Studentenleven

Disputen

Clandestiene studentenclubs geven een kijkje in de keuken. Vo!

In eerdere edities van de Leeuwarder Studentenkrant kwamen studentenverenigingen aan bod, zoals commissies, jaarclubs en besturen. Maar er bestaat nog een ander verband: het dispuut. Een hele gedetailleerde definitie geeft het woordenboek niet. De encyclopedie noemt het een debatclub en de Van Dale rept over ‘een onderdeel van een studentenvereniging’. In Leeuwarden vaak, maar niet altijd, gescheiden op basis van geslacht. Er zijn Heerendisputen, Damesdisputen en vier gemengde. We lichten er in dit artikel een paar uit die een mooi beeld van de disputen schetsen! 

Tekst: Abel Hoekstra // Fotografie: Lobke Zijlstra 

Heerendispuut Vinolentus 
Opgericht in 1988
Aangesloten bij Studentenvereniging A.S.V.L. Sempiternus V.M.N.

Het oudste dispuut van Leeuwarden. En daar zijn ze trots op. Sinds het oprichtingsjaar in 1988 kleuren ze de stad roze en blauw. Roze was eind jaren ’80 nog een gewaagde kleur voor een groep Heeren. Een hechte club, sinds jaar en dag ook de meest zichtbare in Leeuwarden. Langzaam door de wijn en geneigd tot dronkenschap. Tsjoch! 

Damesdispuut Thalia 
Opgericht in 2000
Aangesloten bij Studentenvereniging Osiris 

In naam het enige dispuut van studentenvereniging Osiris. Deze dames met witte hemden met paarse opdruk begeven zich regelmatig in de sociëteit van Osiris, waar ze wat kunst en cultuur willen toevoegen. Dit is dan ook wat Thalia onderscheidt van de rest; de hunkering naar kunst en cultuur. 

Heerengenootschap Nostradamus 
Opgericht in 1992 (in Bolsward)
Aangesloten bij Studentenvereniging Osiris 

Tijdens hun studententijd halen deze Heeren het onderste uit het vaasje. Ondanks dat ze de naam dispuut niet dragen, werken ze wel aan hun verbale capaciteiten (daar ontleent het woord dispuut zijn naam aan, red.) en zijn ze er voor elkaar en voor anderen, om een zonnetje te laten schijnen. 

Heerendispuut Non Solum Maturus Sed Etiam Delerium Optimus  
Opgericht in 1990
Aangesloten bij Studentenvereniging A.S.V.L. Sempiternus V.M.N. 

Deze blauw met rode truien tref je óf in Dikke van Dale óf in Bar Bascule. Gekenmerkt als tegenhanger van de eerdergenoemde Heeren van Vinolentus bestieren ze Sempiternus ook vaak samen met deze club. Non Solum staat altijd zijn mannetje.  

Gemengd Interfacultair Dispuut Multi Sunt Vocati Pauci Vero Electi 
Opgericht in 1993
Onafhankelijk 

Multi Vocati, zoals ze in de osm-kringen van studerend Leeuwarden worden genoemd, is zowel gemengd (mannen en vrouwen) als zwevend. Zwevend betekent dat ze niet onder de vleugels van een studentenvereniging opereren. Dit neemt een beperking in het interne netwerk weg, iets waar ze trots op zijn! 

Het Illustere Gezelschap der Heeren Les Huîtres Perlières 
Opgericht in 1988
Aangesloten bij Studentenvereniging Io Vivat

De zoektocht naar verfijndheid is de queeste van dit dispuut. Met kaarsvet op de schouders en vet in de haartjes tuigen de Heeren naar sociëteit of Café de Kantelaar. Als bijna-oudste dispuut van Leeuwarden begrijpen ze hoe de vork in de steel zit en hebben ze een degelijk netwerk opgebouwd. 

Damesdispuut Imperatrix Frisiae per Gratias 
Opgericht in 1991
Aangesloten bij Studentenvereniging A.S.V.L. Sempiternus V.M.N 

Deze Friese heerseressen met gratie in appeltjesgroene-zwarte truien zijn een bekend gezicht in de Leeuwarden. Door de week zijn ze te vinden in Café de  Ouwe Stoep of op Sempiternus en ze zijn zelfs nog wel eens in een collegebank te vinden.  

Borrelgenootschap GLOBAAL 
Opgericht in 1993
Aangesloten bij Studentenvereniging Osiris 

De naam doet niet vermoeden dat het een dispuut betreft. Ze distantiëren zich van die term, maar in handel en wandel doen ze hetzelfde als een dispuut. Deze dames eren Demeter, de godin van de landbouw. In hun symboliek zie je dit veel terug, zoals het oogstfeest.  

Dispuut Eudaimonia 
Opgericht in 2015
Aangesloten bij Navigators Studentenvereniging Leeuwarden

Verbondenheid in verscheidenheid. Als je ze bij elkaar ziet, zou je niet meteen zeggen dat het een dispuut is. Het ontbreekt aan de opsmuk die we bij andere disputen wel zien. Hierin zijn ze uniek. Net zoals bij de Navigators staat het geloof ook bij dit dispuut op een kleine verhoging.  

Dispuut Convivendum 
Opgericht in 2015
Aangesloten bij Navigators Studentenvereniging Leeuwarden 

‘’Samen leven, samen Convivendum’’ riep de voorzitter toen ik haar naar de identiteit van haar dispuut vroeg. De bordeauxrode jasjes met gouden letters zie je op vele borrels waar ze uitreiken naar andere disputen en het geloof onder het genot van een biertje willen uitdragen. 

Heerengenootschap CONDOR 
Opgericht in 1992 (in Groningen)
aangesloten bij Studentenvereniging Osiris 

De puntschoenen van deze eclectische heerenboeren onderscheiden ze binnen hun eigen vereniging, Osiris, de vereniging van het Van Hall instituut.  Na de fusie van de studentenverenigingen De Meter, Abundia en Osiris zijn we naar het pittoreske Leeuwarden verhuisd. Heerengenootschap CONDOR draagt het Nederlands cultuurgoed uit in de breedste zin des woord. 

Bruisend Gilde Brût 
opgericht in 2015
Aangesloten bij Studentenvereniging Io Vivat 

Het enige niet-dispuut in de lijst. Evengoed verdienen ze een vermelding. Dit gilde heeft dezelfde sociale structuur als een dispuut en voegt op die manier hetzelfde toe. Geijkt op champagne en gezelligheid gaan zij in 2020 hun eerste lustrum vieren.  

Dispuut Aeternum 
Opgericht in 2015
Aangesloten bij Navigators Studentenvereniging Leeuwarden 

Aeternum staat voor eeuwigheid en dat is iets waar de leden van Aeternum voor gaan.  Als vriendengroep zijn ze vaak samen om uitgebreid te eten en lekker te borrelen. Waar ze voorheen een trui droegen, zijn ze vandaag de dag te herkennen aan hun witte overhemden met blauwe opdruk.   

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close