Interview

Vragen uit het vriendenboekje: Douwe Bob

Zingende liedjesschrijver Douwe Bob Posthuma won in 2012 de titel ‘De beste singer-songwriter van Nederland’. Sinds 2014 mag hij een nieuwe titel op zijn conto schrijven: Ambassadeur van de Vrijheid. Vrij vertaald: hij vliegt op 5 mei als een malle in een helikopter rond om door heel Nederland op te treden, voor ons vermaak. Om precies te zijn: in Assen, Groningen, Wageningen, Zwolle en natuurlijk Liwwadden de gekste. Wij voelden Douwe Bob aan de tand over vrijheid, maar zagen ook de kans om ontzettend domme en loze vragen te stellen die een iets serieuzere interviewer niet snel zou durven vragen.

1. Wat is je favoriete dier?
“Uhm… uhm, uhm. Paard. Ja, paarden. Ik ben gek op paarden en paardrijden. Als ik in Friesland zou wonen, dan had ik sowieso wel vijf paarden.”

2. Wat is je favoriete liedje/band?
“The Band! Oh hell yeah.”

3. Wat is je favoriete kleur?
“Nee. Die heb ik niet. En deze vraag ga je na mijn uitleg ook nooit meer aan iemand stellen. Kijk, stel je voor. Je ziet een leuk meisje met paars haar. Dat is niet mooi toch? Paars haar? Vind ik niet. Maar een paarse zonsondergang is wel weer heel mooi. Dus ja, een kleur kan soms mooi zijn en soms lelijk.”

4. Wat is je favoriete eten?
“Meisjes.”

5. Wat is je favoriete film?
“There Will Be Blood. Gruwelijke, gruwelijke, gruwelijke film!”

6. Wie is de mooiste vrouw ter wereld?
“Mijn moeder.”

7. Wat wil je later worden als je groot bent?
“Patiënt! Huhuhu. Nee man, ik ben er al. Ik ben al wat ik wil zijn. Als ik later groot ben, blijf ik muzikant. En een vrij man.”

8. Wie is je beste vriend?
“Jij. Ja, jij.”

9. Je bent niet ambassadeur van het feestje, maar Ambassadeur van de Vrijheid. Maar is het niet zo dat mensen alleen maar naar 5 mei gaan om te feesten en bier te drinken?
“Dat is ook wel zo, maar van mij mogen ze. Ik bedoel, we mogen toch vieren dat we vrij zijn? En dat kan best met een biertje erbij. Op 4 mei dan staan we stil, op 5 mei gaan we feesten. En eigenlijk sta ik iedere dag stil bij vrijheid, niet alleen op 4 en 5 mei. Ik bedoel, vrijheid is kwetsbaar en we moeten er goed op passen. Zelfs in Nederland. Als Geert Wilders aan de macht was gekomen, en dat was hij bijna, dan hadden sommige mensen ook een probleem gehad. Dus vrijheid blijft ook nu relevant.”

10. Wil je nog iets meegeven aan onze Leeuwarder studenten?
“Stop. Stop nu met je studie. Nee man, grapje! Maar je moet niet studeren om het studeren. Ook al is dat wat mensen van je verwachten. Fuck wat mensen wat je verwachten! Ik ben van mijn studie afgetrapt, maar ik ben daardoor gaan doen wat ik zelf wil. Ik ken mensen die worden gewoon gebrainwasht tijdens hun studie. Ja toch? Gewoon doen wat je wilt doen, dat is vrijheid. Oant sjen!”
Door: Friso Visser

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close