ActueelUitgaan

Maak jij het effe – Met Don Diablo op wereldtour

Moeilijk was het, om de dudes IRL te kunnen meeten. Ze sjezen namelijk van Thailand naar Panama door naar Brazilië en Zweden om vervolgens Calgary aan te doen en dan via Toronto en Italië naar de Dominicaanse Republiek te vliegen en dan langs IJsland te hoppen alvorens ze een paar uurtjes in hun hometown Liwwadden kunnen vertoeven. Enzo. Say whaaaaaaaat? Ja man. Patrick van der Wal en Erik Middendorp zijn op wereldtour met Don Diablo en zijn verantwoordelijk voor zijn videoclips en live-visuals op het podium. In dertig dagen draaiden ze 32 festivals. Hun clips zijn meer dan 75 miljoen keer bekeken. Jarenlange ervaring en een huge ass curriculum vitae zou je zeggen, hè? Neuh, niet echt: beide nog student. MAAK JIJ HET EFFE HEE!

Van beide gasten schuiven er geregeld jaloersmakende foto’s en video’s langs in m’n tijdlijn. De skyline van Vancouver, een DIKKE show van de Don in Santo Domingo, dabs in een privéjet.. Niet bepaald wat je noemt just another day at school. Of the office. Of überhaupt just another day. Ik denk dat je met een gerust hart kunt stellen dat Patrick en Erik het he-le-maal gemaakt hebben. Nu al. En ik wil weten hoe dan, want ik heb zelf ook een ontembare ambitie om het helemaal te maken. Bij Gods gratie lukt het me om ze een uurtje te strikken. En da’s puur waardevol, want ze zijn de hele maand maar vier (!) dagen in Leeuwarden.

Ik meet ze in hun mancave ondergrondse kantoor. Patrick moffelt wat bende weg van z’n bureau en roept “Heel even hoor, nog even dit shot bekijken!”. Erik voorziet me van een stevige espresso. Ik plant m’n kontje op een chille stoel.

BTS video Don Diablo 20

Zeau! Hoeist?
P: “Goed. Druk. Ik kom net uit IJsland, daar hebben we de nieuwste clip geschoten met vier kids van House of Talents Leeuwarden. Te gekke organisatie is dat: ze helpen kinderen gratis met alles wat ze maar willen. Dansen, vioolspelen, acteren. Wat dan ook. De vier kinderen in de clip stellen de jonge versies van Don Diablo, Steve Aoki en Lush & Simon voor. Erik kon niet mee, die moest met Don mee. Ik ben nu aan ’t monteren en Erik doet de special effects.”

Vet man. Want jullie maken dus samen alle video’s voor Don? En hoe de fok is dat zo gekomen dan?
P: “Ja, ik film. En Erik is VJ, hij doet alles op de schermen tijdens een show. We maken inderdaad de clips, maar ik ben ook bezig met een documentaire over het leven van Don. Hoe het is om DJ te zijn, ook achter de schermen. We zijn met Don in contact gekomen door een promotiefilmpje dat we voor Neushoorn maakte. De Provincie Drenthe vond dat een mooi filmpje, en vroeg ons om een promotievideo te maken voor het fietsen in Drenthe. Don maakte de muziek voor dat filmpje. Don dacht eerst dat we de neefjes van een wethouder waren ofzo, en dat we het als hobby deden. Maar toen hij het resultaat zag wilde hij direct een clip met ons bouwen. Die clip deed het zó goed dat hij ons een maand later belde of we een clip wilde maken voor hem en Tiësto. HOE VET! Die clip heeft inmiddels 28 miljoen views.”

Wajooo. En nu dus op wereldtour en even geen tijd voor de studie? Wat studeren jullie eigenlijk?
P: “Ik studeer Communicatie en Media-.. Nee. Uhhh. Man, ik ben er alweer zo lang niet geweest. Communicatie en Multimediadesign! Aan de NHL. Ik moet eigenlijk alleen nog afstuderen. Maar dat heb ik dus in overleg met de docenten uitgesteld.”
E: “Ik studeer aan de Academie voor Popcultuur. En ik heb wel af en toe contact met de docenten hoor. Maar inderdaad, nu even volop bezig voor Don en we zijn eigenlijk gewoon niet meer naar school gegaan. Wel in overleg hoor! Want on the road zijn we natuurlijk ook gewoon wel nog bezig voor de studie. Na flink wat clips te hebben gemaakt voor Don wilde hij zijn team uitbreiden, maar eigenlijk maar met één van ons. Maar we wilden niet zonder elkaar, allebei niet. Dus nu maken we samen deel uit van Don zijn team, samen met Don zelf en met de tourmanager Thomas. En eigenlijk is dat vet handig, want we kunnen ook aan elkaars knoppen draaien.” (Zeg me asjeblieft dat het niet aan mij ligt dat ik bij deze uitspraak een beeld voor me zag van P&E die elkaar enthousiast nippletwisten?) “Dus als ik effe naar de wc moet, dan kan Patrick het even van me overnemen en andersom!”. (Ach so)

_MS_7807

Worden jullie dan niet helemaal loco van elkaar, zo af en toe? Ik bedoel, je zit wel 24 uur per dag bij elkaar op de lip.
P: “Van andere mensen soms wel. Maar van ons eigen team nooit. Erik en ik kennen elkaar ook al zó lang. Tien jaar al ofzo. We leerden elkaar kennen op het Friesland College, daar deden we allebei Multimediale Vormgeving.”

Ah. Dus daar begon het allemaal.
P: “Ja! Ik was daar vooral bezig met fotografie, maar kwam erachter dat ik één beeld eigenlijk te weinig vind en liever met heel veel beelden werk. Video dus. Maar weetje wat het is? Op school leer je al die competenties, maar uiteindelijk gaat creativiteit boven techniek. Die competenties worden jouw ritme. Het allervetst aan wat ik doe vind ik het idee achter het idee in jezelf te zoeken. Concepting. Ik heb ook bewust bijna geen films gekeken, omdat ik niet ongewild geïnspireerd wil raken, maar het allemaal op een totaal andere manier wil doen.”
E: “Ja, dat doen we eigenlijk altijd wel hè. Dingen totaal anders doen. Omdat het kan. Wij doen niet aan tieten- en kontenclips. En het slaat aan!”

Dat blijkt! Hee en wat nu straks verder dan, na deze tour? Valt er nog wat te dromen voor jullie?
E: “Nou, Don wil ons nog wel tien jaar mee hebben. Maar ondanks dat er supergoed voor ons gezorgd wordt – er staan altijd limo’s, privejets en kofferdragers voor ons klaar – is het vrij heavy, vooral omdat we allebei een vriendin hebben en die heel weinig zien. Het ding is gewoon: blijven ademen. En het allerbelangrijkst: blijven lachen. Want als je geen plezier hebt, heb je geen product.”
P: “We kunnen niks als het móet! En qua dromen.. Weet ik veel. Op Bali wonen en elke dag surfen. Maar dan moet Erik wel mee! En dat we dan voor National Geographic een documentaire maken over de communicatie tussen walvissen ofzo.
E: “Of haaien. Ja, en ik wil heel graag een speelfilm maken. Gewoon doen wat ik leuk vind. Misschien vind ik het over een tijd wel leuk om te timmeren. En dan ga ik een tiny houses bouwen. Bouw ik er ook een voor jou, Patrick!”

Door: Marilyn de Beurs

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close