Van alles

Hoe overleef ik… mijn studententijd?

Op de middelbare school was je de oudste, als student begin je weer opnieuw. Spannend? Ja! Maar met deze tips van verschillende (oud-)studenten weet jij waar je aan toe bent!

“Probeer een bijbaantje te zoeken in het werkveld waar je later aan de slag wilt. Wil je de evenementenbranche in, ga dan bij poppodia langs. Doe je hotelschool? Zorg dat je veel in de horeca werkt. Relevante werkervaring naast je studie is tegenwoordig onmisbaar.”

“Zorg dat je je shit op een rijtje hebt. Het interesseert leraren weinig of je je verslagen wel of niet inlevert. Niemand houdt je handje vast op het hbo.”

“Wil je iets leuks doen, maar geen idee wat? Bij Stadsschouwburg De Harmonie krijg je als student een half uur voor aanvang vijftig procent korting op alle voorstellingen, mits er nog kaarten zijn.”

“Geen boodschappen gedaan en dus een rammelende buik in de ochtend? Bij de Hema kun je voor 10:00 uur voor één euro ontbijten. Je krijgt een croissantje, een broodje met ei, een glaasje sap en een kop koffie.”

“Drink niet te veel bier. Tien kilo aankomen als student is geen uitzondering.”

“Drink veel bier, afvallen kan na je studententijd wel.”

“Maak veel vrienden! Word lid van een studentvereniging, sportschool of andere sociale gelegenheid. Als je alleen naar Leeuwarden komt, is het soms wel zwaar in je eentje. Met vrienden wordt het leven al een stuk leuker!”

“Als je realiseert dat je studie niks voor jou is, zorg dan dat je je uitschrijft voor 1 februari. Dan krijg je namelijk nog een deel van je collegegeld terug.”

“Ga naar alle werkcolleges. Hier werk je in kleinere groepen en breng je de theorie die je leert uit de boeken in de praktijk.”

“Als je geen zin hebt om te wassen of geen geld hebt voor een wasmachine: er is een was- en strijkservice in Leeuwarden. Niet duur en supermakkelijk.”

“Probeer het lenen zolang mogelijk uit te stellen. Al is het maar een jaar, dat scheelt toch al in het eindbedrag wat je DUO moet terug betalen.”

“Leen geld van DUO! Als student hoef je niet op droog brood te leven. DUO biedt je een heel goedkope lening die je pas terug hoeft te betalen als je een baan hebt. Zo kun jij lekker je croissantjes bij de Albert Heijn blijven kopen en hoef je geen enkel feest te missen.”

“Lieg tegen je ouders. Zij krijgen namelijk elke keer een hartverzakking als ze te horen krijgen wat jij allemaal uitspookt. Gun hun ook een rustige ouwe dag en zwak je ervaringen wat af. “ (Tip van een ouder.)

“Koop niet meteen allemaal nieuwe boeken. Ga naar bol.com of een andere site en koop goedkope tweedehands boeken. Let hierbij wel op dat je de juiste druk hebt.”

“Neem je dure Gazelle niet mee naar Leeuwarden, die ben je namelijk binnen een paar weken ‘kwijt’. Bij het politiebureau kun je vergeten fietsen opkopen en op Marktplaats willen ook heel veel mensen van hun fiets af.”

“Voor de inrichting van je kamer ga je naar de Kringloopwinkel, daar hebben ze best nog wel mooie spullen als je goed zoekt. Bovendien: vies wordt het toch wel.”

“Neem geen vaste vriend of vriendin. Vrijgezel zijn is veel leuker. Heb je een vriend of vriendin? In Leeuwarden gaat alles kapot.”

“Voorkomen is beter dan genezen. Als je al in iemands liefdesnestje word getrokken, zorg dat er een jasje omheen gaat. Leeuwarden barst namelijk van de soa’s.”

“We weten dat dat een Appie of Jumbo vaak dichterbij is, maar de Aldi of Lidl op het Cambuurplein zijn toch echt goedkoper. En heus niet zo ver fietsen als het lijkt.”

“Brak? Verzamel al je vrienden met een kater en bestel iets bij Bagels & Beans. Zij bezorgen namelijk gratis vanaf dertig euro.”

“Wil je uit eten, maar ben je bijna door je stufi heen? Check www.daghap.nu. Hier vind je alle dagschotels van diverse restaurants in Leeuwarden. Ben je voor een tientje klaar.”

“Bij Jasmin Garden kun je goedkoop en veel eten. Op donderdag kunnen studenten hier voor twee voor de prijs van één onbeperkt wokken en Chinees eten. Komt neer op iets meer dan een tientje per persoon.”

“In de binnenstad zijn heel veel bewaakte én gratis fietsenstallingen!”

“Als je hier net bent komen wonen, kun je je inschrijven op www.buurtkadoos.nl. Dan krijg je een doos met allemaal kortingsbonnen en vouchers toegestuurd waarbij je bij winkeliers en horecazaken in de buurt iets gratis krijgt of met korting. Kun je tegelijkertijd je buurtje en de stad ontdekken.”

“Haal alles eruit wat erin zit. Je leeft immers maar één keer!”

Door Nicky van Veenhuizen

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Check Also
Close
Back to top button
Close
Close