Van alles

De restaurantrecensie: Restaurant Jamuna

Jamuna is gevestigd aan de Weerd middenin het centrum van Leeuwarden. Chef en eigenaar Humayun Choudhury kookt al sinds 1994 traditionele Indiase gerechten in Leeuwarden, zoals, magische curry’s en prachtige pillaw rijst.

Bij de entree werden wij hartelijk ontvangen door gastvrouw Kim die een tafeltje aan het raam voor ons had vrij gehouden. Het viel ons op dat het nog betrekkelijk druk was gezien het al acht uur was. We namen plaats, aarzelden even of wij een biertje moesten bestellen, maar al snel was duidelijk dat onze lichamen toch naar alcohol snakten. We bestelden een typisch Indiaas biertje gebrouwen van mais en rijst, dat een heerlijke zachte smaak had.

Al snel merkten we dat Kim het gastvrouwschap in de vingers had. En door het interieur waanden we ons al helemaal in een van de Street-food shops in New Delhi. Vooraf kregen wij een papadum; een soort kroepoek, maar dan gemaakt van zwarte linzen in plaats van garnaal. Dit werd geserveerd met diverse dips. Munt met een Indiase yoghurt, uien gearomatiseerd met munt en een zoetzure saus van tamarinde. Tamarinde is een typische vrucht die gebruikt wordt in de Indiase keuken, de vervanger voor citroen. Bij deze heerlijke simpele appetizer bestelden wij uiteraard nog een lekker biertje.

Al snel kregen wij de kaart aangereikt. Bij alles wat op de kaart stond, begonnen wij te watertanden. Het een was nog lekkerder dan het ander. Na een kwartier tobben ging onze keus uit naar een van de specialiteiten van het huis, namelijk de Adrak King Prawn. Daarbij bestelden we naanbrood gevuld met lamsvlees.

Het hoofdgerecht werd geserveerd. Kim vertelde ons trots en gepassioneerd over wat er op ons bord lag. Een soort van curry met daarin de king prawns, hinten van gember, paprika en tomaat. Iedere hap was een genot van heerlijke zachte smaken en goede texturen. Het duurde dan ook niet lang totdat wij als gevulde en voldane prins en prinses wegzakten in onze stoelen.

Na het hoofdgerecht aarzelden we even over een dessert. Gelukkig hebben wij dat overgeslagen, want anders zaten wij nog steeds vast in onze stoel gedrukt. Maar we besloten de handdoek nog niet in de ring te gooien. Wij bleven het culturele eetavontuur  volgen en vroegen Kim wat nou een typisch Indiase afsluiter van de maaltijd is. Al snel werd Chai Thee, een pittige sterke zwarte Indiase kruidenthee met daarin room en hinten van gember, kruidnagel, peper, kardemom en kaneel geserveerd. Of wij deze thee nou heel lekker vonden weten we nog steeds niet, maar daarnaast werd ons ook een mango destillaat geserveerd waarvan wij heerlijk hebben genoten.

Eindoordeel
Bij restaurant Jamuna kun je genieten van waanzinnige gastvrijheid, een unieke  Indiase keuken waar kennis en traditionele producten zorgen voor mondvuurwerk. Een leuke ambiance. Ietwat kitscherig, maar passend! Maar wat voor de Hollander natuurlijk belangrijk is om te weten: is het een beetje betaalbaar? De studentenkrant heeft heerlijk kunnen genieten van een appetizer, hoofdgerecht, thee en digestief voor 25,- euro per persoon. En niet te vergeten….. de onontbeerlijke Indiase biertjes. Kortom heb jij even geen zin in een achterhaalde carpaccio of een afgezaagd stuk biefstuk met friet? Dan is Jamuna zeker de moeite waard om je smaakpapillen in een culinaire achtbaan te stoppen.

Door: Felix Bekkers

Fotografie: Afke Manshanden

 

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close