ActueelInterviewOpmerkelijkPersoonlijkVan alles

Praat jij gemakkelijk over Taboes?

Bas schrijft over het "onbespreekbare"

In Nederland rust op veel onderwerpen een taboe: het homohuwelijk, geboren worden in het verkeerde lichaam, seksualiteit, abortus en de dood. Student Online Content Creator Bas Strengers (21) wil dit veranderen en daarom besloot hij een magazine te maken: Blazed.

Blazed heeft de afgelopen tijd veel publiciteit gehad. Kun je me uitleggen wat het precies is? “Blazed is een online magazine waarin beladen onderwerpen worden behandeld. In de eerste editie kun je verhalen lezen van studenten die zelf worstelen of hebben geworsteld met mentale gezondheid en in de tweede editie schrijven dezelfde studenten over de weg naar herstel en uiteindelijk geluk.”

Hoe ben je op het idee gekomen om een magazine te maken? “Het idee kwam eigenlijk door het vak coaching. Ik wilde een jongerenmagazine maken voor zowel jongens als meiden. In dat magazine wilde ik onderwerpen behandelen die niet zo voor de hand liggen, maar waar juist een taboe op rust.”

Waarom het onderwerp mentale gezondheid? Heb jij zelf last gehad van mentale gezondheidsproblemen? “Zelf heb ik nooit last gehad van mentale gezondheidsproblemen, het was vooral mijn omgeving die mij geïnspireerd heeft. Ik heb namelijk van dichtbij meegemaakt hoe heftig het kan zijn als je antidepressiva gebruikt, verschillende therapieën volgt of naar een psychiater gaat. Verder merkte ik in mijn omgeving dat mensen mentaal veel last hebben van de coronacrisis. Ze voelen zich steeds slechter en eenzamer.”

Hoe heb je het precies aangepakt? “Ik heb eerst een aantal punten opgeschreven die ik in het magazine wilde verwerken. Daarna heb ik verschillende magazines gekocht om te kijken wat daarin stond. Ik wilde namelijk niet dat het magazine zwaar beladen aan zou voelen, maar juist luchtig. Ook ben ik in gesprek gegaan met mijn coach. Samen met haar heb ik dingen aangevuld en weggestreept. Zij kwam op het idee om medestudenten van de opleiding te vragen. Zo kun je de verhalen van Ella en Danique lezen.”

Is mentale gezondheid het enige waarover je wilt schrijven of zijn er ook andere onderwerpen?
“Het gaat zeker niet alleen om mentale gezondheid, dat verhaal is afgesloten. Ik ben nu in mijn hoofd bezig met de derde editie. Zelf zat ik te denken aan discriminatie en seksualiteit, maar ik ben nog aan het onderzoeken wat ik daar precies mee kan. Verder is het natuurlijk maar de vraag of ik mensen kan vinden. Maar dat het een onderwerp gaat worden waar een taboe op rust is zeker!”

Wat wil je met Blazed bereiken?
“Tot nu toe vind ik het heel leuk en ik wil er zeker mee door, maar ik ben wel realistisch. Ik stel mezelf weleens de vraag: is er animo voor gedrukte versies? Kan ik dat verkopen? Nu is Blazed een gratis online magazine. Uiteindelijk hoop ik er een stage bij een magazine aan over te houden. Ik vind het leuk om taboes te doorbreken, maar voor nu is het meer een soort portfolio.”

Zou je willen samenwerken met iemand?
“Als Blazed ooit heel groot en bekend zou worden dan zou ik er zeker over nadenken, maar voor nu zou ik niet met iemand willen samenwerken. Ik heb namelijk zelf graag de controle en creatieve vrijheid in handen. Ik ben bang dat ik dit kwijtraak als ik met iemand ga samenwerken.”

In de nabije toekomst nog geen samenwerking dus. Zie je wel een uitbreiding voor je?
“Eigenlijk heb ik die al. Blazed heeft namelijk ook een Instagramaccount waar ik af en toe iets op plaats. Ik vind vooral het bedenken van concepten en de grafische vormgeving erg leuk, maar ik heb dyslexie. Teksten schrijven is dus lastig en dan al helemaal voor social media. Dan moet het ook nog pakkend en direct sprekend zijn. Maar het gaat vooral om het magazine. Als het magazine niks wordt, dan wil ik niet verder via een online
platform.”

Kun je ons alvast een tipje van de sluier geven over de derde editie?
“Wat ik kan vertellen is dat er zeker een derde editie aankomt! Hier ga ik namelijk tijdens de vierde periode mee bezig. Maar ik heb nog geen datum. Wel kan ik vertellen dat de editie weer over een taboe zal gaan. Verder ben ik ook aan het nadenken over een speciale editie, maar dat zit nog in de brainstorm fase.”

Mogen mensen jou naar aanleiding van dit intervieween bericht sturen?
“Natuurlijk! Mensen mogen mij altijd een DM op Instagram sturen (@blazedmagazine), dat vind ik juist leuk! Ik ben altijd op zoek naar mensen die hun persoonlijke verhaal willen delen of iets kwijt willen over het onderwerp

 

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close