HandigStuderenWerk

Zweten voor je zakgeld

HALP. Je bent een verse student in de stad en sinds de wijzigingen rondom de basisbeurs en al het gezeik wat erachter wegkwam, heb je dus geen recht meer op een gift á €280 per maand wanneer je uitwonend bent. Lekker dan. Toch neem je wel de stap om het ouderlijk nest te verlaten, dus er moet geld op de plank komen. Het liefst zoveel mogelijk, want naast de huur wil je ook brood en vloeibaar brood nuttigen. Zo behulpzaam als we zijn, hebben we alvast wat keuzes qua werk voor je op een rijtje gezet. Met oog voor salaris en inhoud van het werk. Alstu.

De tijden van met zweethandjes naar de supermarkt toegaan om te solliciteren, omdat er bij elke kassa en op de schuifdeuren een briefje hing met daarop een vacature, zijn voorbij. Ondanks dat er geen winkel is die aan leeftijdsdiscriminatie doet, ben je na je zeventiende te oud. Op zich wel prettig, want dan kunnen je het fifo’en, spiegelen en kasverschil tellen lekker loslaten. Maar wat voor banen staan er dan voor je klaar? En is er überhaupt werk te krijgen?

Maar hoe dan?
Het makkelijkste is eerst eens gaan oriënteren bij de bekende uitzendbureaus. Ze zijn er zelfs gericht op de student. Neem bijvoorbeeld YoungCapital. Deze dames en heren die baantjes vinden die bij jouw tijden, vakgebied en omgeving passen, zijn heel makkelijk via internet te vinden. Ook kun je ze even bellen.

Niet per se gericht op de student, maar ook aanwezig als uitzendbureau is Tempo Team. Het aanbod aan banen is niet extreem verrassend, maar wel divers genoeg om uit te kiezen. Naast horeca- en administratief medewerker, wat toch wel veel geziene banen zijn bij de uitzendbureaus, hebben zij ook toezichthouders van zwembaden in dienst. Moet je alleen wel kunnen aantonen dat je gediplomeerd bent in deze sector vanuit, bijvoorbeeld, een sportopleiding. Kun je in je rode zwemkleding en met je board onder je arm mensen redden uit de woeste wateren van de Blauwe Golf. Tempo Team geeft aan salarissen te hanteren van €5,15 tot €10,07 voor 18- tot 22-jarigen. Daarna blijft dit bedrag gelijk. Je kunt dus gewoon kiezen voor wat je leuk vindt.

Veel verdienen
Wat meteen opvalt is de hoeveelheid vacatures in het gebied van de klantenservice. Beetje voor een computer zitten en telefoontjes van schreeuwende mensen aannemen. Eigenlijk een beetje als bij je ouders op bezoek gaan, alleen dan betaald en je hoeft de mensen waarmee je in contact staat niet aan te kijken. Het chille aan dit werk is dat je vaak een goed salaris hebt voor een student. Zelden zit het uurloon onder de tien euro. Vaak moet je ook nog kneiterveel uren maken, dus dan tikt het lekker aan. Dit kan overigens ook een nadeel zijn, als je studielast heel erg zwaar is. Keuzes, keuzes.

Naast het gebeld worden, kun je er ook nog voor kiezen om zelf te bellen. Oftewel, callcenterwerk waarbij je zelf mensen opbelt om zaken als elektriciteit te verkopen. Zo’n gevalletje van je kunt dit helemaal wel of helemaal niet. Verdient volgens de digitale bronnen heel anders dat de klantenservicebanen, maar er kan nog een bonus als factor aan verbonden zijn, waardoor je naast het gewone salaris er nog allerlei cadeaus kunt verdienen. Dan is er nog een optie om verkoop aan de deur of straat te doen. Komt op hetzelfde neer maar dan met een groep andere vlotte babbelaars mensen persoonlijk aanspreken.

Out of the cubicle denken
Wat minder veel geld oplevert, maar misschien wel een stuk interessanter is dan twintig uur per week in een stoffig kantoor zitten, is de functie van chauffeur of autokoerier. Als chauffeur, je raadt dit niet, rijd je mensen van en naar bestemmingen. Dit kan gaan om doordeweekse werkbestemmingen, maar ook om feestjes of borrels. Naast het trainen van je rijvaardigheden, is het ook nog eens mogelijk om te netwerken.

Als autokoerier zorg je dat een voertuig van de ene plek naar de andere wordt gebracht. Lekker cruisen, muziekje luisteren, koffie slurpen. Vooral dat laatste hoor je als student tot in de puntjes te beheersen. Overigens heb je ook nog tijd om te leren en je kunt zelfs slapend geld verdienen. Je spendeert nogal wat tijd in het openbaar vervoer en er is geen baas die met je meekijkt. Download dus elke aflevering van elke serie op je favoriete streamingdienst en kijk betaald tv.

Naast de uitzendbureaus
Naast alle banen die de uitzendbureaus aanbieden, is er nog veel meer te vinden. Zolang je je ogen maar goed open houdt. Bijvoorbeeld de goeie ouwe horeca. Collega Bram heeft een aantal LSK edities geleden nog een baantjes-voor-naast-je-studie top 10 gemaakt. Hier staan nog een paar extra opties om nog meer inspiratie op te doen. Gewoon even op de site zoeken en gij zult vinden.

Door: Niels Remigius
Foto’s: Christian Kamminga, Niels Remigius

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close