HandigLeeuwarden

De ultieme terrasjestest!

De allereerste zonnestralen hebben de Lage Landen weer bereikt en menig Nederlands staatsburger haalt de melkflessen gestoken in  slippers en korte broek weer tevoorschijn. Niet alleen de ijssalon op de hoek of die kledingwinkel op de Nieuwestad ervaart een grote toename in drukte, maar ook de horeca van Leeuwarden. Bij de geringste vorm van warmte zijn de eerste terrasdagen alweer een feit. Maar waar zit je nu het lekkerst? Welk terras heeft de meeste zonuren? En welk terras heeft de leukste bediening? En hoe heurt het nou eigenlijk? Gelukkig heeft de redactie horecatijgers Max-Pieter en Jordi  die met hun kritische horeca-blik de terrassen op zijn gegaan!

Beoordeling

De verschillende terrassen zijn op een zonnige dag beoordeeld op de volgende criteria: service, assortiment, hygiëne en locatie. Om de objectiviteit van dit onderzoek te waarborgen, hebben de mystery guests [lees Max-Pieter & Jordi] niet hun eigen werk/collega’s beoordeeld, maar die van elkaar.

Kelder65

Één van de recente aanwinsten van de Leeuwarder horeca: Kelder65. Gelegen aan de Nieuwestad, in het voormalig pand van NOA, met een sfeervolle inrichting en gezellig terras aan de waterkant.

Bij aankomst op het terras wordt ons een hele goedemiddag gewenst en worden we snel geholpen door een glimlachende serveerster. De warme dranken worden geserveerd met een glaasje water, koekje en juiste hoeveelheid suiker. Het personeel vraagt tijdig of we nog een tweede drankje hadden gewild. Voor de geringe vierkante meters die Kelder65 heeft, is het een comfortabel terras (maar soms wel wat kruip-door-sluip-door).

Verder erg aangenaam qua service. Er is een uitgebreid assortiment aan dranken en cocktails. De tafels zijn prima schoon en de locatie aan de Nieuwestad is top.

De Dikke van Dale

Wie de ‘Dikke’ niet kent in Leeuwarden, heeft er wel gewoond maar niet geleefd. In dit Grand Café, gelegen in het episch centrum van de terrassen van Leeuwarden, is altijd wat te beleven.

Het terras aan de waterkant is altijd druk en gezellig. Ondanks de drukte heeft het personeel wel maximale aandacht voor de gast. Het krappe terras blijkt lastig manoeuvreren voor gasten, maar personeel weet er handig mee om te gaan. Er wordt hier geïnvesteerd in ervaring van oudere werknemers in plaats van jonge serveersters/obers van 16 jaar die nog niet weten wat links of rechts is.

Concluderend: een fijne plek om heerlijk op het terras te zitten en mensen te kijken, goede service, basis drankenkaart met [gelukkig] vee keuze uit speciaalbieren. Huisgemaakte ijsthee of Hertog Jan Weizener: zeker een aanrader!

 

 

De Brass

Op de hoek van de Nieuwestad en de Nieuwesteeg vind je De Brass, een vaste kracht in de Leeuwarder horeca. Met zijn lange terras over de grachten van Leeuwarden dat uit gezellige zitjes bestaat, zijn er maar weinig Liwwadders die hier geen drankje hebben gedaan.

Er werkt vriendelijk personeel dat gasten netjes begroet bij aankomst. Een ruim, maar schuin terras is speels en uniek maar toch ook wel wat onhandig. Kleine fatboys zijn comfortabel en leuk voor de afwisseling van het terrasmeubilair. De lange bank voor de deur is een uitgelezen kans voor gasten om een hele middag mensen te kijken. De jonge bediening liet even op zich wachten, het brengen van de drankjes was daarentegen snel. De lange bank en het portiekje bij ingang in combinatie met terrasverwarming zijn ideaal voor de vroege lentezon die toch vaak net iets te fris is bij het kleinste zuchtje wind.

Verder een uitstekende locatie om zo lang mogelijk van de zon te genieten. De tafels zijn helaas niet altijd schoon, het drankenassortiment is basis maar voldoende. De service is wat langzaam. De verse jus is hier ook daadwerkelijk vers en de verse muntthee is ook zeker een keer het proberen waard!

Karma Food & Drinks

Na het succes van Karma Coffee onderaan de Achmeatoren is sinds oktober 2014 de uitbreiding naar de Nieuwestad een feit. Naast een ruime keuze aan koffie en andere warme dranken heeft Karma zijn portfolio uitgebreid met lunch, diner en borrelhapjes. Zo moet het oude pand van het Stadscafé weer nieuw leven ingeblazen worden!

We worden netjes verwelkomd. De kaart is duidelijk in welke soort gekoelde en warme dranken er allemaal zijn. Voor de wijn- en bierkaart moet je bij het personeel zijn. Het moment van opnemen laat even op zich wachten, maar drankjes worden netjes geserveerd op een omgekeerd Bavariaviltje. We tonen interesse in de koffiecocktails waar Karma reclame mee maakt, maar de desbetreffende ober weet er weinig over te vertellen. Gelukkig wordt hij op tijd bijgestaan door zijn collega van de bar die aangeeft dat ze nog in de opstartfase zitten en aan het experimenteren zijn. Mocht er bij het volgende bezoek interesse zijn, dan kan hij er gerust een maken.

Bij Karma is het personeel vriendelijk, maar maakt wat kleine schoonheidsfoutjes wanneer ze de drankjes presenteren [verkalkt glas of een vies bierviltje]. De comfortabele lounge bij de ingang is een prima locatie wanneer het hartje zomer is. De Benjamin van de Nieuwestad heeft veel potentie, maar er is nog wel wat werk aan de winkel voor aankomende zomer.

Fellini City Lounge

La Dolce Vita: bij restaurant Fellini waan je je al snel in Italiaanse sferen. Sinds 2012 is deze hippe zaak een begrip in Leeuwarden. Je kunt er terecht voor een lekkere lunch en een hapje eten. Naar eigen zeggen is dit de enige locatie in de stad waar je buiten een pizza kunt nuttigen. In onze terrastest mag Fellini dus ook zeker niet ontbreken.

Bij aankomst op het ruime en hip ingerichte terras aan het Wilhelminaplein vinden we al snel een mooi plekje op een van de banken rondom het terras. In tegenstelling tot de terrassen op de Nieuwestad is het bij Fellini niet ontzettend druk en het duurt dan ook niet lang tot een vriendelijke dame vraagt wat voor lekkers ze voor ons in mag schenken. Al snel staat er een goed getapt biertje voor onze neus. Fellini serveert goede koffie en de dranken worden verzorgd gepresenteerd.

Het hippe terras van Fellini is een prima plaats om te genieten van een koude pilsener!

Fire Café

Fire Café is naar eigen zeggen het grootste horecabedrijf van Leeuwarden en is gevestigd in en naast het oude Catshuis. Een prachtig statig pand waar een groot terras voor is gelegen. Het terras van Fire Café onderscheidt zich van de andere terrassen aan de Nieuwestad door haar oppervlakte, de grote hoeveelheid hippe loungebanken en een overdekt deel waar het op koude regenachtige dagen ook prima vertoeven is.

Omdat de temperatuur al iets is gedaald, besluiten we om plaats te nemen op een van de loungebanken onder een heater. Doordat we een klein beetje verstopt zitten in een uithoek van het terras duurt het eventjes voordat de bediening ons heeft gezien. We worden vriendelijk gegroet en bestellen een lekker drankje. De drankenkaart is redelijk standaard, maar het valt ons op dat de prijzen lager liggen dan bij de meeste concurrenten. De presentatie van de drankjes is niet denderend, maar de kwaliteit is prima.

Fire Café is een spot waar je voor een prima prijs kunt genieten van een lekker koud drankje.

De Walrus

Een groot terras met een heel eigen stijl en identiteit: dat zijn de eerste dingen die in ons opkomen als we plaatsnemen op het terras van de Walrus! Vanaf het terras heb je een mooi uitzicht op het Gouverneursplein en op diens statige panden als het Stadhouderlijk Hof en het Stadhuis.

Bij aankomst op het terras wordt ons meteen een goede middag gewenst. Het is erg druk, maar we vinden gelukkig nog een plekje. Alles op het terras ziet er tot in de puntjes verzorgd uit. We zitten nog maar net of een vriendelijke dame vraagt wat we willen drinken. We bestellen een drankje en hebben tijdens het wachten de gelegenheid om even om ons heen te kijken. Het drankje staat redelijk snel op tafel en de serveerster heeft zelfs tijd voor een kort praatje. Om ons heen zijn weinig lege glazen te vinden dus dit is een goed teken. De drankjes zijn goed verzorgd en de koffie is bijzonder goed van smaak.

Op het terras van de Walrus is het Bourgondisch genieten!

Ons perfecte terras

Jordi: Op mijn perfecte terras schijnt het zonnetje, loopt een serveerster rond die alle tijd voor je neemt en is er genoeg beenruimte voor iedereen. De wijn is perfect gekoeld en met een heerlijk comfortabele bank of stoel onder mijn kont zul je mij niet meer horen.

Max Pieter: Ik vind het belangrijk dat je optimaal van het zonnetje kunt genieten, al is wat beschutting bij enorme warmte ook wel weer lekker. Wat in ieder geval vaststaat, is dat ik het belangrijk vind dat een terras een verlengde is van de zaak zelf: dit kan door het meubilair, maar ook door de opzet, de kwaliteit en originaliteit van de geserveerde drankjes en hapjes. Ik moet me op het terras thuis voelen. Service speelt hierin een sleutelrol: ik weet uit ervaring dat het op een drukke dag niet mogelijk is om iedereen meteen te helpen. Het is dan echter wel erg belangrijk dat de bediening laat merken dat de gast is gezien en dat zij er alles aan doen om de gast in de watten te leggen.

Conclusie

Over smaakt valt te twisten, dus over het beste terras van Leeuwarden ook! Voor ieder wat wils in Leeuwarden. Wie graag gezien wil worden gaat bij de Brass zitten, wie graag het langst in de zon zit gaat naar Fellini en wie heerlijk wil loungen, neemt plaats onder de luifel van Karma. Uiteraard kunnen wij uit ervaring spreken dat het soms ook even een dagje niet loopt op het terras, dus bovenstaande is uiteraard met een korrel zout te nemen.

Door: Max Pieter Dijkstra & Jordi van den Bosch
Fotografie: Lucas Kemper

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close