HandigLeeuwarden

Koffietest Leeuwarden

Je kent het wel: de studieweken vorderen en de tentamens hijgen als een kille adem in je nek. Weinig slaap en bloeddoorlopen ogen gaan gepaard met zere vingers van het typen en het markeren van een uitgedraaide samenvatting. Koffie word veelvoudig geconsumeerd, wat leidt tot trillende benen, handen en rusteloos gedrag. En anderen maar zeggen dat het leven van een student over rozen gaat. De Leeuwarder Studentenkrant denkt met jullie en de studiedruk mee. Deze editie zijn wij voor jullie een zoektocht gestart naar de perfecte koffie voor het gewenste studieresultaat.  Maar wat is nou eigenlijk goede koffie?

De basis voor goede koffie of espresso is de doorlooptijd van het water door de gemalen boon. De vuistregel is dat een goed afgesteld apparaat ervoor zorgt dat er precies 25 seconden over wordt gedaan om met de juiste maling en druk een kop koffie of espresso te produceren.

Is dit veel korter (onder extractie)? Dan smaakt je koffie waarschijnlijk zuur. Duurt dit veel langer (over extractie)? Dan smaakt je koffie waarschijnlijk bitter. Uiteraard zijn er meer factoren die de smaak van koffie beïnvloeden. maar dit is absoluut de basis.

Met behulp van koffie-expert, barista en eigenaar van DutchBeans Peter van der Wal gingen wij in Leeuwarden op pad.  Peter heeft mij als koffieleek een crash course koffiejureren gegeven. Uiteraard willen wij ook onze mening kunnen ventileren over dit zwarte goud.

Bedrijf Prijs per kopje Smaak Temperatuur Kwaliteit bonen Eindcijfer
Andere koffie 2,10 Goed Heet Uitstekend 8
Bakker Bart 1,60 Zuur warm Matig 2
Hema 1,75 Zuur warm Goed 5,5
Doppio 2,10 Verbrand Heet Uitstekend 6,5
Bagels&Beans 2,10 Goed Heet Uitstekend 8
Kelder 65 2,- Top Heet Uitstekend 8,5

De eindconclusie
Uiteraard kunnen Bakker Bart en Hema niet opboksen tegen de andere vier bedrijven omdat het simpelweg niet binnen het bedrijfsconcept valt. Al zouden deze twee bedrijven met een beetje kennis en een goed afgesteld apparaat zeker een 7 verdienen. Doppio had helaas de koffie iets laten verbranden, wat de espresso als onprettig deed ervaren. Na kort beraad hebben wij unaniem besloten dat Kelder 65 de absolute topper is! Dit omdat Kelder 65 zich niet specialiseert in koffie zoals Doppio en andere koffiezaken dat doen.  Kortom, wil je een kleine afleiding tijdens het studeren ? Ga dan een heerlijke espresso bij Kelder 65 halen.

 

Door Felix Bekkers

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close