Van alles

Waar kun je je fiets het beste stallen?

Waar wc’s het visitekaartje zijn voor een restaurant, zijn fietsenstallingen dat voor hogescholen. Tenminste, voor de student. De fiets is namelijk de meest efficiënte accessoire tijdens je studententijd. Daarom is het van groot belang dat deze eerste levensbehoefte veilig is tegen diefstal en in weer en wind beschut gestald kan worden. Welke hogeschool heeft het collegegeld het doeltreffendst geïnvesteerd in de dagopvang van deze geliefde accessoire? En wie wint dit jaar het “gouden fietsje”?

NHL

In eerste instantie is de fietsenstalling niet zo gemakkelijk te vinden. Deze stalling, of beter gezegd bunker, is namelijk niet in het zicht gevestigd. Met barrel en al moet de student zich een etage naar beneden verplaatsen. Dit gaat niet met de fietsenlift. Aan de voorkant van het pand is een helling. Is de fiets eenmaal binnen, dan lijkt het net of je terug in de tijd gaat en rond 1938 in een Duitse bunker bent beland. In deze bunker bevindt zich een dubbellaagse fietsenstalling. Dit betekent dat er twee keer zoveel fietsen in passen. Het voordeel hiervan is dat er een plekje is voor elke student. Het nadeel is echter wel dat je een half uur moet uittrekken om je fiets op de bovenste rij te parkeren. Hier zijn namelijk wel tien handelingen voor nodig. Opvallend is dat er een apart gedeelte in de stalling is, dat afgesloten is. Zou dit de VIP plek zijn voor de beter presterende studenten? Hebben zij een speciaal hokje aangevinkt op Studielink? Of betalen deze studenten gewoon meer school geld? Eén ding weet ik wel zeker: als orkaan Katrina Nederland zou treffen dan fietst de NHL-student lachend in z’n vuistje naar huis.

Van Hall Larenstein

Google Maps is de uitvinding voor studenten die op de fiets naar Van Hall Larenstein willen. Voor studenten met een kamer in de binnenstad is dit namelijk de hogeschool die het verst weg ligt.. Een slimme student zorgt dus voor een fiets, want een wandeltocht zou betekenen dat je dertig minuten eerder je bed uit moet. Met vierduizend van Hall-Larenstein studenten zou dit dus betekenen dat de fietsenstalling ongeveer de grootte zou moeten hebben van de parkeergarage bij de Arena.
Niet dus… de fietsenstalling van Van Hall Larenstein is vergelijkbaar met de achtertuin van een studentenhuis. De fietsenstalling ziet er op het eerste gezicht keurig uit, totdat je toch even een kritische blik werpt op de dakconstructie van deze fietsenherberg. Het dak heeft iets weg van de golfplaten uit een van de favela’s in  Brazilië en staan wonderbaarlijk op de kop gemonteerd.

Stenden Hogeschool

Op weg naar Stenden komen de kapotgetrapte schelpen je tegemoet. Zou dit dan het resultaat zijn van twintig jaar zeebanket op het menu van Stenden? Wanneer je nog een keer de slaap uit je ogen probeert te wrijven, komt de fietsenstalling als een oase in zicht. Er hoeft niet gezocht te worden, want van alle kanten wordt je aangereden omdat het in het spitsuur vechten is om een parkeerplek dichtbij de (draai)deur.
Het terrein is in twee vlakken verdeeld. Er is een deel met overkapping en een deel zonder overkapping. Uiteraard is het voor iedereen duidelijk dat de fiets onder de overkapping moet staan, zodat de veelvoorkomende neerslag je verroeste rijdende stuk ellende niet verder verteerd.  Timemanagement is hier echter wel van groot belang Het kost meer tijd om je fiets daar te parkeren en met de nieuwe draaideur op Stenden heb je geen minuutje speling meer over. Heb jij toch een RVS tweewieler en past dit allemaal niet in je gebalanceerde planning, kies voor optie twee. Jank je fiets in een rek zonder overkapping. Hier moet de fiets wel met beleid worden vastgemaakt. Dit omdat de gemiddelde windkracht in Leeuwarden rond de 100 kilometer per uur piekt en het dus zomaar zou kunnen voorkomen dat je na een intensieve les je fiets bij Van Hall kunt ophalen. En, ook niet onbelangrijk: de gemiddelde fiets wordt in Leeuwarden acht keer keer in z’n levensduur gestolen.

Het eindoordeel
Na de fietsenstallingen van de drie hogenscholen die Leeuwarden te bieden heeft vergeleken te hebben, kunnen we concluderen dat iedere fietsenstalling zijn USP heeft. Van zeebanketrijbaan tot favelawijk.
Toch heeft de NHL heeft je collegegeld het beste besteed. Dit omdat je ‘s ochtends met je slapende waffel lekker op je fietsje naar beneden kunt rollen, omdat je fiets tegen weer en wind beschermd is en omdat, mocht de Derde Wereldoorlog uitbreken, je dan  in ieder geval niet naar huis hoeft te lopen.

Kortom,dit jaar wint NHL Hogeschool het “gouden fietsje”!

Door Felix Bekkers

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close