ActueelOpmerkelijkStudentenlevenStuderenVan alles

DE EFFECTEN VAN CAFEÏNE

WAT DOET KOFFIE MET JE KOP?

Wij studenten zuipen het liefst de hele dag door koffie. En we weten allemaal dat je er gele tanden van kunt krijgen en dat te veel cafeïne niet goed is voor je lichaam. Maar wat doet cafeïne met je mentale gezondheid? Wij zochten het uit!

Wat is Cafeïne

Laten we beginnen bij wat cafeïne precies is. Cafeïne als zuivere stof is een bitter, wit poeder. Klinkt lekker hè? Het is een natuurlijke stof die te vinden is in bladeren, zaden en vruchten van ongeveer 60 planten. Voorbeelden hiervan zijn koffiebonen (duh), cacaobonen en theebladeren. Cafeïne zit in veel producten. Koffie, chocolade, cola en zelfs sommige pijnstillers bevatten de stof.
Koffie is in Nederland erg populair. Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld tussen de 4 en 5 koppen koffie op een dag drinken. Koffie werd 300 jaar geleden geïntroduceerd in ons land en was eerst alleen op doktersvoorschrift te krijgen, want het werd beschouwd als een gevaarlijke stof.

Effecten

Cafeïne wordt snel opgenomen in het bloed, namelijk binnen drie kwartier. Tussen een kwartier en twee uren na het drinken van een cafeïne houdende drank is het effect het grootst. Maar wat voor effect dan?
Cafeïne wordt gezien als stimulerende stof. Volgens het Voedingscentrum verbetert cafeïne de concentratie en prestatie en verdrijft het vermoeidheid. Tenminste, als je een kleine hoeveelheid neemt, bijvoorbeeld 1 of 2 kopjes koffie. Het geeft een gevoel van verhoogde energie en verdrijft een gevoel van vermoeidheid. Ook verbetert cafeïne het geheugen, alertheid en motivatie een klein beetje.

Klinkt heel fijn zou je zeggen, maar er zit dus ook een keerzijde aan. Te veel cafeïne kan namelijk rusteloosheid, angstgevoelens en slaapproblemen veroorzaken. Wat te veel cafeïne is, verschilt per persoon. Uit onderzoek van de European Food Safety Authority (EFSA) blijkt dat een inname van zo’n 400 mg cafeïne per dag (maximaal 5 kopjes koffie) past binnen een gezonde en evenwichtige voeding en actieve leefstijl. Met vijf kopjes
ervaren de meeste mensen nog geen negatieve effecten.
Maar neem je meer dan goed voor je is, dan kan dat dus serieuze problemen veroorzaken. Wie regelmatig te veel cafeïne binnenkrijgt kan verschillende negatieve effecten ervaren. Stress, angst, rusteloosheid, prikkelbaarheid, hoofdpijn, duizeligheid, hartkloppingen en beven zijn effecten waar het Voedingscentrum voor waarschuwt.

Cafeïne en Jongeren

Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat cafeïne houdende dranken en jongeren een problematische combinatie vormen. Dit geldt echter wel vooral voor jongeren die door aanleg, lifestyle en andere factoren kampen met problemen. Veel jongeren houden hun eigen cafeïneverslaving (vaak via koffie) in stand door een vicieuze cirkel: door te veel cafeïne krijgen ze bijvoorbeeld een slaaptekort en om dit te compenseren drinken ze meer koffie. Daarnaast kun je last krijgen van bijwerkingen als je probeert te stoppen met het drinken van koffie.
Als je regelmatig 2 of meer koppen koffie per dag drinkt, heb je waarschijnlijk al last van bijwerkingen als slechter slapen en verhoogde nervositeit. Daarnaast blijkt uit verschillende onderzoeken dat cafeïne van grote invloed kan zijn op mentale problemen als paniekaanvallen, psychoses en depressies. Mensen met een angststoornis of paniekaanvallen worden van het drinken van bijvoorbeeld koffie alerter, wat kan resulteren in angst en daardoor paniek.

Op psychoses en depressies heeft cafeïne echter meestal een positieve invloed. Psychologie Magazine schreef een artikel over koffie en depressie bij vrouwen: “Vergeleken met vrouwen die geen koffiedrinken, hebben vrouwen die 4 of meer koppen per dag drinken 20 procent minder kans op het ontwikkelen van een depressie. Dat bleek uit een onderzoek onder ruim 50.000 vrouwen van 40-plus. Dit effect trad echter niet op bij vrouwen die thee, cola, chocola of andere cafeïne houdende drankjes dronken.”

Dan maar aan de thee?

Overstappen op thee dan maar? Helaas, ook daar zit cafeïne in, alleen noemen we het dan theïne. Veel mensen denken dat dit twee verschillende stoffen zijn, maar dat is niet zo. Wel zit in thee over het algemeen minder cafeïne dan in koffie. Maar dat hangt natuurlijk ook af van de sterkte van de koffie of thee. Conclusie is dus dat koffie een algemeen geaccepteerde drug blijft die overal te verkrijgen is. Zo lang je het bij een stuk of vier koppen per dag houdt, hoef je je geen zorgen te maken.

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close