Van alles

De nationale toetjestest

Onze grootouders werden grootgebracht met bloembollen en af en toe een aardappel als dagelijkse kost. Gelukkig zijn wij van de patatgeneratie, waarbij het overgewicht schrijnend is te noemen. Er zit geen rem meer op. Jij stopt je dagelijks ongetwijfeld ook vol met liters frituurvet en tien hamburgers.  Toch is er één essentieel onderdeel van de maaltijd wat tegenwoordig vaak overgeslagen wordt: het oerhollandse, onovertroffen toetje.
Daarom hebben wij de toetjestest gedaan, zodat jij voortaan trefzeker naar het koelschap kunt lopen en één van deze jongens eruit kan vissen.

Roomyoghurt met perzik en passievrucht, C1000. Prijs: €0,45
Inhoud:
150 gram
Aantal kilocalorieën: 137 kcal per 100 gram
Een good-old romig fruityoghurtje. Volgens het testpanel is dit een “tropische verrassing”. Vol van smaak, romig, maar toch luchtig. Geschikt voor een doordeweekse dag na je slavinkje met aardappels en bloemkool.

Muesliyoghurt, AH to go. Prijs: €1,-
Inhoud:
170 gram
Aantal kilocalorieën: onbekend, kan nooit veel zijn
Deze is superpraktisch, de muesli zit in een apart doosje bovenop en er zit een gratis uitvouwbare lepel bij. Dat scheelt weer in de afwas, maar maakt het daardoor erg geschikt voor onderweg of tijdens de les. Er is ook een variant waarbij je fruit én muesli hebt, maar die was uitverkocht. Dat geeft wel aan hoe populair deze rakkers zijn.
Dit is yoghurt op z’n puurst: zuur. We geven toe, hier moet je van houden. Binnen het testpanel waren de meningen verdeeld. Wel was de combinatie erg smakelijk, de knapperige muesli zorgt ervoor dat het een spannend geheel wordt.

Mona citroenkwarktaart verwenyoghurt, Jumbo. Prijs: €0,79
Inhoud: 150 gram
Aantal kilocalorieën:
137 kcal per 100 gram
Dit is een frisse yoghurt die ook nog eens echt smaakt naar een citroenkwarktaart. Fris in plaats van zuur. Alleen de stukjes deeg die er doorzitten, zijn nogal zompig. Wel smaakvol dit. Het vult nogal, dus geschikt als je een lichte maaltijd hebt genuttigd.

Rijstpap met vanillesmaak, Aldi. Prijs: €0,25
Inhoud: 200 gram
Aantal kilocalorieën:
130 kcal per 100 gram
De rijst is hard en de vanillesmaak is gewoon goedkope vanillevla. Je kunt net zo goed een pak vla en een pak rijst door elkaar gooien, dat is net zo vies. Het heeft een doffe smaak en de textuur van de rijst staat ons tegen. Het kost niks, maar het is ook niks.

Roompudding met chocoladesmaak, Aldi. Prijs €0,35
Inhoud: 200 gram
Aantal kilocalorieën: 130 kcal per 100 gram
Dit smaakt heel waterig en naar chocola die over datum is. Voor mensen in de gevangenis is dit vast heel lekker. Meer willen we hier niet over zeggen. Oke nog één ding: koop dit niet.

Caramel Pow Pow, Aldi. Prijs: €2,49
Inhoud: 500ml
Aantal kilocalorieën:
229 kcal per 100 ml
De fabrikant heeft niet eens zijn best gedaan om te verhullen dat dit een knock-off is van het befaamde, maar prijzige, Ben & Jerry-ijs. De originele smaak heet Caramel Chew Chew, maar Pow Pow is ook erg leuk gevonden. Dit smaakt hartstikke goed, er zit veel meer caramel en chocola in dan bij het Ben & Jerry-ijs, alleen zijn hier de chocoladestukjes niet gevuld met caramel. Deze bak lepel je met gemakt leeg als je liefdesverdriet hebt of een zielige film aan het kijken bent.
Pluspunt voor de Pow Pow-variant is dat het ongeveer de helft goedkoper is. Daarentegen is Ben & Jerry heel lief voor koeien en de natuur enzo. Dilemma, dilemma.

Citroensorbetijs van Hertog, C1000. Prijs: € 4,39
Inhoud:
450 ml
Aantal kilocalorieën:
70 kcal per 100 ml
Dit is heel zuur, alsof je in een citroen bijt. Daar moet je van houden. Er zitten ook stukjes citroen in, dat ziet er erg leuk uit. “It’s so fluffy en goed voor de lijn” aldus ons testpanel. Het leuke van dit ijs is dat je er scroppino’s van kunt maken. Dat is héél lekker en ziet er heel chique uit. Wat heb je nodig? Wodka, prosecco en citroensorbetijs. Je doet een hele bak ijs, met één derde fles prosecco en een scheut wodka in de blender. Even aanzetten en klaar is kees. Dit drankje serveer je in een champagneflute. Gratis tipje van ons, laat je even weten hoe het smaakte?

Conclusie: Het is lastig om een winnaar te kiezen uit zulke diverse kandidaten, maar de yoghurt met perzik en passievrucht is toch wel geschikt voor een heleboel gelegenheden en zal bij iedereen in de smaak vallen. Met dit toetje zit je altijd goed, daarom staat hij bij ons op nummer één. Als je eens toe bent aan wat anders, kun je voor het sorbetijs gaan en als je van saaie vieze dingen houdt, is de rijstpudding echt wat voor jou.
Veel eetplezier!

Door Froukje Bouma

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close