ActueelOpmerkelijkSocial mediaStudentenlevenVan alles

Gelukkiger Leven zonder Sociale Media?!

In november kwamen bekende influencers uit heel Europa naar NHL Stenden om met studenten en docenten te praten over verantwoord gedrag op social media. Nederland is voorloper op het gebied van gedragsregels voor influencers. Zo kijkt de Reclame Code Commissie toe bij het reclamemaken in posts. Lector Organisations and Social Media, Deike Schulz, heeft onlangs de European Influencers Academy opgericht

Een winterdipje engeen idee waarom?
Op de wc zitten of in slaap vallen zonder naar een TikTokfilmpje te kijken? No way. Het liefst staan we op met onze telefoon en gaan we er ook weer mee naar bed. Met een gemiddelde schermtijd van tien
uur is het telefoongebruik een serieuze verslaving onder veel studenten. Niet verwonderlijk, want sociale media triggeren het gelukshormoon dopamine. Helaas duurt dat gevoel niet lang. De langdurige resultaten van teveel telefoongebruik zijn overprikkeling, slaapproblemen en stress. Een weekje afkicken schijnt al effect te hebben op je mentale gezondheid. Ik nam de proef op de som.

Bij het wegdrukken van mijn wekker zoekt mijn hand automatisch naar
het Instagramicoon. Oja, verwijderd! Het voelt heel onnatuurlijk om even vijf minuten niks te doen, zoals tijdens het ontbijten, op de wc, in de rij bij de kassa, wachtend tot de les begint. Het voelt zelfs gek om Netflix te kijken zonder tussendoor door Instagram of TikTok te scrollen.

Appen in mijn slaap
Nu pas merk ik hoe ernstig mijn verslaving is. Elke keer als mijn scherm oplicht denk ik dat ik een melding heb, ik hoor trilgeluiden die er niet zijn en mijn hand grijpt op willekeurige momenten naar mijn telefoon.
Ik heb deze week zelfs in mijn slaap geappt. Het doet me beseffen dat mijn telefoon me de baas is en ik er zelf niet bewust voor kies wanneer ik mijn telefoon wil checken.

Rust in mijn hoofd
Pas als ik mijn telefoon buiten handbereik leg, merk ik dat mijn lichaam en hoofd meer rust hebben en ik er niet steeds naar verlang om toch even te kijken. Ik merk oprecht dat mijn lijf en hoofd meer rust hebben en er letterlijk meer ruimte en energie is voor een goed gesprek met mijn huisgenoot of een vriend.
Ik kom erachter dat sociale media een slechte invloed kan hebben op je studentenleven. Natuurlijk kan het je verbinden, maar dit kan ook op twee of drie momenten per dag, in plaats van de héle dag. Als jij er zelf kiest wanneer je je telefoon gebruikt en je ruimte maakt voor andere dingen heb je een goeie balans te pakken.

Vijf tips om af te kicken

  • Word je bewust van je telefoongebruik. Check je schermtijd en spreek met jezelf af hoeveel uur je per dag aan je telefoon wil spenderen. Bedenk wat je op een dag allemaal zou kunnen doen als je meer uren tot je beschikking hebt.
  • Zet pushmeldingen uit. Niet alleen van WhatsApp maar ook van Snapchat, Instagram en Facebook. Het liefst ook die rode bolletjes op je startscherm. Dat zijn grote FOMO-boosdoeners.
  • Koop een Nokia telefoon of verwijder de sociale media apps van je telefoon. Als je iets op wilt zoeken of toch even op Facebook wilt kijken, kun je dit ook op internet doen. De verleiding wordt hierdoor minder groot omdat je een extra handeling moet verrichten.
  • Vertel je vrienden en familie dat je aan het afkicken bent van je telefoon. Zo weten ze dat je minder snel reageert op WhatsApp of Facebook. Ze kunnen je bellen als het echt belangrijk is.
  • Spreek twee momenten op de dag met jezelf af dat je je sociale media mag checken. De rest van de dag leg je je telefoon buiten handbereik en gebruik je hem alleen als dit echt nodig is.
  • Stel weer die ouderwetse cijfercode in op je telefoon in plaats van gezichtsherkenning. Zo moet je elke keer dat je je telefoon wilt gebruiken een extra handeling verrichten die je kan doen beseffen dat je niet op je telefoon hóeft te kijken.
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close