InterviewPersoonlijkStuderen

Love is in de les

Het grootste gedeelte van je studententijd breng je – als het goed is – door op school. Daar ontmoet je dan ook de meeste mensen. En possibly je grote liefde. Wat als je hoteldebotel smoorverliefd bent op iemand die bij je in de klas zit? Samen slapen, samen vozen in het fietsenhok, samen naar school en stage lopen, eigenlijk samen alles. Love is in de les! Is het leuk? Gezellig? Klef? Of heb je zo nu en dan een broertje dood aan je wederhelft? Time to find out.

Dick (24) en Fleur (25), Diermanagement (specialisatie Wildlife Management), Van Hall Larenstein
Dick: “Fleur en ik hebben elkaar leren kennen tijdens de basketbaltrainingen van Leeuwarden Studentensport. Toen we met elkaar in gesprek raakten, bleek dat we net aan dezelfde opleiding waren begonnen. En hoe toevallig, een paar weken laten zaten we bij elkaar in de klas! Fleur en ik weten van elkaar waar we goed in zijn en verdelen dan onderling de taken. Zo heb ik nooit echt geleerd hoe ik moet leren, maar haal ik wel de mooiste cijfers in de praktijk. Fleur daarentegen beschikt over veel theoretische kennis. En zo vullen we elkaar aan. Maar we zijn geen kleffie en beffie hoor, haha. Hand in hand door de school lopen is niet echt ons ding.”
Fleur: “Samen studeren is echt hartstikke handig. Degene met wie je namelijk een verslag moet schrijven, chillt ook gewoon bij je thuis op de bank. Voor onze derde- en vierdejaarsstage zijn we afgereisd naar Suriname en hebben we daar onderzoek gedaan naar – jawel – kikkers. Ook ons afstuderen doen we samen. Mensen vragen ons wel eens: is het niet gek als je elkaar dag in dag uit ziet? En gaat dat dan wel goed met samenwerken? Levert het geen irritaties op? Maar bij ons gaat het juist veel beter als we samenwerken, juist omdat we zo goed op elkaar zijn ingespeeld. Of er ook nog nadelen aan verbonden zijn? Nee, ik kan zo echt niets bedenken.”
Dick & Fleur 2
Selina (24) en Sanne (22), Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, NHL Hogeschool
Selina: “Sinds dit studiejaar zitten Sanne en ik bij elkaar in de klas. Daarvoor volgden we al wel drie jaar deze opleiding, maar hebben we heel bewust de keuze gemaakt om juist niet bij elkaar in de klas te zitten. Je woont al samen en doet al zoveel dingen met z’n tweetjes… Eerlijk is eerlijk, het is dan ook gewoon heel fijn om eigen studiegenoten, een eigen groep en een eigen netwerk te hebben. Dat is dan ook iets wat we allebei belangrijk vinden: je eigen ding doen. Soms zijn er sneller irritaties omdat we elkaar beter kennen, maar zulke akkefietjes zijn dan ook sneller uitgepraat omdat we heel open naar elkaar toe kunnen zijn.”
Sanne: “In de klas gedraag je je anders dan wanneer je thuis bent. Je neemt als het ware een andere rol aan. Dat is gek, en vooral de eerste paar dagen moesten we daar allebei heel erg aan wennen. Inmiddels zitten Selina en ik vrijwel altijd naast elkaar in de klas en houden we het op een ‘hey babe’ of ‘zeg, lieverd’ na vrij zakelijk. Laatst was er een klasgenoot die tegen ons zei: goh, jullie zijn toch zulke goede vriendinnen van elkaar! Selina en ik keken elkaar aan met zo’n blik van: zou ze het door hebben? Toen hebben we ook haar maar verteld dat we al jaren een relatie hebben. Vond ze leuk.”
Selina en Sanne3
Wilco (19) en Elina (18), Sociaal Pedagogische Hulpverlening, Stenden Hogeschool
Wilco: “Tijdens de studiestartweek in 2015 sloeg de vonk tussen Elina en mij over. Of nou ja, ik had nog een scharrel, maar dat werd uiteindelijk niks, haha. In eerste instantie wilde ik er niet voor uitkomen dat ik Elina superleuk vond: ik wilde bij de rest van mijn klas horen en niet alles met z’n tweeën doen. Gelukkig hebben we daar nu een gulden middenweg in gevonden. Voor tentamens leren we de theorie eerst gewoon zelf. Als we dan ’s avonds in bed liggen, praten we er nog even over en overhoren we elkaar. Ook doen we vaak een wedstrijdje wie bijvoorbeeld het hoogste cijfer haalt. Zo blijven we elkaar continu uitdagen en motiveren.”
Elina: “Ik vind het fijn om thuis nog even m’n eigen ding te kunnen doen en daar m’n ruimte te hebben. We zien elkaar bijna iedere dag op school, dus dit is eerst prima zo. Als ik een keer iets niet snap, kan Wilco mij dat uitleggen, en andersom. Dat werkt heel erg stimulerend! Het nadeel aan bij elkaar in de klas zitten, is dat je álles van diegene kan zien. Wat doet hij nu? Waarom zegt hij dat zo? Ook als je thuis een aanvaring hebt gehad en je daarna naar school moet, is het soms wel ook wel minder om dan op school de schone schijn op te houden. Maar goed, dat hoort erbij.”
Wilco en Elina
Door: Eline van der Meulen
Foto’s: Tini Groen
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close