Column

Gastcolumn Age Dijkstra: Universiteit van het leven

Toen deze, voor de meesten van jullie, oude zak begon met studeren was het studentenleven nog een lui lekker leven. Het was nog ver voor de crisis. Alles mocht. Alles kon en de bomen groeiden tot in de hemel. Afstuderen binnen vier jaar? Laat me niet lachen, dat bepaal ik zelf wel! Lang leve de lol was het credo en studievertraging heette toen jezelf breed ontwikkelen.

Tegenwoordig is alles anders. Studenten van nu worden aan alle kanten gepusht om zo snel mogelijk hun diploma te halen. De tijd van ‘je studietijd is de mooiste tijd van je leven’ is voorbij. Het is haast crimineel om eens wat langer over je studie te doen omdat je her en der wat rond wilt snuffelen.

Toch wil ik met klem het volgende beroep op jullie doen. Ga op onderzoek uit in je nu nog vrije leven. Clichégelul als ‘nu kan het nog’ en ‘je bent maar één keer jong’ is helaas maar al te waar. Daarnaast is je studietijd ook nog eens de perfecte tijd om eens goed hard op je bek te gaan. Dit kun je doen door eens veel alcohol te drinken, van je fiets te lazeren en op de Eerste Hulp te belanden. Daarnaast is op je bek gaan ook een mooie opstap. Een opstap naar levenservaring en het leren van fouten zodat je ze later in je werkende leven niet nog eens maakt.

Voor je latere werkende leven is zoveel meer belangrijk dan alleen je diploma halen. Om die reden heb ik een aantal tips. Ideale tips om in te passen in je goede voornemens voor 2016.

Ga kapot, doe domme dingen, dingen waar je spijt van krijgt, hierdoor leer je dingen over jezelf die je nooit had kunnen vermoeden.

Bedenk waar je wilt zijn over tien jaar. 99% procent van jullie doet over tien jaar heel iets anders,  dus verbreed je horizon, kijk over grenzen en kruip uit je veiligheid (dood aan de term ‘comfortzone’).

Ga mensen ontmoeten. Studieboeken leren je trucjes, mensen leren je leven, overleven en over het leven. Dus wees niet bang, spreek mensen aan. Wil je iets weten: stel mensen een vraag.

Als laatste noot wil ik als zijnde nachtburgemeester nog het volgende meegeven: blijf het nachtleven ontdekken, de nacht heeft zo veel te bieden. De rust van een eenzame avondwandeling. Alcohol, kutmuziek en zweet in een veel te druk café. Vuige seks in een gaar studentenhuis met iemand van wie je de volgende dag de naam vergeten bent. Of sluit je op in je huis en lees een goed boek tot de zon weer opkomt en je jezelf vervloekt omdat je college bijna weer begint.

Genoeg overpeinzingen van een oude zak, kinders. Vol eerbied groet ik u,

De hoeder van de nacht.

P.S.: Mocht je daadwerkelijk met je kapotte kop op de Eerste Hulp belanden, dan daag ik jullie uit eens een verpleger of verpleegster te versieren. Een avontuur op zich.

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Check dit ook
Close
Back to top button
Close
Close