HandigVrije tijd

Lonely Planet Leeuwarden: Toerist in eigen stad

Woohoo de zomereditie is er! Dat vraagt naar zomerse artikelen om de summer vibes in stand te houden. Want hoogstwaarschijnlijk zal het wel weer takke weer zijn wanneer je dit krantje voor je neus hebt. Maar dat betekent ook dat je eindelijk alles hebt kunnen uitvreten wat je het hele collegejaar hebt lopen uitstellen om te doen: giga veel uitslapen, als een rijke vorst leven op je welverdiende all-inclusive vakantie, een stevig staaltje aan alcohol tolerantie opbouwen of misschien werk je je wel helemaal uit de naad voor een extra zakcentje. In ieder geval alles behalve studeren, fuck yeah! Verder worden studentjes die deze zomer niet zo veel moneys te makken hebben op de proef gesteld door creatief te zijn en alsnog thuis er een awesome zomer van te maken. Want zoals veel wijze fabrieken uit o.a. China roepen: “Home is where the heart is”. Ja, laat deze diepzinnige gedachte maar eens even tot je doordringen. Goed we gaan verder, oké dus ik had iets tofs bedacht waardoor je voor een prikkie toch een beetje een vakantiegevoel kan creëren: een dag de toerist uithangen in eigen stad!

Als toerist beleef je een stad toch heel anders dan als een local. Heb jij bijvoorbeeld al eens de Oldehove beklauterd? Dus zoals een ekte toerist anno 2016 zou doen begint het plannen van een citytrip met wat research op Tripadvisor. Het leukste pik je eruit en dan gaan met die banaan! Maar die geitenwollen sokken in Jezus sandalen laat ik toch graag even achterwege liggen, want als enig nadeel van toerist in eigen stad zijn is dat er een dikke kans bestaat dat je bekenden tegen het lijf gaat lopen.

Stop 1: A Guide to Leeuwarden
Natuurlijk blijf ik een student die haar slaap tot in de ochtenduurtjes erg op prijs stelt, vandaar dat ik de dag in het pittoreske Leeuwarden om 12:00 begon met een stadstour bij de Oldehove. Daar had ik zelfs de luxe om te kiezen tussen de Nederlandse en Engelse stadswandeling. Aangezien ik toch wel voor het ultieme toeristische gevoel wilde gaan, besloot ik mij voor te stellen als Liz uit Los Angeles. Dus ik sloot mij aan bij het Engelse clubje. Een minuut later had ik alweer spijt van mijn baldadige actie, want nu moest twee uren lang dit toneelstukje volhouden. Erg ironisch, want ik heb zelf een bloedhekel aan mensen die liegen. Jep, een mens zit vol contradicties. Het toffe van deze tour is trouwens dat je aan het einde zelf bepaalt hoeveel je ervoor betaalt. Een lekker laagdrempelig concept dus. Hopelijk voor hen dat ze niet al te veel skere studenten krijgen.

Als local wist ik natuurlijk al wel het een en ander over mijn geboortestadje, maar aan het einde van de stadswandeling had ik toch wel even zo’n realisatiemomentje van; goh, mijn kennis over Leeuwarden is toch wel enigszins teleurstellend. Wist jij bijvoorbeeld dat je Leeuwarden op 200 verschillende manieren kunt spellen en daardoor een plekje in het Guinness Book of Records heeft veroverd? Dat heerlijke nutteloze feitje wilde ik graag even met jullie delen. Maar dat is nog niet alles. Misschien dacht je ons stadje al zielig te vinden door zijn half afgebouwde scheven toren. Maar Leeuwarden is meer fucked up dan je denkt. Na de blamage van de Oldehove werd er een nieuwe toren in elkaar geflanst, die wonder boven wonder ook de Nieuwe Toren werd genoemd (wat waren die Friezen vroeger toch ook heerlijke droogkloten). Tevergeefs moest de toren van kant worden gemaakt, omdat het ook dreigde neer te pleuren vanwege de instabiele grond. True, but sad story. Maar oké, als nuchtere Friezen heeft men toch ook geen asociaal grote toren nodig om de buitenwereld te laten zien hoe cool wij eigenlijk zijn.

Lonely Planet LWD Bonifatius kerk Lonely Planet LWD Centrum Lonely Planet LWD oldehove

Stop 2: Het Boomsma museum
Het typische Friese drankje Beerenburg geeft bijvoorbeeld al aan dat we best van wat gezelligheid houden en dat we een redelijk goed gevoel voor smaak hebben. Een korte bezoekje bij het Boomsma museum was daarom ook een must. Zij brouwen al sinds 1883 Beerenburg en andere vloeistoffen waar je hard op kan gaan. Een goed excuus om op klaarlichte dag schaamteloos een paar shotjes achterover te tikken.

Stop 3: De canal cruise
Waar Leeuwarden ook zijn charmes vandaan haalt zijn de grachtjes door de binnenstad. Vandaar dat een tour op het water ook op het programma stond. Bij deze tour werd toch weer andere informatie verstrekt dan bij de stadswandeling, wat weer van pas kan komen bij een avondje knallen met Triviant! Wist je bijvoorbeeld dat het bier in Leeuwarden vroeger niet te zuipen was, omdat ze het brouwden met het water uit de grachten? Dit zorgde ervoor dat men hun geelschuimige genotsmiddelen elders vandaan haalden. Dat vonden de lokale bierbrouwers natuurlijk niet zo relaxed, dus zij maakten een babbeltje met het stadsbestuur waardoor er de regel kwam dat Leeuwarders in de winter verplicht alleen lokale biertjes mochten nuttigen. Maar na wat Game of Thrones taferelen a.k.a. bloedvergieten, werd deze wet weer snel van de tafel geveegd. Gelukkig worden onze lokale biertjes tegenwoordig niet meer gemengd met grachtenwater waarvan ik niet wil bedenken wat daar allemaal in kan zitten.

Stop 4: Het Pier Pander museum
Op aanraden van een vriend heb ik ook nog het Pier Pander museum gecheckt. Deze creatieveling heeft ervoor gezorgd dat wij voortaan kunnen sabbelen op het hoofd van Koningin Wilhelmina door middel van een pepermuntje (hij ontwierp de afbeelding erop). Hmm als je het zo bekijkt is het toch eigenlijk een best ranzig idee. Anyways, meneer Pander is een beeldhouwer waar je u tegen zegt. Zijn meesterwerk is te vinden in een schattig klein tempeltje in de Prinsetuin, wat sowieso eens gaaf is om te bewonderen.

Terugkijkend op de dag kan ik wel stellen dat ik Leeuwarden door alle toeristische avontuurtjes meer heb leren waarderen. Bovendien voelde het met wat inlevingsvermogen net alsof ik even een dagje er tussenuit was. En het mooie ervan is; ik hoefde er alleen maar mijn fietsje voor op te stappen!

Door: Elisabeth Brugman
Foto’s: Tini Groen

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close