ActueelStudentenlevenStuderen

Docent van het jaar: Vincent Tillema!

Ladies and gentlemen, we’ve got a winner! Ruim 2000 stemmen kwamen er binnen op de 90 genomineerde docenten. Dit jaar is de derde keer dat de Leeuwarder Studentenkrant de Docent van het jaar-verkiezing organiseert. Vorige kampioenen waren Brenda de Zwaan en Dirk Sierd de Vries. Jaja we horen je denken: wie is dan de allerleukste docent van schooljaar 2015-2016? *tromgeroffel* de winnaar is: Vincent Tillema, docent bij Communicatie en Multimedia design op NHL Hogeschool!

Als we Vincent ontmoeten voor het interview zit hij al stralend op ons te wachten. De winst had hij niet verwacht, maar ‘wel gehoopt natuurlijk’. Hij troont ons mee naar zijn lokaal, waar we op weg ernaar toe ontdekken waarom hij de winnaar is: overal hangen posters, gemaakt door studenten, waar opgeroepen wordt om op hem te stemmen. Vincent is jong, goedlachs en sympathiek, wij snappen wel waarom ie zo goed in de smaak valt.

Gefeliciteerd Vincent, hoe voelt dat: de leukste docent zijn?
“Ja wow, geweldig! Ik vind het zo leuk om erkenning te krijgen van mijn studenten. Ik geef pas sinds twee jaar les, dus ben nog vrij nieuw. Om dan nu al zoiets te winnen, is echt supercool.”

Heb je hard campagne gevoerd?
Vanaf de andere kant van het lokaal klinkt gegrinnik. Vincents collega Paul de Vreede blijkt het meesterbrein achter de succesvolle campagne te zijn. Paul: “Vincent en ik delen een lokaal, ik vond gewoon dat we er keihard voor moesten gaan toen bleek dat hij genomineerd was, dus heb ik samen met de studenten posters gemaakt en die laten ophangen. Het heeft z’n vruchten afgeworpen, dus ja, ik ben ook apetrots”. Vincent lacht bescheiden. “In het begin was ik nog wat afwachtend, maar op een gegeven moment dacht ik ‘ik ga er gewoon voor’ en ja, dan wil je natuurlijk ook winnen.”

Waarom ben jij de leukste docent van Leeuwarden?

“Wat een lastige vraag. Ik denk omdat ik heel veel plezier heb in wat ik doe. Ik probeer dichtbij m’n studenten en hun belevingswereld te staan. Ik ben niet hun vriend, maar wel iemand bij wie ze terecht kunnen met vragen en die er voor hen is. Op maandagochtend snap ik dat iedereen een bruisend weekend achter de rug heeft en niet staat te trappelen om weer te beginnen, dus dan starten we rustig op met een bakje koffie en maken we er toch weer wat leuks van.”

Wat voor lessen geef je eigenlijk?
“Ik ben docent multimedia, maar ben ook een deel van m’n tijd werkzaam bij de Rijksuniversiteit Groningen als communicatieadviseur. Dat houdt me ook scherp, op deze manier raak ik niet zo snel vervreemd van het werkveld en sta ik elke week vol energie voor de klas. Soms komen er weleens studenten bij waarvan ik denk ‘jeetje, jij gaat echt ver komen’. Dat vind ik supertof, want op die manier dagen ze mij ook weer uit om het beste uit mezelf te halen. Bij de opleiding CMD geven we geen les op een traditionele manier. Ik ben heel vrij om samen met de studenten invulling te geven aan hun curriculum. Dat zorgt ervoor dat ik nooit een lesje hoef ‘af te draaien’.”
Wat zou je andere docenten als advies mee willen geven?
Begint te lachen: “Nee joh, op dat punt ben ik toch nog helemaal niet? Ik kom zelf net kijken. Ik sta nu bijna twee jaar voor de klas, dus ben zelf nog zo groen als gras. Wel geniet ik enorm van het lesgeven. Ik hoop dat andere docenten dat ook zo kunnen ervaren. Waar ik over tien jaar ben? Geen idee, misschien nog voor de klas, maar misschien doe ik dan ook wel iets heel anders. Voor nu in ieder geval even genieten van de overwinning!”
Wat zeggen studenten over Vincent?
Erik: “Echt een geweldige leraar. Hij heeft mij heel erg geholpen met het halen van m’n propedeusejaar. Hij staat bekend op zijn creatieve en andere manier van lesgeven. Hij behandelt je als een vriend in plaats van een onderdanige student, maar met z’n kennis en feedback kun je superveel van hem leren.”
Sander: “Vincent is de docent die altijd tijd voor je heeft. Je kunt een goed gesprek met hem voeren en voor de nodige kattenfilmpjes, internetgekkies en designkwesties kun je allemaal bij Vincent terecht. Terecht een docent die binnen CMD hoort te zijn.”
Berber: “Hij is gewoon super coel!!!!!!1!1!”

 

Overige topperzzzzzz
Hennie Huisman zong het al samen met Snuitje: er kan er maar één de winnaar zijn, maar een eervolle vermelding kan natuurlijk nooit kwaad.
De top 3 leukste docenten:
1. Vincent Tillema – NHL Hogeschool
2. Stephanie Siersma – NHL Hogeschool
3. Jitske de Roos – Stenden University
De winnaars per hogeschool zijn:

Vincent Tillema – NHL Hogeschool

Jitske de Roos – Stenden University

Joop van Eerbeek – Van Hall Larenstein

 

Door: Froukje Bouma

Fotografie: Tini Groen

 

 

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close