Van alles

Interview Vera Heijne

 

Vera Heijne is sinds augustus 2011 werkzaam op NHL Hogeschool. Ze is docent bij de afdeling welzijnsopleidingen (Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, Culturele en Maatschappelijke Vorming en Pedagogiek). Daarnaast is zij projectleider van de InnovatieWerkPlaats Welzijn en Zorg ouderen: Innoveren door leren.

Hoe was jouw studententijd?
“Heel erg leuk! Na het vwo ben ik een jaar naar Chili vertrokken. Hier ontdekte ik hoe interessant ik de ongelijkheid in samenlevingen vind en daarom besloot ik sociologie te gaan studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hier heb ik een heel actieve studententijd gehad. Ik was lid van SIB,  roeide bij Gyas en elke maand was er de borrel van studievereniging Societas. Na mijn bachelor heb ik ook een master sociologie gevolgd en ben ik voor mijn afstuderen wederom naar Chili vertrokken.”

Ben je tevreden met je baan?
“Ik heb het erg naar mijn zin. Ik werk drie dagen per week en de wisselwerking tussen student en docent vind ik erg leuk. Het inspireert me wanneer een student mij een vraag stelt waar ik over na moet denken of vanuit een andere invalshoek is dan mijn eigen mening of kennis. Maar ook de gesprekken met docenten creëren een prettige werkomgeving.”

 Wat is het minst leuke aan doceren?
“De administratieve rompslomp! Het invullen van cijfers duurt lang en helemaal als er iets fout gaat. Maar ook de vervangende opdrachten als een student een les heeft gemist, zou ik liever uitbesteden.”

Je bent een jonge docent, is het lastig om de band met je studenten professioneel te houden?
“Nee helemaal niet. Ik zie dit echt als mijn werk en zo gedraag ik me ook. In mijn colleges is er best tijd voor een dolletje en zelf maak ik ook wel een grapje. Maar er is een grens. Ik ben geen vriendin van de studenten en verwacht veel van ze. Als ze aan deze verwachtingen voldoen en zich voorbereiden kan ik wel heel relaxt zijn. Maar buiten mijn werk om hou ik er zeker ook rekening mee of ik eventueel studenten tegen zou kunnen komen. Je zal me niet tegenkomen in de Doelesteeg met een drankje in mijn hand.”

Zie je een verandering in de houding van een student naar een docent toe in de afgelopen jaren?
“Als ik het vergelijk met mijn eigen studententijd merk ik zeker een verschil in gedrag van een student. Ik mailde een docent of professor nooit, ik dacht dat mijn vragen te dom waren en zocht het zelf uit. Nu word ik gemaild wanneer het hoorcollege plaatsvindt, of ze wel het juiste boek hebben en of ik de toets al heb nagekeken. Je merkt dat de drempel verlaagd is en studenten makkelijker naar een docent toestappen. Of dit met respect te maken heeft? Ik denk het wel.”

Wat wil je meegeven aan je studenten?
“Geniet! Je studeert maar één keer dus durf buiten de hokjes te treden en de kansen te grijpen die je aangeboden krijgt. En neem het leven niet al te serieus, daar heb je later nog tijd zat voor!”

Door: Lize Verdegaal
Fotografie Jochem Schuiling

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close