StudentenlevenStuderen

Langstuderen kun je leren

Ode aan de lullo's!

Tekst: Max Pieter Dijkstra // Fotografie: Lucas Kemper

De lullo’s! Voor jullie tijd? Misschien wel, maar je hebt de raskakkers van Binsbergen, Kerstens en Kamphuijs vast wel eens voorbij zien komen op YouTube of op tv. Drie studenten die bier en ‘hertjes’ enigszins voorrang gaven op de studieprestaties. Een geweldig stukje televisie, aldus onze eigen decadente student Max Pieter. Als getuige, medeplichtige en ervaringsdeskundige analyseert hij de hedendaagse lullo en geeft hij een paar handige tips hoe je oneindig studeren ook daadwerkelijk oneindig kunt maken. Hallo, langstudeerder anno 2016!

Het is rond twee uur in de middag als ik in de middagpauze van mijn keurige 10 tot 7 job thuis een croissantje zit weg te kauwen. Aan het tapijt van peuken en een sloot lege bierblikken te zien, hebben mijn huisgenoten gisteren nog even nageborreld na afloop van een waarschijnlijk zeer geslaagde avond op de Sociëteit. In vaktermen vaak de Kroeg of de Toko genoemd. Een van de jongens komt naar beneden gestommeld en wenst mij een goedemorgen toe. Op de vraag of hij lekker heeft geslapen, komt een pakkende oneliner als standaardantwoord: “Ik heb vannacht geen oog dicht gedaan en zij geen been”. Of hij vandaag nog van plan was om naar college te gaan? Ach, morgen weer een dag!

Quote: ‘Ik heb vannacht geen oog dicht gedaan en zij geen been’

Tjakka, dat is de spirit van een echte langstudeerder. Leef met de dag! Mijn huisgenoot zou het dan waarschijnlijk ook prima met het olijke trio van Jiskefet kunnen vinden. Zijn leven speelt zich grotendeels af op de studentenvereniging, zijn humor is even pervers en net als in de serie hoort de clubdas bij het dagelijks tenue. Anders dan in de serie is er inmiddels voor de hedendaagse student echter wel veel meer druk op de ketel gekomen als het om presteren gaat. De hedendaagse langstudeerder moet dus slim zijn om zich staande te kunnen houden in het huidige studieklimaat. Daarom, enkele tips! 

Speltip 1: Eet goed, veel en gevarieerd.

Oké, we beginnen bij de basis. Eten! Om de lange nachten en brakke dagen een beetje vol te kunnen houden is een goede bodem belangrijk. Koken? Nah, hoe wil je dat gaan doen in een keuken waar de afwas al weken lang staat opgestapeld? Om die reden is Thuisbezorgd.nl dus uitgevonden! Handig, maar zorg wel dat je de schijf van vijf trouw blijft natuurlijk. Pizza is een goede optie voor zowel ontbijt, lunch, als diner. Stel je pizza wel zo samen dat er zowel groentes, vlees en eiwitten op te vinden zijn. Varieer ook eens tussen vlees, vis en een dagje vega zoals Sonja Bakker ons heeft geleerd. Om ons hierin te ondersteunen heeft Domino’s een pizza bedacht die op vier verschillende soorten manieren is belegd. Kijk, dat is nou nog eens slim. Maar pas wel op: blijf veel eten. Een langstudeerder zonder bierbuik wordt in de scene al snel geassocieerd met nare zaken als geheelonthouding en wordt daarom minder serieus genomen tijdens het vertellen van sterke verhalen. Daarnaast is een bierbuik natuurlijk een teken van welvaart en een weerspiegeling van je bankrekening. Weet je dan ook dat je bij thuiskomst nog een zware sessie bedgymnastiek te wachten staat, ga dan van tevoren nog eventjes lang bij de Du Nord, de FEBO of Dunya voor een midnight snack.

Speltip 2: Blijf de aansluiting met de doelgroep behouden

Het buikje is weer goed gevuld, tijd om de dag te beginnen! Om geloofwaardig te blijven als student, ook al heb je inmiddels de leeftijd van midden twintig tot dertig bereikt, is het belangrijk om de aansluiting met de doelgroep te behouden. Kleed je hip, maar blijf wel dicht bij je roots. Wees dan ook niet bang om je clubdas op school te dragen. Een pet nonchalant achterstevoren gedragen, verhult dat je al enkele dagen niet hebt gedoucht. Het dragen van de juiste sneakers is voor een langstudeerder natuurlijk wel ontzettend belangrijk, anders val je zo buiten de boot. Zorg ook dat je wordt gezien. Het is goed om vaak op school aanwezig te zijn: niet om colleges te volgen natuurlijk, maar gewoon om koffie te drinken in het studielandschap samen met soortgenoten zodat je alle SOA-verhalen als eerste hoort. Tevens is dit een mooie afwisseling van het dagenlang gamen.

Speltip 3: Weet waar je kansen liggen!

Dus jij was van plan om alle tentamens meteen te halen? Gekkigheid, dan heb je het dus nog niet helemaal begrepen. Als onze lieve heer had gewild dat we binnen een jaar onze propedeuse zouden behalen dan had hij toch ook geen herkansingen uitgevonden? Een tentamen kun je herkansen, een goed feestje natuurlijk niet! Zoek dan natuurlijk wel uit wanneer je een tentamen voor het laatst mag maken, de examencommissie vind brakheid namelijk een minder goed excuus voor afwezigheid. Gek? Ja klopt, die mensen zijn blijkbaar zelf nooit jong geweest. Mocht je het toch verkloten en van de opleiding af worden gekickt… Iedereen verdient een tweede kans en langstuderen moet je dan ook leren. Gelukkig telt Leeuwarden drie hogescholen en mag je per hogeschool twee keer met een nieuwe opleiding beginnen.

Quote: Een tentamen kun je herkansen, een goed feestje natuurlijk niet!

Speltip 4: Ga het gewoon lekker ervaren!

Na drie tips ben jij het lezen vast al moe, snap ik. Je hebt je sporen vandaag al wel weer verdiend. Nu is de tijd gekomen om zelf aan de slag te gaan! Vind de beste manier hoe je jouw studietijd het beste kunt rekken en geniet nooit met mate! Ga dat bestuursjaartje doen, zoals onze nachtburgemeester ook al beschreef in zijn column. Je leeft maar één keer en je bent maar een keer jong. Jonge meisjes vinden mannen met een bierbuik echt minder aantrekkelijk als ze de veertig zijn gepasseerd, hoor. Succes en mocht je zelf nog goede tips hebben, schroom dan niet en laat ze vooral achter op onze Facebookpagina. Zo helpen we elkaar weer een stukje verder.

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close