ActueelInterview

Iedereen heeft wat te zeggen

Ook als student kun je politiek bedrijven

Politiek: datgene waar ze in Den Haag 24 uren per dag mee bezig zijn en waar iedereen in Nederland wel een mening over heeftEr zijn heel veel mensen boos over bepaalde beslissingen, want niemand lijkt zijn of haar zin te krijgen. Toegegeven, een land waarin iedereen op zijn wenken bediend wordt zou ook leuk zijn. 

Om toch eens een kijkje in de politieke keuken te nemen, hebben wij afgesproken met een vijftal voorzitters van jongerenpartijen hier in de provincie. Namelijk Giancarlo Formica van het CDJA, Roy Postma van de Jonge Democraten, Marit Golverdingen uit naam van de JOVD Friesland, Eddie Kooistra sprak voor de GroenLinkse Jongeren (ook wel Dwars) en Serena Jonkers namens Jonge Socialisten Friesland. Allemaal aangesloten bij de PJO Ronde Tafel Fryslân (PROTA). Tijdens ons gesprek legden wij ze een aantal stellingen voor waarover vervolgens gediscussieerd werd.  

Stelling 1: Leeuwarden mist locaties om tot heel laat te studeren. Zeker tijdens tentamens.  

Giancarlo geeft aan het wel te begrijpen, maar vindt het nog niet nodig om met een dergelijke oplossing te komen. “Gezien de grootte van de stad, zijn er genoeg plekken waar een student tot laat kan werken. Voorbeelden hiervan zijn Tresoar en de hogescholen. NHL en Stenden gaan fuseren, dus de mogelijkheid tot meer drukte bestaat zeker.” Roy voegt hieraan toe dat er, bijvoorbeeld in Tresoar, toch ook niet heel veel mensen tot laat blijven studeren. “Misschien moet er eerst gekeken worden naar hoe er gecommuniceerd wordt over de locatie waar gestudeerd kan worden en wil het niet zo zeer zeggen dat het er niet is”, voegt Serena toe. 

Eigenlijk moeten de studenten er zelf vanaf weten, maar weten zij dit wel? Marit geeft aan dat de behoefte aan meer gelegenheden ook niet groot genoeg is wanneer er amper gebruik van de huidige gelegenheden wordt gemaakt. Marit: “Dit moet vanuit de student zelf komen. Een school kan iemand niet verplichten gebruik te maken van een locatie”. Wel zijn ze het erover eens dat deze openbare locaties en hun mogelijkheden misschien iets meer in het zicht van de student moeten komen. 

Stelling 2: Er moeten betaalbare woningen bij de scholen komen. 

Volgens Serena is een campuslocatie als woning niet alleen vaak kleiner dat wat iemand normaal zou krijgen, maar ook nog eens duurder. In verband met de gunstige ligging ten opzichte van school. Een betere optie zou volgens haar zijn om bestaande panden in verschillende wijken voor studenten te reserveren. Dat is nog niet nodig volgens Marit, want Leeuwarden is als studentenstad nog niet groot genoeg, zoals bijvoorbeeld Groningen dat wel is. Eigenlijk is alles binnen aanzienlijke tijd te fietsen. 

Wat een realistischere oplossing kan zijn, is het aanscherpen van de regels rondom het huisjes melken. Bijvoorbeeld dat er meer woonplekken in handen van de gemeente blijven, zodat niet één persoon de boel kan opkopen en voor te veel geld kan verhuren. “Ook is het slim om je als huurder in te lezen in je rechten”, voegt Eddie nog toe. “In Nederland wordt met een puntensysteem gewerkt waardoor een bepaalde huurprijs tot stand komt. Mocht een particuliere verhuurder te veel  geld vragen, dat kun je hier iets tegen doen.” 

Het probleem is nog niet groot genoeg en als een student niet al te veeleisend is, is een woning vinden goed te doen. Daar lijkt iedereen het over eens te zijn. Dus een campus bouwen? Neen. 

Stelling 3: Het is een taak van de gemeente om de brandveiligheid van Leeuwarder studentenhuizen te vergroten. 

“In een ideale wereld zorgen de huurbazen ervoor dat hun vastgoed compleet brandveilig is, maar we weten allemaal dat dit een fabeltje is en dat zij vooral om hun eigen centen denken”, opent Giancarlo. “De gemeente zal hier dus iets voor moeten verzinnen zodat er wel verantwoordelijk mee wordt omgegaan.” Controleren lijkt Roy een onmogelijke taak. “Een huurbaas die hier panden heeft en zelf in Delfzijl woont, gaat waarschijnlijk niet voor een controle naar Leeuwarden en als er op het moment van een controle niemand thuis is, is het alsnog onbegonnen werk.” 

Waar iedereen het over eens lijkt te zijn is dat de bewoner zelf moet weten wat de regels zijn en wat ‘brandveiligheid’ inhoudt. Want als de huurbazen dit niet doen, dan staat de bewoner het dichtstbij. Als iemand van jongs af aan leert over de noodzaak van brandveilig wonen, dan is dat een grote stap richting echte bewustwording. Het aanschaffen van een rookmelder is niet voldoende. Ook het handelen bij brand is van belang.  

Wat hebben we geleerd? 

Politiek speelt zich niet alleen af in Den Haag en is ook niet alleen voor stoffige volwassenen. Uit deze ontmoeting met de leden van PROTA, blijkt dat iedereen hier zijn of haar stem kan laten horen. Over stemmen gesproken: 22 november zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Dat is misschien wel de eerste stap richting de politiek

Tekst en foto’s: Niels Remigius

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close