Van alles

Op de biechtstoel

Confessions van studenten

Iedereen houdt zich wel eens niet helemaal aan de regeltjes. Wij zouden de Leeuwarder Studentenkrant niet zijn als we ook deze kant van het student-zijn niet zouden belichten. Wat gebeurt er allemaal binnen de muren van de Leeuwarder hogescholen? Wij vroegen het aan de studenten van 058. En zij kwamen met heel smeuïge bekentenissen (wel anoniem natuurlijk).

“Een minderjarige vriendin van mij liep stage op een school bij een jonge en knappe leraar. Er was een klik tussen die twee, ze vonden elkaar aardig, maar al snel werd het meer dan dat. Ze gingen met elkaar sms’en, die dan altijd eindigden met ‘xxx’. Mijn vriendin en haar leraar wilden zelfs een keer bij hem thuis afspreken, terwijl hij al een vriendin had. Het is uiteindelijk zover gegaan dat ze hebben gezoend. Na aandringen van ons als vriendinnen en van iemand van buitenaf is ze er mee gestopt, want dit kon natuurlijk niet.”
Nicole

“Ik moest een verslag schrijven voor een vak, maar de docent vond het niet goed genoeg en daarom kreeg ik geen studiepunten. Ik had niet zoveel zin om de boel aan te passen, dus leverde ik precies hetzelfde verslag nog een keer in voor de herkansing. Terwijl ik er geen letter aan had veranderd, had ik het verslag toen wel gehaald en kreeg ik gewoon mijn studiepunten.”
Janna

“Ik en een paar van mijn studiegenoten waren best wel handig op technische vlak. We kopieerden daarom het pasje van onze leraar zodat we in alle lokalen naar binnen konden. En we hackten de printers zodat iedereen in school gratis kon printen.”
Fije

“In het buitenland studeren: dat leek me wel wat. Ik pakte m’n koffers en ging een module volgen in het mooie Thailand. Ik had nog maar twee weken les gehad, toen er een grote overstroming kwam. Alles nat en onder de modder. De school ging daarom ook een tijdje dicht, zodat ze alles weer op konden ruimen. Een ramp voor alle mensen om me heen, maar ik maakte me (naast al mijn vies geworden spullen) ook best zorgen om het feit dat ik nu even geen lessen kon volgen. Maar tot mijn verbazing was mijn school heel coulant: ik hoefde maar één opdracht te herkansen om de module te halen.”
Sofie

“Ik had een opdracht niet ingeleverd, dus ik dacht: laat ik mijn docent eens mailen om te vragen of die al is nagekeken. De reactie van mijn leraar: “Ja, ik heb de opdrachten nagekeken en je punten zijn bijgeschreven.”
Remco

“Aan het einde van mijn opleiding leverde ik mijn laatste opdracht in: de scriptie. Iets wat me heel veel bloed, zweet en tranen had gekost. Ik was al bijna mijn afstuderen aan het vieren toen ik er achter kwam dat mijn school de scriptie niet had ontvangen. Maar ik had ‘m toch echt ingeleverd. Kortom: de school was mijn scriptie kwijtgeraakt. Alsof dat nog niet stom genoeg was, mocht ik mijn scriptie ook nog eens niet opnieuw inleveren, aangezien “hij al ingeleverd had moeten zijn”. Met de scriptie zijn we er uiteindelijk wel uitgekomen, maar ik heb wel nog twee maanden schoolgeld moeten doorbetalen.”
Björn

“Iemand vertelde mij dat hij een module niet had gehaald, maar toch op stage mocht. Deze stage haalde ie wel, hij heeft netjes zijn scriptie geschreven en: gewoon afgestudeerd. Zonder die module ooit gehaald te hebben.”
Frits

“Voor mijn opleiding moest ik een onderzoek doen. Best een groot onderzoek, want ik zou er twaalf studiepunten voor krijgen. Ik had er totaal geen zin in, dus heb ik maar een paar enquêtes afgenomen en daarvan de resultaten verwerkt. That’s it. Toen ik mijn onderzoek besprak met de docent, zei hij dat ie wel wat twijfelde aan het niveau van mijn onderzoek. “Maar ik heb er echt heel veel van geleerd!” begon ik. Mijn docent was snel overtuigd en zei: “Akkoord, ik schrijf je studiepunten bij.”
Johanna

“Ik ging samen met een groep studenten op excursie naar het buitenland. Onderdeel van het programma was een wedstrijd waaraan groepjes van Nederlandse en buitenlandse studenten zo goed mogelijk moesten samenwerken. Bij deze wedstrijd moesten we werken aan een opdracht en deze aan de internationale jury presenteren. De jury koos vervolgens een winnaar. Waarom dit groepje had gewonnen? Volgens een klikspaan onder de docenten sprak dit groepje het beste Engels en dat was wel handig voor de aanwezige pers. Voor het gemak hadden ze voor de wedstrijd dan ook al bepaald dat dit groepje ging winnen.”
William Mark

“Het ex-vriendje van mijn zus heeft iemand € 150,- betaald om zijn Economie-toets te maken. Die persoon gaf in ruil daarvoor wel de garantie dat ie een 8 of hoger zou halen. En dat is nog gelukt ook.”
Suzanne

“Ik ken iemand die al haar lesformulieren heeft vervalst, inclusief handtekeningen van haar mentor, en zo toch haar propedeuse heeft gehaald.”
Marieke

“Voor een grote opdracht bij onze creatieve opleiding gingen ik en mijn tien teamgenoten helemaal los. We leverden een document in van meer dan 200 pagina’s dik en serveerden eigengebakken cake bij de presentatie. Het was een opdracht waar we een half jaar aan mochten werken en waarvoor we dus maximaal 30 studiepunten konden krijgen. Maar onze docent was in een goede bui en deelde aan ieder teamlid 73 studiepunten uit. Inclusief de teamleden die iets minder hard hadden gewerkt aan onze opdracht.”
Roel

* De namen van alle opbiechters zijn gefingeerd.

Door: Sanne Plantinga
Fotografie: Afke Manshanden

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close