HandigVrije tijd

De culinaire pagina

Het wist je datje
Als je aan Nederland denkt, denk je aan tulpen, klompen en kaas. Maar uiteraard ook aan een haring met uitjes die vrijwel op iedere stadse straathoek te vinden is. Na een avond stevig drinken mag zo’n glibberige haring met uitjes ook niet in de antikater top drie ontbreken. Maar, wist je dat een haring communiceert door scheten te laten? Een haring weet dan ook winden met een geluidsfrequentie van 1,5 tot 22 kilohertz te produceren. Deze winden variëren qua duur van 2,5 tot wel 8 seconden. Als je volgende keer weer denkt “goh, wat stinkt die haring” dan weet je nu waarom!

De restaurantrecensie
Sin Jah
Als we het over een tijdloos concept hebben, dan hebben we het over een bruin café, een snackbar op de hoek of de eeuwige bistro met een overheerlijke kaasfondue. Al zijn wij van mening dat een goede sushitent zich ook tussen deze tijdloze concepten zou mogen nestelen. Er is namelijk niks mis met een overvolle schaal sushi. Sin Jah, gevestigd op de Schrans, bied je die mogelijkheid. Voor 25,95 kun je namelijk onbeperkt sushi eten. Bij het woord “onbeperkt” gaan de nekharen vaak overeind staan omdat dit vaak gepaard gaat met associaties aan mensen aan de onderkant van onze samenleving. Bij Sin Jah is dit echter niet het geval. Het biedt namelijk een goede, strak ingerichte en heerlijk warme atmosfeer. Een Chinees-Indisch tapasrestaurant, aldus Sin Jah. In onze optiek echter bieden ze een kaart aan met verschillende Aziatische invloeden. De kaart is opgebouwd uit warme en koude voor- en hoofdgerechten, variërend van sushi, soepen, warme bereidingen van eend, lam, vis, varken en rund, curry’s en dumplings. Het kan allemaal. En het mooie is… het werkt ook echt allemaal. Wij hebben vrijwel alles wat er op de kaart stond besteld en van de gerechten was de smaak stuk voor stuk fantastisch. Mals vlees wat met zorg was bereid, goed gekruid en van goede kwaliteit. Iets dat voor een “all you can eat”-concept een unicum is. Uiteraard is 25,95 dan een redelijke prijs, maar absoluut de moeite waard. Het personeel is attent, snel en behulpzaam. Bij betaling van de rekening werden wij nog hartelijk bedankt door de gastvrouw, waarschijnlijk de eigenaresse. Wij vervolgden onze weg met een voldane en gevulde maag en een heerlijke ervaring rijker. Kortom, vergeet je doorsnee “all you can eat”-tent op de hoek, betaal even dat eurootje meer en geniet van al het lekkers en de gastvrijheid van Sin Jah.

 Trends en ontwikkelingen
De F&B trends anno 2014 in Nederland draaide allemaal om een gezonde, biologische en duurzame voeding. Je ziet dat we weer terug willen naar de plaatselijke slager, bakker en groenteboer. We willen een echt product, van een vertrouwd gezicht dat smaakt zoals het hoort te smaken. In onze optiek is dit iets wat we verdomme vijftig jaar geleden toch ook deden?
Vroeger kochten we van de lokale slager, we aten met de seizoenen mee, dus een tomaat smaakte zoals hij hoorde te smaken! Er werd niks bespoten. Biologisch, het is in deze tijd bijna bijzonder als we iets “biologisch” op ons bord krijgen. Dit is toch niet meer dan normaal?

Elke maand worden weer nieuwe ontdekkingen of beweringen gedaan over zogenaamde goede of slechte voeding. Wat jullie misschien niet ontgaan is, is dat al deze nieuwe trends vaak ontzettend duur zijn en er grof geld aan word verdiend. Wat opmerkelijk is, is dat deze beweringen vaak worden gedaan op basis van onderzoek door fabrikanten van de trend zelf. Goed, om de nieuwe trends en ontwikkelingen niet volledig de kop in te drukken is redactielid Felix Bekkers voor jullie afgereisd naar de stad die de absolute grondlegger is voor iedere hype die wordt uitgevonden… namelijk: New York City. Waar het in de betonnen jungle allemaal om draait, is dat eten een lifestyle is! We identificeren onszelf met wie we eten, wat we eten en waar we eten. Je ziet heel veel kledingwinkels die ook in keukenartikelen, kookboeken en interieurspullen en kunst handelen. De Chelsea market en een Eataly (indoor food markets in New York) zijn typische voorbeelden van trends waar men F&B met lifestyle wordt gecombineerd. Recentelijk zijn “De Hallen” in Amsterdam geopend. Wij verwachten in 2015/2016 nog veel meer van dit soort foodmarkets te zien verschijnen. Ook in Leeuwarden!

Vergeten groenten
Vergeten groenten? In de restaurateurwereld een alom bekend begrip, maar voor velen vaak een vraag. Voor studenten is groente vaak sowieso al een vergeten zaak. De gemiddelde student moet al nadenken over wat een tomaat is. Nee, daar gaan we het nu niet over hebben, maar wel over de “echte vergeten groenten”. Dit zijn groenten die je vader, moeder of een ander culinair aangelegen familielid ook niet vaak gebruiken.

De meiknol, palmkool, pastinaak, paarse spekboon of de aardpeer, schorseneer en zoete bataat. Over de laatste drie gaan we het deze editie hebben. Die behoren namelijk alle drie tot de knolgewassen. Qua smaak zouden wij ze als volgt omschrijven. De aardpeer is zoet en licht notig. De schorseneer is notig en ziltig. De zoete bataat is mooi natuurlijk zoet en wat kruidig. Deze groenten zijn over het algemeen ontzettend goedkoop en ontzettend gezond. Er is een scala aan mogelijkheden waarvoor je deze drie musketiers kunt gebruiken.
Voor de keukentechnieken koken, bakken, stomen, frituren zijn er opties genoeg. In verband met de wintermaanden hebben wij van alle drie een heerlijk kopje soepje gemaakt. Aardpeer-preisoep, zoete aardappel-gembersoep en schorseneer-knolselderij soep. Stuk voor stuk uniek van smaak en heerlijk als je je doorsnee tomaten- of champignonsoep beu bent.
In het kader van het uitproberen van de nieuwe trends: ga even naar je plaatselijke groenteboer en probeer gewoon even wat anders. Vraag alsjeblieft de beste man/vrouw om zijn of haar familierecept. Dat zijn namelijk vaak de beste!

Onze top drie antikater Foods & Drinks
We kennen het allemaal: we zijn weer eens iets te fanatiek aan de week begonnen. Je wordt wakker… je ogen zijn door de duivel ingekleurd, je kan je kledingkast opschuren met je tong en ergens achter iets wat op een brein zou moeten lijken vindt een penetrante klopping plaats die je niet kunt ontkennen. Het zweet gutst als de Niagara Falls uit iedere porie van je lichaam.
En je denkt: “kutzooi, ik heb zo les en de week moet nog beginnen”. De studentenkrant heeft voor jullie uitgezocht wat de absolute top drie antikatermiddeltjes zijn.

1. Ja, die vieze scheten latende haring weer… waarom? Haring zit boordevol visolie die alcohol doen afbreken.
2. Tomatensap. Waarom? Zit boordevol mineralen die je kater neutraliseren.
3. Een liter wodka. Waarom? Zo kun je de hele week dronken blijven en het na het weekend opnieuw proberen.

Kortom, als je weer eens denkt de held uit te hangen, probeer één van de bovenstaande tips en je zult merken dat je ook alcohol kunt uitspelen.

Door: Felix Bekkers
Fotografie: Jochem Schuiling

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close