De eerste kerstjingles klinken alweer in de winkels en ook de tuincentra zijn omgetoverd tot miniwinter-wonderlands vol lichtjes, huisjes en bomen. Dat betekent natuurlijk maar één ding: kerst komt eraan! Twee dagen vol eten, drinken en gezelligheid? Naja, dat is natuurlijk hoe het zou moeten. Maar ja… bij wie ga je wanneer langs? Eerste kerstdag bij je schoonouders? Tweede bij je vader? Of toch bij je moeder of bonusouder?
En wie kookt er dan? En wat? Is het wel origineel genoeg? En is het allemaal wel op tijd klaar? Kortom: kerst is plannen, puzzelen en hopen dat iedereen nog in goede vrede naast elkaar zit. Maar om eerlijk te zijn, zijn het precies die chaos en warmte die kerst kerst maken. Om die stress een beetje weg te nemen, hebben we weer een paar mooie gerechtjes voor jullie verzameld. Lekker, makkelijk én simpel.
Wie houdt er nou niet van kaas én dingen lostrekken? Daarom is dit hét ideale gerecht voor kerstavond. Geen chic gedoe met mes en vork, gewoon lekker met je handen tussen al het feestelijke getut door. Leg voor de zekerheid toch een servetje op schoot om je glitterjurk, -broek of -rok te beschermen tegen de mogelijke knoflook/kaasolievlekken.

Ingrediënten (voor 2 tot 4 personen)
1 robuust afgebakken brood, 150–200 g brie of camembert (of een andere lekkere kaas),
2 teentjes knoflook,
1 takje rozemarijn, 3 el olijfolie en een snufje zout naar smaak.
Giet de olijfolie in een schaaltje, snipper de knoflook en rozemarijn erbij en roer even door. Snij het brood kruislings tot halverwege in. Bestrijk tussen de sneden in het brood met het knoflookmengsel. Snij de kaas in plakjes en
verdeel ook deze tussen de sneden. Bak het brood
ongeveer 15 minuten op 180 graden, zodat de kaas
kan smelten. En plukken maar!
TIP: Het brood is er niet alleen om aan te trekken, plukken en van te smullen, je kunt er ook uitstekend mee dippen! In courgettesoep bijvoorbeeld.

Ingrediënten (voor 2 personen) 1 courgette, 1 teen knoflook, 1 kleine ui, 500 ml water + 1 groentebouillon blokje, 50 ml slagroom of 1 el crème fraîche, 50-75 g gerookte zalm, peper en zout naar smaak. Snij de courgette, knoflook en ui fijn. Doe wat olie in de pan, bak hierin de ui en knoflook glazig en voeg de courgette toe. Giet hier het water en bouillonblokje bij. Laat dit een tijdje koken. Pureer het geheel. Serveer de soep met een klein scheutje slagroom en wat snippers gerookte zalm.
https://www.instagram.com/stories/leeuwarderstudentenkrant/

En als laatste, om dan ook echt maar dan ook ÉCHT de laatste gaatjes te vullen, de crème de la crème: een heerlijke Speculoosmousse. Ingrediënten (voor 2 personen) 150 ml slagroom, 150 g volle Griekse yoghurt,
3 el speculoospasta en 4 Lotus-koekjes.
Mix de slagroom met de Griekse yoghurt tot het een mooie stevige, romige massa is. Smelt de speculoos in de magnetron en giet dit bij het mengsel. Mix dit door elkaar. Verkruimel de Lotus-koekjes op de bodem van je glas of schaal, giet hier een deel van je mengsel overheen en werk verder in laagjes. Top het geheel af met nog een dun laagje gesmolten speculoos en een Lotus-koekje. Eventueel kun je er nog wat fruit of munt aan toevoegen.
Et voilà, genieten maar! En wedden dat jij vol zit en rollend naar huis kan. Fijne kerst! En vergeet vooral niet te genieten van alle warmte, chaos en heerlijke hapjes die kerst juist zo bijzonder maken.





