ActueelHandigStuderen

Dat schooljaar.. Hoe dan?!

Jezelf motiveren kun je leren

De zomer is voorbij, het is weer tijd om braaf in de collegebanken plaats te nemen. Een zomer waarin je uiteraard volledig hebt kunnen opladen. De boel even lekker de boel laten en GO! Misschien heb je de hele zomer op één of ander gaar Grieks eiland gewerkt, of heb je met je vrienden geprobeerd Terschelling te doen verzuipen. Hoe dan ook, dat heeft je vast nieuwe energie gegeven om er dit jaar weer eens fris tegenaan te gaan! Dit wordt het jaar waarin je al je studiepunten flitsend gaat halen. Geen herkansingen, alles keurig op de deadline ingeleverd.. Toch?

Mweh
Of is het juist zo dat je je lesrooster opende en er eigenlijk al meteen van begon te zuchten? Dat je even je cijferlijst opent en ziet dat je he-le-maal bent vergeten om die paar opdrachten nog te doen waarvan je jezelf beloofde die in de zomervakantie te maken. Dat je op de fiets naar dat pittoreske hogeschooltje van je heimelijk verlangt naar die goeie ouwe tijd dat je kwijlend zand lag te happen op Mallorca. Ook dat is heel goed mogelijk. Lijkt je het schooljaar nu al vreselijk? Dan is het misschien handig om te kijken wat jou helpt om jezelf te motiveren het tóch te doen. We geven je gewoon een shitload aan tips en dan moet je lekker zelf maar kijken wat helpt. Heb er in elk geval een beetje goede hoop in. Er zit vast iets tussen waardoor je eindelijk die nieuwe boeken uit het plastic haalt.

Stel voor jezelf kleine, haalbare doelen
Moet je echt eens proberen als je wakker wordt. Ga voor jezelf eens na wat je vandaag wilt bereiken. Een klein doel is vaak een stuk makkelijker te halen dan een groot doel. Je uiteindelijke doel is natuurlijk een opleiding succesvol afronden, maar dat is niet iets wat je de hele dag helpt om toch maar naar die colleges te gaan. Zet iets kleiners voor jezelf. Zeg bijvoorbeeld dat je vandaag een uur gaat studeren. Verbind er ook een beloning aan vast. Zo heb je ook nog eens iets om naar uit te kijken.

Richt je op de positieve dingen
Een beetje optimisme kan je ook zeker helpen om de dag succesvol door te komen. Probeer te kijken naar de mooie dingen om je heen. Wat levert het je op als je wel naar school gaat? Hoe word jij er zelf beter van? Of bedenk wat er mooi is aan de dag, het leven, je sprankelende persoonlijkheid, je vrienden of je plaatselijke supermarkt. In alles is wel iets grappigs of positiefs te vinden. Soms is het alleen wel de kunst om dit te vinden. Als dat je lukt is je dag ineens veel zonniger, ben je zelf blijer en krijg je dingen een stuk sneller voor elkaar. Super win-win enzo.

Werk samen
Ook al is een opdracht niet eentje om samen met iemand anders te maken, het kan wel handig zijn met iemand af te spreken om iets te maken. Zo kun je best met een studiegenoot afspreken om een opdracht tegelijk af te hebben en van elkaar te beoordelen. Zo heb je, naast de deadline, ook nog een andere stok achter de deur. Er is iemand die verwacht dat je iets af hebt. Misschien zorgt het ervoor dat je sneller iets gaat doen. Bij groepsopdrachten zit je al wat meer gebakken. Er zijn dan sowieso een aantal mensen die afhankelijk zijn van jouw inbreng. You better zorg maar dat het goed is ook! Hoe eerder je eraan begint, hoe beter het wordt.

Gedraag zoals je je wilt voelen
Het kan zijn dat je lusteloos in je bed ligt en er niets uit je vingers komt. Dat is helemaal niet erg als je toch niks moet doen. Ligt er nog een bergje werk, dan is het wat minder handig. Het kan dan helpen om gewoon te ‘doen alsof’. Ook al voel je je niet gemotiveerd, doe net alsof je dat wel bent. Lach, zet een muziekje aan, start je laptop op en gaan! Als je je gaat gedragen zoals je je wilt voelen, dan ga je je vanzelf ook écht zo voelen. Je kunt het ook proberen als je een beetje verdrietig bent. Door dan keihard te gaan lachen word je vanzelf vrolijk.

Maak een feestje van je fouten
Je bent een mens van vlees en bloed. Iemand die aan het leren is. Dat gaat nu eenmaal met vallen en opstaan, dat geeft helemaal niet. Het niet halen van een toets of een onvoldoende krijgen op een tentamen is niet het einde van de wereld. Het mag best eens verkeerd gaan. Als alles alleen maar goed gaat leer je er ook niet van. Vertrouw erop dat het allemaal goed komt. Lukt het nu niet? Dan de volgende keer wel. Om jezelf te herpakken mag je best eens op een dinsdag de kroeg in, hoor. Hoort allemaal bij het studeren.

Uiteindelijk gaat het er om dat je zorgt voor een manier van leven waar je jezelf prettig bij voelt. Het hoeft echt niet zo te zijn dat je altijd maar vrolijk in de boeken duikt. Maar mag het wel wat meer zijn, dan kunnen deze tips je misschien helpen. Bekijk het leven zonnig en positief. Het draait om de balans. Als je die gevonden hebt, dan komt het met jou en je studie ook helemaal goed.

Door: Bram Adriaansz
Foto’s: Tini Groen

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close