ActueelLeeuwardenPersoonlijkPsychologieStudentenlevenVan allesVrije tijdWerk

Dat is pech alle motivatie weg

Het is weer herfst. De regen tikt tegen de ramen, buiten is het fris en de dagen worden snel korter. Ondanks dat corona nog niet helemaal weg is, gaan we wel weer fysiek naar school en gaat het leven weer gewoon verder. Maar met de regen stromen ook je motivatie en energie het riool in. Je wilt het liefst de hele dag onder een fleecedeken op de bank liggen en hebt écht geen zin meer in school. Dus hoe blijf je gemotiveerd? Hoe vind je energie om uit bed te komen en naar school te gaan, als het buiten nog donker is en het zo lekker ligt? En hoe blijf je productief als je gewoon onder een dekentje wilt Netfl ixen? Wij hebben tips!

Veel mensen hebben last van een herfst- of winterdip. De een heeft er meer last van dan de ander, maar we voelen allemaal de verandering als de dagen korter worden en het weer slechter. Dit heeft vaak ook invloed op je schoolprestaties. Gelukkig zijn er een aantal simpele manieren om de herfst en winter door te komen met wat meer energie en zonder enorme studievertraging.

Hoe je je voelt heeft veel te maken met de natuur, zo weet ook studente Daniëlle Boonstra, die naast haar studie Communicatie ook een opleiding tot energetisch therapeut volgt. Dat is een vorm van heling die dagelijks in het oosten gebruikt wordt en steeds populairder wordt in het westen. Bij energetische therapie staat alles in het teken van je eigen energie. Klinkt misschien wat vaag, maar het levert veel concrete tips voor het dagelijks leven op. Zo ook voor het houden van motivatie in deze periode van het jaar.

1. Zorg voor genoeg vitamine
”Dat we ons in de herfst en winter minder gemotiveerd en energiek voelen, komt vooral door de lichturen,” vertelt Daniëlle. “Die zijn er gewoon minder in deze tijd van het jaar, terwijl licht voor ons wel heel belangrijk is. Doordat het nu minder licht is, krijg je ook snel te weinig vitamine D binnen. Probeer daarom in de pauze een stukje te wandelen of ga in de middag een blokje om. Vitamine D is belangrijk om je energiek te voelen.” Geen zin om te wandelen? Geen zorgen, er zijn ook veel producten waar vitamine D in zit. “Bijvoorbeeld noten en zaden, maar ook vis, vlees en eieren bevatten veel vitamine D.”

2. Meer dutjes (maar betereerder naar bed)!
Een ander gevolg van de donkere dagen is dat je meer slaap nodig hebt. “In de zomer krijg je veel energie van licht,” legt Daniëlle uit. “Omdat het in de winter eerder en langer donker is, heb je dan ook meer slaap nodig dan wanneer het lang licht is. Dus zorg ervoor dat je wat meer slaapt! Als je genoeg slaap krijgt, voel je je overdag energieker en is het makkelijker om op te staan.”

3. Probeer een ritme aan te houden
Daarnaast is het belangrijk om een ritme aan te houden. Dat dit moeilijk is, had je vast al gemerkt. Het is sowieso lastig als student bent omdat je lessen op verschillende tijdstippen plaatsvinden. Tijdens de lockdown werd dit alleen maar erger, maar toch is een ritme aanhouden belangrijk. Aan je lesrooster kun je natuurlijk niks veranderen, maar aan je slaapschema wel. Probeer bijvoorbeeld elke dag rond dezelfde tijd op te staan, dat heeft meerdere voordelen: je krijgt structuur, waardoor je leven overzichtelijker wordt, en je begint de dag met een kleine overwinning. Elke keer dat het lukt om bijvoorbeeld om 8.30 uur op te staan, heb je in ieder geval al één ding bereikt die dag. Jeej!

4. Stel kleine doelen en beloon jezelf
Dat brengt ons ook bij het volgende punt: beloon jezelf! En het liefst zo vaak mogelijk. Dus stel kleine doelen.Het helpt je om positief te blijven en stil te staan bij de dingen die lukken. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je morgen om 8.30 uur opstaat, dat je uit school meteen je pakketje gaat retourneren (niet pas morgen) en dat je ten minste één hoofdstuk van dat ene vreselijke vak gaat leren. Als dat allemaal lukt, voel je je ‘s avonds tevreden en na een week vol met zulke stapjes waarschijnlijk  gemotiveerder. En nog een voordeel: als je één doel niet haalt, heb je nog twee ‘herkansingen’.
Als je als doel hebt om deze week alles voor dat ene tentamen te leren, is het lastig te overzien en ga je het waarschijnlijk uitstellen. Als je per dag kleinere doelen stelt en een planning maakt, is het duidelijk waar
je moet beginnen en makkelijker te overzien. Ook dit beaamt Daniëlle: “Het is bewezen dat dingen afvinken of afstrepen goed voor je is. Het helpt echt voor je welzijn en je geluk, dus het zorgt er echt voor dat je je beter voelt. Maar wees niet te streng voor jezelf. Als je aan het plannen bent en je denkt dat een taak drie kwartier duurt, reserveer dan een uur in je planning.”

Nou, als je nu niet gemotiveerd, gelukkig en zonder studievertraging de komende maanden overleeft, dan
weten wij het ook niet meer. Helpt ons artikel je er toch niet helemaal bovenop? Als je je echt niet goed voelt, wees dan niet bang om hulp te zoeken. Of neem een paar extra dagen voor jezelf. Eén op de drie Nederlanders heeft last van een winterdip, dus het is niets om je voor te schamen!

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close