Van alles

Wat een shitfeiten

Pas op: dit artikel stinkt. Naar diarree, welteverstaan. Waarom? Omdat dit het thema is van 3FM’s Serious Request en we vinden dat wij Nederlanders wel eens wat dieper in die shit mogen duiken. Voor Liwwadders is diarree als een irrante mug, maar voor veel kinderen uit Derde Wereldlanden is het een verpletterende olifant (figuurlijk, natuurlijk). Per dag sterven er ruim 70 lokalen met schoolkinderen. In ons geval zou dat betekenen dat het Van Hall Instituut in twee dagen het loodje legt. En dat heel studerend Leeuwarden binnen 13 dagen onder de zoden ligt. Shitty.
Op naar de harde (en soms zachte) feiten:

–          Size does matter. Ben je wat onzeker over de lengte van je pielemuis? Begin dan over je darmen: deze zijn gemiddeld 8 meter lang.

–           Met diarree vul je de wc-pot met minstens 200 ml per 24 uur. Dat staat gelijk aan 13 eetlepels + 1 theelepel dunne drab.

–          Diarree duurt meestal niet langer dan 14 dagen. Ben je op dag 15 nog aan de dunne, dan heb je misschien wel chronische diarree. Oh noes!

–          Te lang doorgehaald in de Doelebar? Behalve de welbekende kater van het alcoholoverschot kun je er ook diarree van krijgen.

–          Het klinkt gezellig om parasitaire vrouwtjes van de Strongyloidiasis-worm in je buik te hebben wonen. Maar dat is het niet. Diarree lijkt ons nog het minst erge symptoom. Of heb je liever dat de gerijpte larven door je darmwand heen boren en in je longen gaan zitten? Brrr.

–          Nog een reden om darkroom De Groene Ster zoveel mogelijk te vermijden: spuitpoep kun je ook krijgen van AIDS.

–          Zweetaanvallen, trillende vingers, black-outs. Stress voor een tentamen kan ernstige vormen aannemen. Ook de vorm van een warme bruine glijer langs je been. Keep calm, keep calm!

–          Dat kliekje van 18 dagen geleden nog even opwarmen? Zoals Céline Dion in de jaren 90 al zong: ‘Baby, think twice’ voor je op. Want: geen goed idee. Jouw darmpjes + bacteriebeestjes = racekak.

–          Op de redactie spreken we het liefste van sproeipoep. Maar de intelligente jongens en meisjes van het Nederlands Huisartsen Genootschap hebben het woordenboek beter onder de knie: ‘Acute diarree is een plotseling optredende afwijking van het voor een persoon gebruikelijke defecatiepatroon met een maximale duur van 14 dagen, waarbij de frequentie en de hoeveelheid van de ontlasting zijn toegenomen en de ontlasting meer water bevat dan gewoonlijk.’ Ben je er nog?

–          Lijkt de schijterij je een mooi excuus om je zo lang mogelijk ziek te kunnen melden? Laat dingen als water, bouillon en thee dan zoveel mogelijk links liggen. Wie heeft er nou zin om weer beter te worden? Dááág.

–          Een duidelijk bewijs dat Afrika geen flessen Dettol aan de leemwanden heeft hangen: van niet goed je handen wassen, kun je ook buikloop krijgen.

–          Voor de liefhebbers van dooie talen: diarree stamt uit het Grieks. [δια [“dia”]= door, ρεω [“reo”] = stromen]. Oftewel: ‘doorstromen’. Ergo, weet je het even.

–          Door diarree kun je 20 liter per dag aan vocht verliezen. Niet schrikken: dat zijn bijna 3 kratjes bier. Zonde!

Zo. Nu begrijp je misschien ietsie pietse beter de ernst van diarree. En weet je waarom het belangrijk is dat Ljouwert geld ophaalt voor Serious Request. Laat diarree een poepie ruiken!

Door: Friso Visser

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close