Column

Column: Het afvoerputje van het internet

Iedereen bereikt een moment dat hij of zij denkt: ik word een oude zak (m) / een zure pruim (v). De tijdstip van dat moment is niet zo moeilijk vast te stellen: precies wanneer je voor het eerst welgemeend het woord ‘verloedering’ gebruikt. Jullie gaan nu getuige zijn van mijn allereerste keer (tromgeroffel): het internet verloedert. Ja jongelui, het wereldwijde web wordt werkelijk steeds dommer. Een voorbeeld gebaseerd op waargebeurde feiten: ik krijg meer likes wanneer ik bericht over een hond in een Stegosaurus-outfit, dan wanneer ik mijn Facebook-vrienden iets probeer bij te brengen over Franse Nobelprijswinnaars. Sacrebleu.

Veinzen dat ik een zeer hoog IQ heb, werkt dus niet meer op het net. Dat wordt namelijk flink afgestraft met een historisch laag aantal Facebook-likes. Wat werkt dan nog wel om lekker veel aandacht te krijgen? Enkel (A) doen alsof je heel knap bent door een Instagram filter over je foto te knallen of (B) pretenderen heel grappig te zijn door andermans grapjes naar elkaar door te sturen. In theorie prima, zij het niet dat deze intergrapjes nou steeds extremer worden. Hoe kan dat nou?

Het is allemaal de schuld van trollen. Vroeger kwam je deze levensvorm alleen tegen als je naar David de Kabouter keek, maar nu zit het hele internet er vol mee. Zelf ontmoette ik de trol voor het eerst tegen op YouTube. Daar stond hij, schreeuwend in de commentsectie onder een filmpje met een kat die piano speelde, met zijn Shift-toets ingedrukt: FAKE AND GAY!!! Overigens was de video in kwestie niet nep en ook niet homoseksueel, maar de troltirade was slechts een poging om argeloze bezoekers op te fokken ende irriteren. Dat lukte, want er waren allemaal homoseksualiteit-tolerende mensen die de trol aanvielen op zijn kreet. Gefascineerd door de beweegredenen van de trol ben ik hem gaan volgen naar zijn hol: 4chan, het afvoerputje van het internet.

N.B. De mensen die de gehele vorige alinea dachten: WTF zijn trollen? Trollen zijn mens-achtige wezens die niet naar het internet gaan om te surfen, maar om surfers te irriteren. Oorspronkelijk komen ze dus van internetforum 4chan, waar ze greatest hits grapjes bedachten als Lolcats, rick-rolling en Nyan Cat. Maar ook met z’n allen vermomd gaan als Afro-Amerikanen en dan in hakenkruisformatie voor het zwembad in Habbo Hotel gaan staan, is een digitale terroristendaad van de bezoekers van dit forum. Maar als foto’s van mensen die seks hebben met etenswaren (waaronder pizzapunten) meer je ding is, ook dan kun je ook bij 4chan terecht. Of bij REDDIT. Of bij 9gag. Of bij Imgur. Onzin op het internet verspreidt zich als herpes in een studentenvereniging.

Waarschijnlijk is ons dagelijks leven zo ontzettend serieus en voorspelbaar, dat wij online graag overcompenseren door heel grappig en gevat over te komen.

Nou ja kinderen, ik heb weer genoeg gezanikt vandaag. Ik ga maar weer een foto van een kat in kartonnen replica van een tank uit de 2de Wereldoorlog op het internet zetten, want ik heb al 20 minuten geen like meer gehad.

Liefs Opa

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Check Also
Close
Back to top button
Close
Close