StudentenlevenVrije tijd

Bierrrrr hier!

Leeuwarden kent als studentenstad veel gezellige kroegjes en cafés die ieder een eigen karakter en identiteit hebben. Zo is de ene kroeg geschikt om drinken een totaal nieuwe dimensie te geven en houdt de gezelligheid bij een ander café na enkele biertjes wel op. Steven en Max Pieter hadden grote dorst en gingen langs bij Speciaalbier Café De Markies voor een leuk gesprek met eigenaren Menno en Michelle over hun passie voor horeca, het brouwen van hun eigen bier en de trends op het gebied van dit gerstenat. 

Speciaalbier brengt mensen samen, vertelt Michelle. “Mensen proeven van elkaar en kruipen bij drukte bij elkaar aan een tafel, dit levert vaak de mooiste gesprekken en de gezelligste avonden op. Bij ons aan de bar vind je allerlei soorten mensen. Wat ze met elkaar gemeen hebben, is dat ze allemaal komen voor een gezellige avond. Speciaalbier proeft pas lekker in een omgeving waar je je thuis voelt; dat is onze filosofie.”

Samen met bierbrouwer en marketingman Frans Filius zijn Menno en Michelle afgelopen jaar een nieuw avontuur aangegaan: het ontwikkelen van een eigen huisbier. Een droom die voor de bierliefhebbers werkelijkheid is geworden. Onder de naam Grutte Pier is een nieuwe Tripel op de markt gekomen, een biertje dat zich weet te onderscheiden door zijn frisse tonen. “Grutte Pier is veel groter gegroeid dan we van tevoren hadden verwacht. Het bier is inmiddels al op veel plaatsen in Friesland en zelfs al op enkele plaatsen buiten Friesland te koop. Omdat het voor ons eigenlijk wat te groot is geworden om nog te kunnen combineren met de zaak zijn wij nog maar voor een klein deel aandeelhouder. We blijven natuurlijk nog wel altijd trotse ambassadeurs.”

“Met bier kun je veel meer dan wijn omdat je de smaak perfect af kunt
stemmen op het gerecht dat je serveert”

Op de vraag welke bieren de komende zomer helemaal hip gaan worden, is volgens de bierkenners geen eenduidig antwoord te geven. Op biergebied zie je volgens Menno momenteel twee heel verschillende trends. “Je ziet dat streekbieren gebrouwen met biologische grondstoffen van kleine bierbrouwerijen als Brouwerij Brandsma en de Kleine Beer Brouwerij steeds meer in opkomst zijn. Aan de andere kant is er juist weer heel duidelijk een trend zichtbaar waarin je ziet dat het steeds gekker mag. De populariteit van de traditionele Belgische bieren neemt af en je ziet dat de smaak van bier steeds meer uitgesproken mag zijn. Zo heb je bieren die hun smaak ontlenen aan het hout van oude whiskyvaten en worden er steeds meer aparte mouten gebruikt. Hierdoor zie je dat bier in de culinaire wereld steeds meer wordt geaccepteerd en gebruikt.” Met bier kun je veel meer dan wijn omdat je de smaak perfect af kunt stemmen op het gerecht dat je serveert, voegt Michelle hier aan toe.

En dan brandt natuurlijk nog een vraag op onze lippen: welk bier is bij Menno en Michelle zelf favoriet? Er volgt een stilte. “Het is moeilijk te zeggen welk biertje ik het lekkerst vind,” vertelt Michelle. “Ieder bier heeft zijn eigen identiteit en past bij een ander moment of bij een andere stemming. Maar als ik moet kiezen dan ben ik zelf meer van de klassiekere trappistenbieren, al kan ik ook erg genieten van een lekkere Stout.” Voor Menno is de keuze sneller gemaakt. “Bij mij zijn tegenwoordig de IPA’s (Indian Perl Eel, red.) favoriet, een biersoort die Nederland eigenlijk nog moet veroveren.”

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close