ActueelOpmerkelijk

Mega Vega

Van tofu tot falafelballetjes

Pizza, late night snacks, broodjes pollo, Big Macs, frikandellen, vette happen en heeeeeel veel bier. Studenten houden er over het algemeen niet echt een gezonde leefstijl op na. Best jammer, want na je studententijd wil je natuurlijk ook niet als ma Flodder door het leven gaan. Of wel? Ieder z’n ding. Toch kan het geen kwaad om tere studentenbreintjes wat bij te brengen over een gezonde leefstijl. Doen we graag hoor! 

 

Ongesteld kippetje 

Je kent ze vast wel: de twee dames van The Green Happiness die beweren dat een ei de menstruatie van een kip is. Geloof ‘k nie zo … Of wil ik niet geloven. Toch zijn ze met hun plantjesdieet ontzettend rijk geworden. Dan moet er toch iets van waarheid in zitten zou je denken. Of wij zijn als burgers gewoon te dom om te poepen en nemen zomaar alles aan. Maakt allemaal niet uit. Planten eten zal ik! Voor een paar dagen dan … 

It’s me, knoflook 

We beginnen easy peasy. In plaats van die lekkere kant-en-klare E-nummer maaltijden, gaan we zelf koken. Schort om – voor het idee – en groente inkopen bij een plaatselijke boer. Heel veel groenten. Hoewel een pizza afbakken sneller gaat, schijnt dit veeeeel beter te zijn voor mij als studentmens. Als echte fanaat kook ik zoete aardappel met too much knoflook. Schijnt zo’n hipster/vegan dingetje te zijn. Ik meur uit mijn bek na de tijd, wil je niet weten. Ah goh, in plaats van één teentje heb ik dus een hele bol door mijn voedsel gegooid. Niet zo gek dat er twee weken lang een knoflookwalm om mij heen heeft gehangen. Fijn hè, die details. 

Goed leven door Mirjam 

Next challenge; geen vlees eten. Hoewel ik van mening ben dat een mens gemaakt is om vlees te eten – je hebt niet voor niets van die mooie snijtanden – laat ik dat voor nu effies links liggen. Wat ben ik toch flexibel hè. Dacht ik ook. Het eten van varken deed ik sowieso al niet, dus eigenlijk is dit niet een heel moeilijke opgave. Moet wel zeggen dat ik ben gaan nadenken over het supermarktvlees. Misschien dat ik daar wat bewuster in ga worden. Ik heb minder moeite met het eten van een biologisch scharrelkippetje dan van zo’n hutjemutjekip die geen kant op kan en dan ook nog op brute wijze aan zijn einde komt. Vind ik sneu. Ja, dan betaal ik liever een paar centen meer voor een dier dat een goed leven heeft gehad. Nou hé, wat een moraal hier. 

All the way 

Tot nu toe gaat het goed, dus ik ga een stapje verder. Shampoo en andere shit laat ik deze week voor wat het is. Tja, ik vind: het is of alles, of niets. Dat halve gedoe, daar hebben we niks an. Gelukkig is het vakantie, dus ik hoef niet constant met m’n bakkes andere mensen te ontmoeten. Nadat ik mijn haar drie dagen lang enkel gewassen heb met water, is er van mijn bossie niet veel meer over. Er was sowieso al niet veel meer van over, want die debiel van een kapper vond het leuk om mij een kortpittig kapsel aan te meten. Vond ik zelf iets minder leuk, maar goed. Wat er nu nog van over is, hangt futloos en vettig op mijn schouders. Heer-lijk, nog meer details. Het is alsof ik drie weken lang achter elkaar gesport heb – zal niet zo snel gebeuren denk ik, maar het idee is leuk – en daarna mijn haar heb ingesmeerd met olijfolie. Juist ja, is niet zo, maar ik vind dit kut. Hoewel shampoo en al die parabenen niet goed zijn voor jezelf en het milieu, heb ik al vrij snel mijn shampooflesjes weer teruggevonden. Hierin word ik (voorlopig) niet plantaardig. 

Van no poo ga ik door naar no deo. Nou ja, zo voelde het. Ik vond het wel een goed idee om zo’n natuurdeo aan te schaffen, maar ’t was niet zo’n puik plan. Super duur spul en na een paar uur begon ik mezelf te ruiken. Wauw, nog meer details. In de steek gelaten door mijn natuurdeo – het voelde een beetje alsof een man je verlaat – stapte ik onder de douche om mij vervolgens in te zepen met Rituals en na te spuiten met Dove deo. Sorry, maar ik heb het geprobeerd. Echt. 

Bleekselderij met humusdipje 

Ik ben zo’n persoon die ’s avonds onder het genot van een drankje zin krijgt om te snaaien. Ik kan er echt van genieten om een hele boterkoek of een zak chips naar binnen te werken. Niet zo gezond, dat weet ik zelf ook wel. Anyway, ik had niks in huis. Tijdens het boodschappen doen had ik een bleekselderij met humusdipje gekocht voor een eventueel snackmoment. SUPER KUT! IK WIL GEEN BLEEKSELDERIJ MET HUMUSDIPJE, IK WIL EEN NORMALE SNACK, OKÉ! Heb ik niet. Alleen nog een rode ui, een knoflookbol en een gele paprika. Kan je toch niks mee. Terwijl ik dit zo opschrijf voel ik mij een verwende ballo, maar zeg nou zelf: bleekselderij is ook gewoon echt niet te vreten! 

Conclusie? 

Het plantjesdieet is ondanks het bleekselderijmethumusdipjeincident – leuk galgje woord – best goed bevallen. Ik kan nou niet direct zeggen dat ik mij energieker, gezonder en stralender voel, maar ik ben nog maar net begonnen natuurlijk. Qua gezond eten zal ik zeker dingen aanpassen. Ik wil meer groenten eten en minder vlees. Wat betreft shampoo en andere cosmeticadingetjes zal ik voorlopig niet veel veranderen. Wel denk ik dat het goed is om bewust te zijn van wat voor producten je koopt, want er zijn genoeg dierproefvrije producten. Ook vind ik zeven dagen in de week vlees eten dikke onzin. Dat kan best wat minder mensen. 

En tot slot nog een laatste dikke tip: wil je biologisch eten maar vind je het te duur? Loop op vrijdagmiddag even langs ome Joop op de markt. Groente, en dan het liefst van biologische oorsprong, hoeft helemaal niet duur te zijn. Goed voor jezelf en voor het milieu! En als je een Snap naar je moeder stuurt met een foto van je gezonde eten, is zij ook weer blij. Win-win situatie dus!

Door: Mirjam Landman

Foto’s: Lisanne van der Ploeg

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close