ActueelInterview

Docent van het Jaar 2019

DRIEWERF HOERA VOOR KATJA HOEKSTRA!

Zo trots als een aap met zeven … Nou ja, verzin er maar wat leuks bij; zo trots is in ieder geval Katja Hoekstra. Dat heeft een goede reden, want zij heeft de meeste stemmen binnen gesleept in de strijd om de titel Docent van het Jaar. Tijd om haar in een flamingozwembad neer te zetten en haar – figuurlijk, voor de duidelijkheid – het hemd van het lijf te vragen over dit hoogtepunt in haar carrière.

Tekst & fotografie: Niels Remigius

Hoe blij ben je dat je hebt gewonnen?

Ik kon het eerst niet geloven! Toen ik jouw bericht zag, dacht ik dat ik pas doorging naar de volgende ronde, dus met die versiering overval je mij eigenlijk. Ik ben echt heel trots. Iedere dag ga ik graag naar mijn werk, want ik haal er gewoon veel plezier uit. Geïnspireerd raken door iedereen om mij heen, studenten nieuwe dingen leren en ze laten inzien wat voor waarde dat heeft, dat vind ik geweldig. Dat ik nu Docent van het Jaar ben, is om die reden dus ook belangrijk voor mij.

Heb je veel campagne gevoerd?

In eerste instantie niet echt, maar toen ik doorkreeg hoeveel inzet er ontstond om te winnen, toen ben ik er ook vol voor gegaan. Om mij heen heb ik het gedeeld. Ook kreeg ik via social media best veel reacties dat van mensen die gestemd hadden. Wat dat betreft zat ik er lekker in, maar dan ben je nog veruit niet zeker van de winst.

Hoe blij ben je dat je je concurrenten hebt afgetroefd?

Zo zie ik het totaal niet! En helemaal niet voor wat betreft de collega’s die ook genomineerd waren. Een van de genomineerden was een oud docent van mij. Ik ging altijd met plezier naar haar lessen toe. Ook ken ik een aantal andere genomineerden die geweldige activiteiten ondernemen bij andere academies en dat is geweldig om mee te krijgen. Daarbij heb ik een aantal jaren terug collega Anneke Augusteijn zelf genomineerd voor de titel. Dit omdat ik het gaaf vind om haar als collega te hebben. Mijn zus had ook les van haar en was altijd heel enthousiast over de werkwijze van Anneke. Ik ben zelf erg blij met de titel, maar vooral trots om tussen al deze docenten te staan.

Waarom denk je dat jij genomineerd bent?

Daar ben ik dus heel benieuwd naar. Ik hoop dat het aan mijn laagdrempelige manier van werken ligt. Ik heb plezier in mijn baan en wil mijn studenten zoveel mogelijk bieden. Bovendien ben ik wel heel eerlijk en rechtvaardig. Dat ik daardoor soms ook minder leuk word gevonden, neem ik dan maar voor lief.

Ligt het ook aan de manier waarop jij je colleges voorbereid? Of doe je daar niet aan?

Dat denk ik wel. Ik bereid mijn lessen zo voor dat iedereen er het maximale uit kan halen. Ik bereid dan ook echt alles voor. Als ik dat niet doe, dan komt het denk ik niet goed.

Hoe ziet jouw ideale periode eruit?

Dat is er een met veel variatie. Hierbij zie ik dezelfde studenten wekelijks terug om zo een goede band te creëren. De stof wordt door middel van zowel theorie als praktijk tot de studenten gebracht. Dit vind ik een supercombinatie, omdat je dan niet telkens hetzelfde doet.

Wij horen graag jouw pitch over belangrijke zaken voor de studenten

Internationalisering! Binnen de academie neem ik ook de aanvragen door en zit in bij het proces dat studenten doorlopen tijdens het kiezen van een minor in het buitenland. Zelf ben ik naar Nieuw-Zeeland geweest tijdens mijn opleiding en dat heeft echt mijn ogen geopend. Hoeveel nieuwe dingen je leert ver weg van huis, is met geen Hollandsche pen te beschrijven. Je moet je goed verdiepen en zelf veel voorbereiding doen, maar dan krijg je er ook ontzettend veel voor terug. Dus als je niet bang bent voor een groot avontuur, ga dan naar het buitenland!

Hoe ga jij je overwinning vieren?

Met een traktatie voor de gehele academie. We hebben het samen gedaan. Drie van mijn directe collega’s zijn ook genomineerd en dat is geweldig. Eigenlijk heb ik deze strijd gewonnen in samenwerking met hen, dus is het wel zo leuk dit samen te vieren. En zo gaan wij wel fijn de zomervakantie in, natuurlijk!

 

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close