Van alles

Dit is Markt058

Rollend van je bed naar de sportschool, Trein of het terras

In augustus 2019 namen de eerste bewoners hun intrek in het voormalige Aegonkantoor aan de Lange Marktstraat. Dit karakteristieke blauwwitte U-vormige gebouw tegenover het busstation is vorig jaar omgetoverd tot Markt058, een wooncomplex met vijfhonderd (!) moderne appartementen met verschillende gemeenschappelijke ruimtes voor studenten. Ruim een jaar na de eerste sleuteloverdracht wordt er nog iedere dag hard gewerkt in en rondom Markt058. Naast de studentenhuisvesting is er veel ruimte overgelaten voor een Basic Fit, kantoren en verschillende horecagelegenheden. Wij waren erg benieuwd naar alle Markt058 vorderingen en toekomstplannen, dus we namen een kijkje en delen dit graag met jou!

Isa Nieuwland (20) is vierdejaarsstudent Social Work en woont sinds de opening van het pand in Markt058. Ze loopt met ons mee en vertelt over de vorderingen van de bouw in en rondom het pand. “In de centrale hal is het normaal altijd een gezellige boel op donderdagavond en in het weekend. Je kunt hier gezellig een drankje doen met vrienden of werken aan school. Er zijn allemaal zitjes gecreëerd en je kunt bijvoorbeeld tafeltennissen of air hockeyen. Nu is het natuurlijk niet toegestaan om hier te chillen, maar hopelijk kunnen we hier over een niet al te lange tijd weer eens een avondje doorbrengen.”

Bedrijven nemen ook hun intrek

Op de begane grond aan de stationskant zit Foodies & Goodies. Een leuk restaurant met terras waar je makkelijk en gezond eten kunt bestellen. En ben je vergeten boodschappen te doen? Dan stap je snel even hun supermarkt binnen. Van een sixpackje bier tot zakken chips: mocht je op zaterdagavond iets vergeten zijn te halen, staat Foodies & Goodies nog tot in de late uurtjes voor je klaar.“Op de begane grond zijn geen
studentenkamers gevestigd, dus naast Foodies & Goodies heeft Basic-Fit begin dit jaar een vestiging geopend. Heel fijn dat we zo naar beneden kunnen lopen voor een goeie work-out. Niet alleen voor de studenten die hier wonen: volgens mij wordt er door iedereen goed gebruik gemaakt van deze nieuwe sportschool,” zegt Isa. Verschillende bedrijven nemen op dit moment intrek in de overige ruimtes op de begane grond. Het loopt lekker vol, maar vanaf het station zie je daar niet erg veel van. Dat moet nog wel leuker kunnen, vindt architect Bart Zantman.

Openbare binnentuin

Hij presenteerde begin dit jaar het plan om Markt058 aan de oostzijde, naast het beeld Liefde van Jaume Plensa, open te breken. Daar zijn ze inmiddels mee begonnen, zodat daarna nog meer horecagelegenheden hun intrek kunnen nemen rondom de binnentuin. Op de verdieping van deze ronding zitten kantoren. Hier verandert niets aan, maar de ingang naar de binnentuin en de begane grond worden goed aangepakt. “Ze bouwen er een extra verdieping in voor de horeca. De renovatie van de binnentuin – die straks voor iedereen openbaar te betreden is – is op dit moment ook in volle gang. Er komt een supermooie tuintoegang die sowieso veel mensen zal aanspreken!” zegt Isa. Op deze manier trek je het gezellige horecagedeelte van Loetje en Grand Café Wouters nu door naar de andere kant. “Hoe leuk is het als we volgende zomer in de binnentuin op een terrasje kunnen zitten? Dat wordt echt een toevoeging aan het stationsgebied!” Het is nu af en toe nog even op de tanden bijten, want door de coronacrisis en de huidige bouw kunnen we nog niet volop genieten van alle faciliteiten. Maar één ding is zeker: Markt058 en zijn toekomstplannen zijn een vette toevoeging aan het centrum van de stad. Niet alleen voor bewoners, maar ook voor de rest van Leeuwarden. Wij kunnen niet wachten tot we volgend jaar het eindresultaat vanaf het station kunnen bewonderen!

 

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close