Orange the World is de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Deze vindt ieder jaar van 25 november (Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen) tot 10 december (Internationale Mensenrechtendag) plaats. Jasper Zijlstra, stagiaire Social Work bij Green Office, organiseerde in dit kader eind november op NHL Stenden Campus een ludieke actie.
Jasper loopt stage bij Green Office, een platform voor duurzaamheid dat door studenten wordt opgestart en gerund en door personeel van de universiteit of hogeschool wordt ondersteund. GO brengt de zeventien Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties) onder de aandacht van studenten. “SDG 3, Goede gezondheid en welzijn, en 5, Gendergelijkheid, zijn te koppelen aan Orange the World. Het leek mij een uitdaging om daarmee iets te bedenken. Ik regelde een oranje 2CV en we spoten veertig pumps oranje om daarmee een groot lint te vormen.” Het getal veertig is niet toevallig gekozen. “In Nederland zijn per jaar veertig vrouwen slachtoffer van femicide, oftewel vrouwen die worden vermoord door hun partner.” In die schoenen zaten teksten waarmee zes medewerkers van vrouwenorganisatie Zonta Friesland met studenten en medewerkers in gesprek konden gaan.
Enorme impact
“Een op de drie vrouwen wereldwijd heeft fysiek en/of seksueel geweld ervaren. Een op de vijf is ooit fysiek mishandeld door haar (ex-)partner. Die cijfers zijn in Leeuwarden niet anders.” In maart 2022 werd de 21-jarige studente Mieke Oort door haar ex-vriend vermoord. “Dat kwam heel dichtbij. Zij zat in mijn netwerk. Ik had die avond ook in haar appartement kunnen zijn. Ik ken medestudentes die ’s avonds met sleutels tussen de vingers over straat lopen. Op een stapavond is er altijd sprake van straatintimidatie.” Het is niet alleen fysiek geweld waar het bij Orange the World om gaat. “Wat nog veel vaker voorkomt, is psychische intimidatie. Kijk maar eens goed om je heen. Pesten, manipuleren, bang maken, sociale isolatie, noem het maar op. Dat lijkt in het begin erg onschuldig, maar het heeft een enorme impact op degene die het ondergaat. Dit moeten wij stoppen”
Taboe
De gesprekken op de Campus geven Jasper een goed gevoel. “Het is zo belangrijk om het bespreekbaar te maken. Het is nog te veel een taboe waardoor jongeren er geen weet van hebben. Zeker bij de internationale studenten die ik sprak.” Blijft het bij deze ene actie of gaat Jasper nog meer ondernemen? “Ik richt me met name op mijn studiegenoten van Social Work. Het is belangrijk dat zij voorbereid op dit onderwerp het werkveld ingaan. We zitten er straks als opbouwwerkers middenin. Je krijgt te maken met de kwetsbaren van de maatschappij. Mensen die makkelijk slachtoffer worden van fysiek en psychisch geweld.”
Een door Jasper uitgenodigde gastpreker van Fier, expert op het gebied van seksueel geweld, stond laatst voor een lege klas. Maar hij blijft strijdvaardig. “Erg jammer, maar ik denk dat half vijf niet zo’n gunstig tijdstip was. Iedereen heeft een bijbaan. Ik ga met haar nog een keer onder schooltijd bij alle klassen langs. Ze moeten weten wat vrouwengeweld doet met de slachtoffers en hun omgeving.”
Toekomst
Hoe ziet Jasper de toekomst? “Ik ben een optimist, maar dit is een lastige. Door campagnes van onder andere Orange the World kun je indirect het aantal voorvallen verminderen, maar vrouwengeweld zal nooit de wereld uitgaan. We zorgen met deze acties ook dat het bij de politiek op de agenda komt. En dan maar hopen dat de regering in Den Haag, maar ook de gemeenteraden, er iets mee doen.” Jasper heeft wel een idee. “Laat de politie mensen een boete geven als zij intimiderend bezig zijn tegen vrouwen. Nu kan alles maar. Maar laten we eerst bij onszelf beginnen. Wij mannen moeten onze soortgenoten direct op fout gedrag aanspreken, want sommigen zijn het zich helemaal niet bewust.”
HET VERHAAL VAN MAUD
Maud (19) werd tijdens een vakantie verkracht door drie jongens. Een drietal dat haar leven voor altijd beschadigde. Ze schaamde zich diep en durfde het aan niemand te vertellen. Bang dat ze zouden vonden dat het haar eigen schuld was. Ze werd gevoelloos, boos, moe, verdrietig en angstig. Na zeven maanden vertelde ze het haar moeder, de rest van het gezin en vrienden. Vervolgens zocht ze hulp bij Fier. Hoe ze uiteindelijk weer trots op zichzelf kon worden, lees je in haar verhaal op de website van Centrum Seksueel Geweld. https://centrumseksueelgeweld.nl/story/