Van alles

Lieuwe Terpstra Docent van het Jaar

Wie Lieuwe Terpstra wil verrassen, moet van goeden huize komen. In plaats van hem te verrassen, werd de Leeuwarder Studentenkrant zélf verrast. We wilden zijn lokaal bij NHL Stenden binnenstormen om hem de bloemen te overhandigen, maar de populaire docent Communicatie en Online Contentcreator was vanwege het warme weer met zijn studenten naar de Prinsentuin gegaan. Terwijl hij met zijn klas de voortgang van hun studie besprak, besloop onze hoofdredacteur samen met een groep collega docenten het feestvarken. De verbazing was groot toen hij het gezelschap, uitgerust met fluitjes, gastoeter en partypoppers, op hem af zag stuiven. Na de bekendmaking van de titel Docent van het Jaar 2023 namen de studenten hem vol trots op de schouders om dit speciale moment te vieren.

“Hij begrijpt de belevingswereld van de student en combineert dit met de juiste kennis.”

Weer eenmaal met beide benen op het grasveld, ondergaat Lieuwe met open mond van verbazing de felicitaties. “Prachtig natuurlijk, maar ik voel mij altijd wat ongemakkelijk bij zoveel aandacht.

” Heeft de verkiezing Docent van het Jaar je beziggehouden? Lieuwe verscheen immers in een enthousiaste reel op Instagram met nog vijf genomineerde collega’s om studenten tot stemmen aan te zetten. “Toevallig begon de student die naast mij zat over de verkiezing. Zo van: zouden we nog eens wat horen, want het is alweer even geleden. Ik gaf aan dat ik mezelf niet veel kans toedichtte, maar wie weet. Tien minuten later ben ik het echt!” En dan ben je toch ineens de Leeuwarder Docent van het Jaar. “Ja, onvoorstelbaar. Ik ben amper drie jaar docent en dan al zo’n titel. Dat moet ik toch maar waarmaken.” Enig idee waarom jij bijna 17% van de stemmen hebt gekregen? “Lastig om dat van jezelf te zeggen. Ik denk dat ik erg benaderbaar ben, dat waarderen studenten. Keerzijde is wel dat ze vaker het contact met je zoeken. Soms laten de mailtjes van mijn kant weleens op zich wachten. Maar blijkbaar vergeven ze mij dat.”

“Hij is ontzettend relaxt als hij met studenten omgaat. Lieuwe staat altijd open voor vragen en wringt zich in allerlei bochten om je te helpen.”

Kun je nog wat van je studenten leren? “Zeker, soms ontdekken ze trends eerder dan ik. Ze houden je scherp. Dat durven ze ook omdat je open staat voor hun feedback. Als iets van mij niet goed overkomt, helpen zij me om een groot onderwerp beetje bij beetje uit te leggen.”

“Lieuwe is erg behulpzaam en heeft een luisterend oor. Hij blijft altijd positief, ook als het allemaal even niet meezit.”

Je ziet aan de blik waarmee Lieuwe zijn studenten aankijkt dat hij het meent. “De titel Docent van het Jaar
legt de lat hoog voor het nieuwe jaar, maar ik ga maar gewoon door met lesgeven zoals de afgelopen drie jaar. Iedereen die op mij gestemd heeft: enorm bedankt voor deze geweldige afsluiter van het studiejaar.” “Hij is de docent van het jaar omdat hij je echt ziet als mens, geduldig is en hele domme maar heerlijke humor heeft.”

De uitslag:

  1.  Lieuwe Terpstra NHL Stenden
  2. Gerrit van der Steege Van Hall Larenstein
  3. Anita Wiersema Van Hall Larenstein
  4. Jasper Ruifrok Van Hall Larenstein
  5.  Bert Hofstede NHL Stenden
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close