbazing wist ik de bal te pakken en mocht ik nog een keer. De Usain Bolt in mij begon te trappelen. Ik was klaar voor het echte werk! Helaas had ik geen tijd om de complete training mee te maken, want ik moet zeggen dat ik lacrosse echt leuk begon te vinden.

Veel mensen denken dat er minimaal tien Staatsloterijloten voor nodig zijn om deze sport te kunnen beoefenen, maar  niets blijkt minder waar. De Leeuwarder Falcons hebben een  leenstelsel met de club gearrangeerd waar je voor €200,- tot €250,- een starterskit kunt gebruiken. De starterskit bevat: lacrosse stick, helm, crosse en protectiepads.

Kortom, ben jij niet vatbaar voor een van de clichésporten die Nederland te bieden heeft? Ben jij wel een sportieve gemotiveerde beer die op zoek is naar een extra dimensie binnen het hedendaagse Leeuwarden? Dan is dit prachtige balspel echt iets voor jou!

Door Felix Bekkers

 

 

 

 

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Check Also
Close
Back to top button
Close
Close